ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Hromadný úhyn rýb a iných vodných živočíchov na vodných tokoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| V poslednom období enviro špecialisti z prezídia Policajného zboru zaznamenali niekoľko hromadných úhynov rýb a iných vodných živočíchov na vodných tokoch. Najčastejšou príčinou je vypúšťanie znečisťujúcich látok do vodných tokov.

Znečisťujúce látky môžu pochádzať z rôznej priemyselnej a poľnohospodárskej činnosti alebo zbavovania sa odpadu a odpadových vôd (napríklad žumpy). Môže ísť aj o vypúšťanie obsahu cisternových vozidiel, ich preplachovanie, vypúšťanie odpadových vôd mimo objektov čistiarní alebo nadmerné používanie chemických látok v poľnohospodárstve.

Osobitne nebezpečné obdobie je v súčasnosti, kedy majú vodné toky nízke prietoky a aj malé množstvo vypustených znečisťujúcich látok môže mať fatálne následky na kvalitu vody vo vodných tokoch a na život v nich. Tento druh protiprávnej činnosti má mimoriadne nepriaznivé následky na životné prostredie a súčasne môže ohrozovať aj zdroje pitnej vody. Znečisťovanie vody a vodných zdrojov môže byť v niektorých prípadoch nezvratné a môže spôsobiť nenahraditeľné škody pre spoločnosť a životné prostredie.

Vyzývame občanov, aby si v prípade pohybu vo voľnej prírode, najmä pri vodných tokoch a pri vodných plochách všímali činnosti, ktoré by mohli spôsobiť znečistenie vody. Napríklad cisternové vozidlá, ktoré niečo vypúšťajú do voľnej prírody alebo do vodných tokov, prípadne iné aktivity spôsobujúce znečistenie vôd.

Upozorňujeme občanov, že aj nedbanlivostné konanie pri manipulácii so znečisťujúcimi látkami vo voľnej prírode, ktorého následok bude znečistenie vody a prípadný úhyn vodných organizmov, môže byť v určitých prípadoch kvalifikované ako trestný čin. Konkrétne môže ísť o trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia (podľa § 300 alebo § 301 Trestného zákona), ale aj trestný čin porušovania ochrany vôd a ovzdušia (podľa § 303 alebo § 304 Trestného zákona), prípadne trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov (podľa § 305 Trestného zákona). V závislosti od okolností skutku, alebo od jeho následku, môže byť páchateľ za takéto konanie odsúdený na trest odňatia slobody až 10 rokov.

Policajný zbor prijal opatrenia a posilnil svoje kapacity v boji proti tomuto druhu environmentálnej trestnej činnosti. Bez spolupráce s občanmi, občianskymi združeniami a zainteresovanými orgánmi štátnej správy však nie je možné v tejto oblasti ochrany životného prostredia potrebnú zmenu očakávať.

Upozorňujeme občanov, aby neznečisťovali vodu a vodné zdroje a prípadných svedkov prosíme, aby bezodkladne kontaktovali políciu (158) alebo iné zložky ochrany životného prostredia a prispeli tak j jeho ochrane.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img