ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Ukrajinské rodiny v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Stretnutia s ukrajinskými rodinami v Seredi

Sme iba jedno z mnohých občianskych združení, ktoré podalo pomocnú ruku ukrajinským rodinám. Ale už teraz vieme, že tieto stretnutia zostanú v našich životoch a našich srdciach navždy. Sú to už tri týždne, čo sme prvým rodinám, ktoré prišli žiť do Serede, podali prostredníctvom Farskej charity základné potraviny a oblečenie. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Skauti zabezpečili a zmontovali úložné priestory, charita vyhlásila prvé zbierky pre ukrajinské rodiny a o pár dní vznikol dobrovoľnícky tím, ktorý začal triediť množstvo šatstva, potravín, drogérie, hračiek či školských potrieb.

Momenty, ktoré sa zapíšu v srdci

Na začiatku nikto z nás nevedel, čo stretnutia prinesú. S neistotou, či si budeme jazykovo rozumieť, ako nás budú vnímať, či budeme schopní zabezpečiť ich potreby a pochopiť ich situáciu, sme začali denne otvárať dvere Farskej charity. Naše neistoty sa začali rozplývať už po prvých stretnutiach. 

Keď prichádzali vyplašení, snažili sme sa vytvoriť príjemnú atmosféru, keď sme niektorým slovám nechápali, dohovárali sme sa rukami a nohami, keď sme nepochodili s ruštinou, skúšali sme to viacerými jazykmi. Často z toho vznikli vtipné situácie, pri ktorých sme sa všetci zasmiali. Takmer každé stretnutie sa končilo a dodnes končí veľmi úprimnými slovami a gestami nekonečnej vďačnosti. Tieto momenty, keď odchádzajú s jednou taškou základných potravín, ale s očami plnými vďaky sa zapíšu veľmi hlboko. Sú to momenty, ktoré nás vzájomne obohacujú.  

Skautské nedeľné popoludnia

Už po prvom týždni našich stretnutí sme sa rozhodli, že týmto rodinám poskytneme priestor, aby sa mohli stretnúť, spoznať a najmä vymieňať si cenné informácie. A tak sme v Skautskom dome zorganizovali prvé nedeľné popoludnie. Mamy a babky našich skautov a dobrovoľníčky z charity napiekli koláče, uvarili kávu a pripravili príjemné posedenie. Pozvali sme aj tlmočníčku, pani Marianu Putifárovú, ktorá im trpezlivo tlmočila všetko, čo sme pre nich zistili – čo si majú vybaviť, kde sa majú prihlásiť, na koho sa môžu obrátiť, aké sú voľné pracovné miesta… Kým o malé deti sa starali skauti, medzi dospelými sa začala vytvárať veľmi príjemná komunita. Už po prvom stretnutí sme vedeli, že v skautských nedeľných stretnutiach chceme pokračovať. Ďalšiu nedeľu sme pripravili ako piknik na skautskom dvore. Na prvé stretnutie prišlo 25, na druhú nedeľu ich bolo

už viac ako 40. Hrali sa loptové hry, skautské hry, smiali sa a po stretnutí si odniesli so sebou lopty, kolobežky, korčule a detské oblečenie, ktoré na stretnutie priniesli rodičia skautov.  

Keďže Farská charita je otvorená každý pracovný deň od 17:00 – 18:00 hod. a denne prichádzajú nové rodiny, rozhodli sme sa aj my, naďalej pokračovať s nedeľnými stretnutiami od 14:00 – 16:00 hod., aby sa mohli spoznávať a vzájomne si medzi sebou pomáhať. Dokonca, už začínajú ponúkať pomoc oni nám. Chcú byť užitoční, chcú byť aktívni, nechcú byť na príťaž.  

Červená kalina – strom vďačnosti

Veľmi dojímavým momentom bolo, keď za nami prišli ukrajinské rodiny s prosbou, či by mohli v Seredi zasadiť pamätný strom, ktorý by tu po nich zostal ako symbol vďačnosti a solidarity, keď odídu do svojich domovov. Vybrali si Červenú kalinu – vzácny strom plný života, ktorý rodí drobné červené plody bohaté na vitamíny. A my sme im prisľúbili, že urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo. Strom zasadíme v Oddychovej zóne Garbiarska na nábreží, ktoré ako skauti revitalizujeme a tento rok v tom pokračujeme. 

Športové potreby pre deti

Ak by ste chceli pomôcť aj vy, môžete prísť už túto nedeľu do Skautu na Školskej ulici (oproti DK Sereď). Uvítame rôzne športové potreby, kolobežky, bicykle, korčule rôznych veľkostí, lopty, spoločenské hry, detské oblečenie od 2 – 15 rokov, prezúvky do školy, tenisky a obuv vhodnú na jar/leto. 

Ak sa rozhodnete priniesť oblečenie a obuv, prosíme, aby všetko bolo riadne vyprané, vyčistené a roztriedené podľa veľkostí. Veľmi nám tým pomôžete a odbremeníte nás od dlhých hodín triedenia. Letné oblečenie a obuv pre dospelých, potraviny, drogériu, letné paplóny, posteľné návlečky, uteráky, dámske kabelky na doklady… a iné, zbierame naďalej v pracovných dňoch na Farskej charite. 

Jazykové kurzy slovenčiny

Počas prvej skautskej nedele vznikol dopyt po jazykovom kurze slovenčine. Aj pri tomto sa prejavila obrovská sila dobrovoľníctva. Vďaka ochotným dobrovoľníkom – učiteľom slovenského jazyka tak môžeme povedať, že už tento týždeň začínajú prvé kurzy slovenčiny pre dospelých. Sú bezplatné a budú bývať každý utorok a štvrtok od 17:00 hod. v Skautskom dome. 

Ako občianske združenie, ktoré sa venuje mládeži, kde učíme skautov ako sa správať nielen k prírode, ale aj k sebe navzájom, sme vďační za tieto skúsenosti, za kultúrnu rôznorodosť a veríme, že aj pre našich malých skautov to budú obohacujúce životné skúsenosti. 

Jana Javorová, Zuzana Macurová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym,to zanietenie dlho slovákom nevydrží,ako čítam tie komentáre.Niektoré sú neprijateľné,ale niektoré zas pravdivé,že treba sa najskôr starať o Slovensko.

  2. Počkajte tak dva tri roky, keď sa tu zabávajú, ešte Vás vyženú z vlastných domov. Vyspelejšie krajiny vedia prečo ich nechcú dlhodobo. Není pre našich, nieto ešte pre nich.

  3. 17:39 si obyčajný chudák pravdepodobne v detstve týraný. Neoháňaj sa tu prosím ťa vyspelejšími krajinami, nečiahame im ani po členky.

  4. Seredan 1 ty si dobrý trol, tak ideš žobrať na charitu, ale písať na internete máš možnosť. Čo si myslíš, že seno žereme?

  5. Treba sa opýtat tých ukrajincov,či už si uvedomili akého prezidenta si zvolili.Ked si to neuvedomili,tak by som ich hnal naspät na ukrajinu.

  6. kto pomoze nasim detom ked samozivitelky musia byvaz podnajmom kto im pomoze charita ja viem ze to je tragedia starajte sa o slovenske deticky

  7. ked tu vycinala super smrtelna choroba covid,tak nam tu chceli stavat stany na poliach, ze nas do nich nafutruju ,pozrime karta sa obratila,pridu smradi z ukrajiny a vsetko je dostupne,ubytovanie top,plno zranice,uz su aj skolky volne pre ukrajincov,aj lekarky sa nasli pre decka,a ty jebnuty slovak makaj a plat dane a hlavne drz papulu. smrt tejto vlade do jedneho.
    orban sa musi rehlit butta toth.

  8. Áno, všetko je to veľmi pekné. Všetko ste stihli rýchlo, dorozumievali ste sa rukami, nohami. Zabezpečili ste, čo sa dalo a navždy to ostane vo vašom srdci a spomienkach.
    Je mi len ľúto, že toto všetko sa dá spraviť tak rýchlo pre cudzích a nie pre Nás.

  9. Nerozumiem prečo toľko zloby. Pokiaľ viem tak farská charita pomáha dlhodobo každému kto prišiel a požiadal o pomoc. Je jedno či to bol bezdomovec, rodina v núdzi či starší dôchodca. Pomohli každému podľa ich možností. Teraz tie možnosti sú väčšie, lebo vojna sa dotkla sŕdc mnohých sereďanov a tak farskej charite poskytli oveľa viac materiálnych vecí či financií. Závidieť Ukrajincom ktorí utekajú pred vojnou a často celý svoj majetok maju v jednej igelitke lebo si zachraňovali holé životy sa mi zdá naozaj …..
    Buďme radi že nie sme v ich koži a nemusíme utekať s jednou igelitkou my.

  10. p.kurbel,urcite vojnu nikto ukrajincom nezavidi,len ako vyriesit chudobu do ktorej sa dostalo uz vyse 600tis.obcanov SR.exekucie kde spadlo 3mil.exekucnych podani.myslite ,ze to farske urady zvladnu?

  11. Niektore nazory prezentovane diskutujucimi su podla mna smutne. Myslim si, ze vychadzaju z uplnej neznalosti inych krajin, strachu z cudzich ludi a v mnohych pripadoch aj z frustracie z vyvoja na Slovensku.

    Ano, aj ja som sklamany a aj podla mna tak ocakavane zmeny prichadzaju velmi, velmi pomaly.

    Napriek tomu tvrdim, ze sme vyspelou a bohatou krajinou – oproti drvivej vacsine sveta. V EU sme samozrejme na chvoste – hlavne vlastnou vinou…

    Co sa tyka pomoci zo strany Farskej charity a Skautov – VEREJNE PODAKOVANIE za aktivitu tychto ludi je malo !! Zial, viac moze a MALO BY UROBIT vedenie mesta.

    Zastupca charity mal byt od zaciatku v krizovom stabe – oni totiz davno vedia to, co nevedia ti, ktori v nom su.

    Podla slov pana Racaka, Mesto Sered si od prenajimatela Sokolovne prenajalo kapacitu na ubytovanie 15 utecencov z Ukrajiny.
    Zial, stalo sa tak az po intervencii poslankyne Fackovcovej, resp. po verejnej kritike NICNEROBENIA VEDENIA MESTA, uverejnenej na SOL.

    Napriek 15 miestam ktore uz su k dispozicii tvrdim, ze je to zo strany mesta pramalo a na pocet obyvatelov mesta a mestsky rozpocet v podstate NIC.

    Nemam problem verejne napisat, ze nebyt Farskej charity, dobrovolnikov v nej denne pracujucich, Skautov a aktivistov, Mesto Sered by bolo ciernou dierou na mape samosprav civilizovaneho Slovenska..

    Este raz VELKA VDAKA CHARITE, Skautom, vsetkym aktivistom a vsetkym tym DARCOM a pomahajucim v tiesni, ktori pochopili realitu a v tejto skutocne tazkej dobe nemyslia len na seba.

  12. Táto téma má dve strany mince. Nikto samozrejme vojnu nezávidí, nechcem si ani len predstaviť keby sme v rovnakej situácii boli my. Utiecť z vlastnej krajiny s nutnými vecami, ktoré sa zmestia maximálne do batožinového priestoru vozidla nie je na závidenie. Pomôcť matkám, deťom a starcom by sme mali bez debaty. A tu sa dostávame k samotnej forme pomoci a jej rozsahu. Zaráža ma, že vláda SR dlhodobo avizuje nedostatok financií, nie je ani pre občanov SR, ale zrazu sa nájde miliarda, prípadne dve a ako povedal Matovič, nech to stojí čo to stojí. Zrazu nie je problém. Môj názor je, že by logicky mali mať utečenci zabezpečené základné životné potreby, t. j. bývanie, strava, ošatenie, hygiena. Celkom nerozumiem tomu prečo, a budem teraz konkrétny, majú napr. v Bratislave v niektorých kaviarňach kávu zdarma, niektoré múzeá zdarma… Nuž dobre, nejde o položky, ktoré by niekoho zruinovali, ide o princíp. Mne na tom prekáža, že veľa z nich si to nevie vážiť. Možno to majú v povahe, neviem… Podáš prst, zoberú celú ruku a ešte sa ti vysmejú do tváre. Prípady cestovania zadarmo MHD v Bratislave už majú domáci zažité, parkovanie v Bratislave ako divá zver kade tade v zákazoch. Veď my môžeme? Naozaj? Kde je pokora, vďačnosť? Namiesto tých cností ukazujú rozdrapenosť. Keby som bol na ich mieste ja, ďakoval.by som kadiaľ by som chodil. Holt, iná mentalita. Nehádžem všetkých do jedného vreca, ale je ich dosť. A to je na tom, popri ich súčasnej situácii, smutné.

  13. Miloš Majko odpoveď na tvoj komentár svojej dcere by ste mali v prvom rade pomôcť vy je pravdivý no tak isto by v prvom rade mali Ukrajincom pomôcť ukrajinský oligarchovia,ktorí majú miliardy na v bankách na celom svete.Nikde som nevidel,že by nejaký ukrajinský oligarcha poskytol xy peňazí na pomoc uprchlíkom.

  14. 8:54 tie peniaze, čo dáva štát, nám vráti EÚ. To oblečenie, jedlo a iné veci dávajú občania ako dary, rovnako aj tie kávy, to ťa trápiť nemusí. Keď nechceš, nedaj a zadus sa od závisti. Čo im závidíš tie zbombardované obydlia? A to o tej zobranej celej ruke, to si zažil ty, keď si im niečo dával? A tie prípady MHD a parkovanie, to ti prišla „SMSka od kamaráta“, tak ako všetky správy od všetkých tebe podobných? Aká iná mentalita? Si prečítaj tie príspevky tu v diskusii a zistíš mentalitu Slovákov, to je do plaču.

  15. Cize podla tvojej logiky by slovenskym chudobnym dochodcom a bezdomovcom mali pomoct slovenski oligarchovia. Preco potom vsetci pixlujete na matelka a prezidentku? Staci poziadat fickovych kamaratov.

  16. Na SOL sme pri ich zalozeni zaviedli pravidla, ktore garantuju AUTOROVI CLANKU moznost rozhodovat, s kym , o com a akym sposobom chce diskutovat.

    Vcera presne od 18:54 az do polnoci a nasledne rano, cielene na Charitu prispevkami utocil jeden diskutujuci a to pod nickami:

    Seredan, Seredan 1, Anonym, Seredanka, Seredcan

    Niektore prispevky pisal v zenskom rode, ine v muzskom a v niektorych bol autor vulgarny. Spolu sa jedna o 10 prispevkov.

    Nepovazujeme za normalne, aby vysinuty jedinec navonok posobiaci dojem, ze ide o 5 diskutujucich takto zakerne a primitivne utocil na sludi, ktori sa rozhodli inym pomahat.

    Respektujeme ziadost autora clanku a prispevky boli stiahnute do archivu s tym, ze dalsie prispevky od tohto autora nebudu zobrazene.

    Respektujeme roznorodost nazorov aj na problematiku pomoci Ukrajincom utekajucim pred vojnou, no zasadne odmietame primitivne anonymne utoky na autora clanku a dobrovolnikov, ktori vo svojom volnom case pomahaju tam, kde je pomoc nevyhnutna a eticka.

    Ak ma autor vydavajuci sa za 5 osob vyhrady voci stiahnutiu jeho agresivnych prispevkov, moze nas kontaktovat telefonicky alebo e-mailom.

  17. Charita tu už desať rokov pomáha. Financované je to z darov tých, ktorí naplňajú myšlienku pomáhať ľudom, blížným. Všetkým ľuďom, bez rozdielu, každému kto je v núdzi. Pomáhať je ľudské. To nás odlišuje od svorky.

  18. Ty si mal zadarmo moznost ziskat vzdelanie. Preco si to nevyuzil? Nebol by si dnes za debila. Ale ty si. A tu na SOL to mas moznost prezentovat zadarmo. Chore.

  19. Slovensko 30. marca 2022, 11:13 – zbombardovala Vam Putinova armada byt v panelaku, dom, skolu, skolku, alebo zabila syna, otca, brata, vnuka, dedka, alebo niekoho blizeho?

  20. Minimálne 80% sú tu matky a deti. Vzdávam im hold, že neprenechali agresorovi svoju zem ako my v 68 roku. Bránia svoju zem. Neplatí všetko iba SR ale prispeje aj EU. Nová mapa Ruska mení podľa rozviedky aj hranice Slovenska. Vo svojej zemi zarábali a majú aj autá luxusných značiek a je logické, že zobrali auto a nenechali ho zbombardovať. Veď je to investícia, ktorá im pomôže v núdzi. Neviem kto z nás by menil ich situáciou. S taškou a deťmi v neznámom meste a myšlienkami na svojho muža, otca, brata je srdcervúce. Verím, že keď aj v Seredi sa nájdu dezoláti, prostitútky, predajcovia drog, členovia bankomatovej mafie sú tu najmä slušní ľudia, ktorí nezávidia, nesúdia ale pomáhajú a patrí im veľka vďaka.

  21. Andy 30. marca 2022, 14:32

    Tiež ďakujem a som rád, že aj rozumný a slušný človek nájde čas a napíše príspevok.

  22. andy tvoj nazor by bol spravny ak by sme mali ekonomicku uroven ako svajciarsko,len sme bohuzial na chvoste EU.a to hneva tych obcanov aj diskutujucich na SOL,zobrat nam z rozpoctu a dat druhemu nepovazujem za pomoc,ale bohapuste okradanie naroda.a recicky,ze to pojde z rozpoctu EU,su pekne,ale tusim aj do toho rozpoctu pripieva chudobna slovac.

  23. Anonym 30. marca 2022, 15:11

    Ide to z rozpočtu EU, slovensko ďaleko viac čerpá ako prispieva, to všetci vieme.

    Hnevá ťa nič, samorozčúlenie, pohoršenia sa z negatívnych hoaxov. Z ukrajiny pred Ruskom, ktoré zabíja matky a deti na sídliskách, ktoré zabíja chorých a starých priamo v nemocniciach raketami, pred Ruskom ktoré raketami ničí školy utieklo 4 000 000 ľudí, z toho evidujeme +- 50 000 ľudí, ktorí ostali na slovensku. Teorie o znižovanií tvoje životnej úrovni týmito ľudmi sú totalny blud, úplne absolútny blud hodný diskusie tak možno sympatizanta LSNS.

  24. Vies, ty chruno mamkin, ze ano. Vacsina z tych deti, ktore utekaju pred putlerovymi bombami si prave urobili vysoku skolu prezitia. To len ty zostanes do konca zivota tupe nacisticke dermo.

  25. Slovensko nedávaj si prosím ťa nick Slovensko, vlastizradcovia si takýto nick nezaslúžia. Daj si nick Rusko alebo Putin, to bude pre teba výstižnejšie.

  26. S tými číslami odídených ľudí z Ukrajiny majú prozápadné média riadny guláš. Pred týždňom ich bolo 10 miliónov.

  27. Vsetka cest a chvala charite, skautom a ludom, ktori neustale pomahaju. Velka vdaka!

    A Vy, co zavidite aj to malo utecencom, hanbite sa. Ak nie ste spokojni so svojim zivotom, sup sup do prace, pracujte na sebe, aby ste sa mali v zivote lepsie.

  28. 18:28 ty si dobrý dilino, keď utečieš zo Serede do Košíc, tak si tiež utečenec. 4 milióny utiekli do zahraničia a zvyšných 6 utieklo z východu na západ Ukrajiny. Vysvetľujem ti to takto polopatisticky ako pre debilov, lebo zjavne debil si.

  29. Internetom sa už šíria rôzne nepravdivé správy o Ukrajincoch, napríklad, že nechali neporiadok vo vlakoch, zneužívajú pomoc a jedlo či oblečenie zadarmo, dostanú štedré dávky a lepšiu starostlivosť ako Slováci.

    Cieľom ich autorov je podnecovať spoločnosť k nepriateľským postojom. Tvrdí to …, kriminálny psychológ a odborník v oblasti psychológie propagandy a manipulácie.

    Ja by som len doplnil, že z tých IP čo išli cez covid príspevky o tom, že covid nexistuje, že soroš, ivermectín, že je to len chrípočka, že lekári sú sprostí, že peniaze, karčmy zavreté a podobné bludy…tak dnes idú z tých istých IP, že slováci si zaslúžia viac ako ukrajinci, že bezdomovca zubár neošetrí, že slovací sa skladajú na bohatých ukrajincov a podobne totálne bludy. Takže pozor ruská propaganda na pokračovanie od covidu až doteraz a naďalej.

  30. Anonym 23 45 prosím ťa neblázni s ruskou propagandou lebo tá to pohltí každý normálny človek si vypočuje názor A a samozrejme názor B a rozhodne sa kde je pravda Nemôžeš stále do niekoho tlačiť guláš a zasa guláš lebo ten guláš začneš mať plný krk a nechuť k nemu Všetko sa má robiť s mierou a rozumom PS porekadlo 1000 ľudí 1000 chuti

  31. No ale,veď to je také jednoduché a pohodlné s tou “ Ruskou propagandou“ človek nemusí rozmýšľať,dávať fakty,proste povie,ruský trol a hotovo.Za stredoveku povedali,ty si kacír a upálili ťa.Aspon toho sa nemusíme obávať.(dúfam)

  32. Aký názor??? Že covid neexistuje? Že ivermectín pomáha? Že vakcíny nefungujú? Že slovenskí lekári neliečia? Že na ukrajine nie je vojna? Že za bombardovanie sídlisk, zabíjanie žien a detí može západ? Toto nie sú názory, to je lož. Ako nástroj ruskej propagandy.

  33. No dobre, ale zli usaci vyhlusili indianov. A toto je to b. Alebo zeby nee? A a co irak? Tak toto su tie svetle zajtrajsky?

  34. Keď tak rozmýšlam, tak boli to práve proruské dnes už zakázane dezinformačné a konšpiračné weby ako infovojna alebo hlavné správy, ktoré najviac kričali, že covid neexistuje, vakcína nefunguje, lekári sú sprostí, soroš, media sú sprosté, boli to práve tieto weby, ktorým sa podarilo destabilizovať a rozdeliť slovenskú spoločnosť, a medzi tým sa plnili nemocnice a ľudia zomierali, mnohí neočkovaní a zbytočne. Dnes všetci, čo ležia na umelej plúcnej ventilácii sú neočkovaní a denne zomiera 20 ľudí.

  35. Samozrejme že je to názor a rozhodnutie každý je plnoletý a rozhoduje sám za seba Kdo sa chce zaočkovať a kdo sa nechce zaočkovať je to každého názor a rozhodnutie a hlavne nedcudzovat Rus robí vojnu USA robí vojnu Potom Ine nám nezostáva pobrať všetky zbrane Rozdať palice a nech sa idú chnápať niekde na pole tam nikomu ubližovať nebudu

  36. a nezabúdajme ani na C…na grécko perzské vojny….to čo tam bolo s tým koňom? to si nikto predtým nedovolil a na to sa pri dnešnom konflikte úplne zabúda….

  37. Ratafak plachta to je stále kolotoč čo sa točí do okola jednoducho kdo je neviny nech hodí kameňom A nie rozoberať ten je na viné alebo henten je navine Jednoducho je to špinavá politika a zopár mocných ťahá za nitky a o peniazoch

  38. A preto nesmú mať politici takú moc a rozhodovať o národe Ale národ a voliči o Tom rozhodovať Lebo nevieme ktorí politik kope za tú alebo inú stranu ktorá mu dá viac penazi to je demokracia a nie toto čo predvadzaju

  39. Pre nie názor,ale lož,to je presne tá primitívna a blba hlúpa argumentácia,čo ty tu dávaš.Vidis niekde v mojom príspevku,tie argumenty,ktoré mi podsuvas?Ty si žiarivý príklad o čom som písal.Proste všetko jebnes do jedného vreca a vybavené.S takými ľuďmi sa baviť nemusím.

  40. Anonym 31. marca 2022, 10:32 a Slovensko 31. marca 2022, 11:10 – nevadi Vam, ze to tu citaju aj deti? Nevadi Vam, ze sa verejne vyjadrujete ako prasata?

    Slovensko 31. marca 2022, 11:10 – chapem, ze Slovensko je vdaka niektorym ludom chapane ako ine, ale to je prehnane. Stale je drviva vacsina OK a vsetko funguje medzi muzom a zenou.

    Prosim, skuste civilizovane.

  41. Bežný občan detailne nerozlišuje, aké úrovne má informácia, nemá na to čas. Buď informácii verí, alebo nie. Šíriteľ propagandy účelovo šíri konkrétnu dezinformáciu s cieľom rozrušiť súdržnosť národného obyvateľstva, demoralizuje ho, ale ho tiež môže podporovať v smere k nenávisti voči určitej menšine.

    Dezinformácia predstavuje aj emocionálne podfarbenú informáciu. Jej cieľom nie je informovať o objektívnom stave faktu, o tom, či jeden a jeden sú dva. Cieľom je emocionálnym naratívom presvedčiť, že jeden a jeden môžu byť aj tri.

    Propaganda má vždy negatívny nádych.

  42. Akurát čítam že ľudia zo všeobecnej pois si budú platiť všetky úkony u doktora Dôchodcovia ktorí nebudú platiť dôjde exekútor a ako sa majú chovať a platiť strašne Kdo pomôže tymto občanom ktorí celý život pracovali a nemajú na nič Kdo pomôže timto ľuďom Politici skorumpovaný mi pripadajú že sa predháňajú vtom ako najviac ublížiť tomuto slovenskému narodu

  43. 19:03 a kde to čítaš prosím ťa, nech sme v obraze. Máš staré info a zlý zdroj, predpokladám že otvorenú mysel alebo niečo také.

  44. p.majko to vyjadrovanie by malo v prvom rade vadit vam ako majitelovi SOL a zjednat napravu,len vy mozete zmazat vulgarne komentare,tak naco cakate?

  45. Toje pravda kto pomôže dôchodcom celý život pracovali a dostávajú almužnu zaplatia si nájom a nemôžu ísť ani zubárovi lebo treba rozmýšľať co budu jest celý mesiac

  46. Samozrejme sýty hládnemu neverí ties som za to nech naši pracujúci a dôchodcov majú slušne podmienky a nie takéto vykorisťovanie aké predvadzaju naši politici V takýchto ťažkých chvíľach už si mali znížiť v parlamente platy a vyskúšať si žiť z tých zopár euro ako naši občania

  47. Anonym 31. marca 2022, 20:21 – tak rozmyslam, preco ste namiesto anonymnej vyzvy voci mne, Vy osobne nevyzvali diskutujucich, aby sa nespravali ako prasata.

    Tak rozmyslam, preco sa snazite zodpovednost za ubohy stav spolocnosti preniest Vy anonym na niekoho, kto sa zasadne vyjadruje pod svojim menom a priezviskom.

    A tak rozmyslam, preco vlastne oslovujete mna, ked Vam evidentne nevadia moje prispevky, ale inych diskutujucich.

  48. V žiadnom prípade netvrdím, že netreba pomôcť deťom, ktoré to potrebujú …… ALE Ukrajinci tiež nie sú žiadne neviniatka, už osem rokov vraždia rusky hovoriacich občanov na východe Ukrajiny a medzi nimi deti, ženy aj starcov …ak sa máme na vec pozerať nestranne, tak podľa môjho názoru Ukrajinci boli zneužitý …. a v prospech niekoho kto na vojne zarobí ….. tak ako zarobil na predaji zbraní počas II. Svetovej vojny … ??? Hádajte ….. kto nám bude onedlho predávať drahý plyn ….

  49. Treba pomáhať,to je samozrejmé,neviem si predstaviť,že by som zažila to,čo ukrajinci,ale mne sa nepáčia tie ukrajinské vlajky,ktoré visia na viacerých miestach.Keď si dá niekto na svoju profilovú fotku takú vlajku,prosím,plne to rešpektujem.Ale vyprosím si,aby ukrajinská vlajka mala miesto napr.na Mestskom úrade v Seredi.Sme hádam stále Slovensko.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img