ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ukrajinskí žiaci v seredských školách, pomoc a jazykový kurz

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Inštitút dočasného útočiska pre občanov Ukrajiny zakladá deťom nárok ku vzdelaniu. To znamená, že ak rodič chce, môže umiestniť svoje dieťa do materskej alebo základnej školy. Tejto situácii sa museli prispôsobiť ako žiaci, tak aj učitelia na školách v Seredi.

ŽIACI V ŠKOLÁCH

Základná škola J.A.Komenského k 25. marcu prijala 20 ukrajinských detí. Žiakov na ich príchod vopred pripravili prostredníctvom preventívnych aktivít zameraných na rozvoj empatie, tolerancie a solidarity.

Noví žiaci prichádzajú s vojnou poznačenej oblasti, často nechápajúc dôvod úteku. Musia si zvyknúť na nové prostredie, spolužiakov či systém výučby. To všetko často prináša so sebou aj nápor na psychiku. ZŠ JAK pripravila pre ukrajinských žiakov adaptačné aktivity zamerané na pocit bezpečia ako aj jazykový kurz, ktorý by im mal napomôcť čím skôr sa preniesť cez jazykovú bariéru.

Základná škola Juraja Fándlyho zaradila do vyučovacieho procesu zatiaľ 10 žiakov. Riaditeľka Renáta Šidlíková vysvetľuje: „Pri ich začleňovaní sme postupovali podľa pokynov MŠ. Žiakov na ich príchod pripravili triedni učitelia počas mimoriadnych triednickych hodín. Prednostne sme ich zaraďovali do tried, kde sme už mali dlhšie žiakov z UA, cítia sa tak bezpečnejšie a zároveň sa zmierňuje jazyková bariéra. Spolužiaci ich prijali veľmi pekne, pripravili si pre nich uvítanie v ich rodnom jazyku a pomáhajú im.“ AJ tu na škole už prebehol jazykový kurz a od apríla škola plánuje pridať ďalší.

ZBIERKA PRE ŽIAKOV A ĎALŠIA POMOC

Základná škola J.A.Komenského informuje, že žiakom chýbajú materiálne veci, ktoré potrebujú k vzdelávaniu. Z toho dôvodu organizujú ZBIERKU školských pomôcok (napr. peračník, zošity, farbičky, papier, výkresy, školské tašky a vrecúška, fľaše na nápoje a pod.) a hračiek (napr. puzzle, pexeso). Uvítajú aj oblečenie a obuv pre žiakov 1. a 2.stupňa. Škola prosí, aby darované veci boli čisté a neboli výrazne opotrebované, aby tieto rodiny cítili pocit komfortu aj v takýchto chvíľach, keď začínajú odznova a rodina nie je kompletná.

Zbierka potrvá od 29.3.2022 (utorok) do 1.4.2022 (piatok). Veci je potrebné odovzdať na recepcii budovy A alebo budovy B.

Základná škola Juraja Fándlyho v termíne 7.3.2022-18.3.2022 už usporiadala finančnú zbierku zamestnancov školy. Bola určená na nákup potravín pre utečencov ubytovaných v Sokolovni. Riaditeľka Šidlíková dodáva, že vedúca školskej jedálne im školskej kuchyni pripravuje stravu: „Učebné pomôcky našim žiakom zabezpečili rodičia ich spolužiakov alebo seredská farská Charita, v ktorej sa angažuje i naša pani učiteľka a tiež členka Rady školy.“

KURZY SLOVENSKÉHO JAZYKA PRE VŠETKÝCH

Adaptácia na život v cudzom štáte by mala priniesť so sebou aj odbúranie jazykovej bariéry. Nielen detí ale aj dospelých. Znalosť slovenčíny uľahčí utečencom zapojenie sa do pracovného procesu, komunikáciu na úradoch alebo obchodoch. Ako sme spomínali vyššie, kurzy Slovenského jazyka už prebehli na školách a plánujú sa ďalšie. Pričiniť sa k adaptácii chce aj Farská charita, ktorá organizuje kurzu bezplatného SLOVENSKÉHO JAZYKA. Prvé stretnutie pre ukrajinských záujemcov bude 29.3. v skautskom dome v Seredi na Školskej ulici. Výučbu povedú profesionálni učitelia SJ.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img