ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Štát neodovzdal riadenie migračnej krízy žiadnej súkromnej firme

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  V areáli veľkokapacitného krízového centra (VKC) Michalovce sa v piatok uskutočnila tlačová konferencia ministra vnútra Romana Mikulca.

Minister vnútra úvodom tlačovej konferencie vyzdvihol prácu všetkých zložiek podieľajúcich sa na pomoci utekajúcim pred vojnou a ozrejmil, že za prvý mesiac vojenského konfliktu prišlo na územie Slovenska takmer 270 tisíc odídencov, z nich požiadalo o dočasné útočisko 52 tisíc a 164 osôb požiadalo o azyl.

„Od prvého momentu robí Slovenská republika, štát, všetky opatrenia na to, aby túto utečeneckú krízu zvládol, samozrejme, s mnohými dobrovoľníkmi a ľuďmi, ktorí sa zapojili do tohto procesu,“ poznamenal R. Mikulec.

Ďalej informoval, že pri hľadaní riešenia, ako zlepšiť koordináciu na hranici, bola načrtnutá schéma, na ktorej sa podieľal aj minister dopravy Andrej Doležal. Schéma bola odsúhlasená dobrovoľníkmi a následne schválená na ústrednom krízovom štábe. Záverom tejto schémy bol fakt, že bez pomoci súkromného sektora by štát danú situáciu nezvládol. Zo súkromných spoločností dokázala splniť očakávania krízového štábu zazmluvnená spoločnosť Dustream production, s.r.o. Nie je to žiadna schránková firma, ako sme boli v minulosti zvyknutí. Ide o dôveryhodnú a serióznu spoločnosť, s ktorou sa podpísala rámcová zmluva, ktorá bola uzavretá na pôde Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Po mediálnych útokoch na majiteľov tejto spoločnosti, zvažujú samotní majitelia odstúpenie od rámcovej zmluvy, nakoľko čelia výhradám, že si z pomoci štátu spravili vlastný biznis.

Veľkokapacitné centrum bolo potrebné po odobrení ÚKŠ vybudovať v priebehu 72 hodín. Avšak štát nemal dostatok kapacít na realizáciu VKC vo vlastnej réžií. „My sme potrebovali okamžite k dispozícii stany, platformy. Štát už v tom čase mal všetky veci, ktoré mohol využiť, vonku v teréne. Nie, nemali sme ďalšie veci, aby sme vedeli zabezpečiť ten chod,“ zdôraznil minister.

Doposiaľ bolo na vybudovanie celého VKC potrebných 200 tisíc eur. Podľa nemenovanej renomovanej agentúry vyplýva, že cena na vybudovanie VKC je podhodnotená a viacero iných agentúr by nedokázalo zákazku sprostredkovať v danej sume a potrebnom čase.

Subdodávateľom Dustream production, s.r.o., je GD Identity, ktorá sprostredkovala ôsmich koordinátorov. Suma za sprostredkovanie je jednorázovo 2000 eur. Minister Mikulec sa na tlačovej konferencii vyjadril, že ak má byť problém spomínaných dvetisíc eur, je ochotný ich zaplatiť z vlastného. Aj napriek útokom, ktorým čelia všetci zainteresovaní, plánujú koordinátori vykonávať naďalej dobrovoľnícku činnosť pri pomoci odídencom, bez nároku na odmenu.

Správne fungovanie všetkých prítomných strán ocenil aj eurokomisár Janez Lenčarič, ktorý na Slovensko pricestoval pri otvorení logistického HUBu v Haniske pri Košiciach. Jeho vyjadrenia môžete nájsť vo videu na profile MV SR: https://www.facebook.com/ministerstvovnutraSR/videos/499144654920594

V závere minister vnútra zdôraznil, že organizáciu na hranici nemá na starosti súkromná firma, ale silové zložky štátu, dobrovoľníci a mimovládne organizácie, ktoré odvádzajú skvelú prácu.

Po skončení tlačovej konferencie nasledovali tlačové besedy politických strán Hlas a Smer – SD. Obe iniciovali návrh, na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra, na čo minister vnútra R. Mikulec reagoval: „Budem hrdo odvolávaniu čeliť, lebo som absolútne presvedčený, že sme dokázali úžasnú vec.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Od prvého momentu robí štát všetko pre to, aby túto utečeneckú krízu zvládol. Keď primátor Košíc kritizoval neschopnosť štátu v tejto záležitosti, Minule ho vysmial. Keď sa ťa neschopnosť už nedala utajiť pred verejnosťou, premiér sa primátorovi Košíc ospravedlnil. Názor si urobí každý sám.

  2. Tento človek je hanbou ! Bývalý šéf daniarov Imrecze vypovedal že Mikulec zobral úplatok. ešte aj pochybné kšefty pod ním podla medializovaných správ a to rovno na utečencoch z Ukrajiny.
    Neiečo podobne ako ked TT firmička sa priživila na takej veci ako covid
    Matovič stredoškolák je minister financií a tak sa aj máme na svk..
    Minister Naď ktorý nikdy nebol na vojne robí hanbu celému svk…
    Nech sú už nove volby a skončí táto tragédia !

  3. Ak by bolo trosku sebareflexie, uz pri vrazde policajta by mal odstupit aj prezident, aj minister vnutra… Ale preco hladat chrbtovu kost tam kde nie je….

  4. Keď to všetko robia v rámci zákonnosti, tak nie je,čo riešiť, či to bolo zákonné to ukážu až ďalšie voľby

  5. Otázne je ci vôbec este nejake slobodne volby budu. Zacinam mat vazne obavy ci tato banda nezneuzije svoju moc nato aby volby posunuli, ci vôbec boli, pripadne elektronicky zneuzili vo svoj prospech.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img