ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Pietna spomienka na obete 1. transportu Židov zo Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi /  V piatok, 25. marca, si pripomenieme obete prvého transportu Židov zo Slovenska, od ktorého uplynulo už 80 rokov. Transportom odštartovali masové deportácie Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov na území okupovaného Poľska.

25. marca 1942 vypravili z Popradu tisíc mladých žien a išlo o vôbec prvý ucelený židovský transport, ktorý dorazil do tábora Auschwitz. Týmto krokom odštartovala prvá vlna deportácií, počas ktorej odišlo zo Slovenska 57 transportov a v nich 57 752 Židov. Dnes z transportu žije len Laura Špániková, na sústredenie pred transportom si spomína: „A toto vám musím povedať, lebo to nikdy nezabudnem, že prišiel gardista a zobral nám všetko čo sme mali na seba, náušnice, retiazky, hodinky a prstene. A povedal, „vy to už nebudete potrebovať“. Ešte stále sme mysleli že to je sranda. No čo, zarobíme, kúpime si druhé. (…) Na to sme nemysleli, že budú plynové komory a za sekundu bude po ňom. To sme nemysleli.“

Podľa slov Martina Korčoka, vedúceho Múzea holokaustu v Seredi: „Dnes je našou úlohou hovoriť o tom ďalej. Je našou úlohou pripomínať obete. Je našou úlohou poukazovať na fakt, kam vedú nedemokratické režimy a rázne ich odsúdiť. Odsúdiť agresiu už v zárodku, aby neprerástla do rozmerov, aké sme tu mali pred 80. rokmi. Nesmieme dnes dovoliť agresorom vraždiť nevinných ľudí vrátane detí a žien. Nech krik obetí neostane v zabudnutí!“

SNM – Múzeum židovskej kultúry v Bratislave – Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri tejto príležitosti v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Ústredným zväzom židovských náboženských obcí na Slovensku, Veľvyslanectvom štátu Izrael v Slovenskej republike, Mestom Poprad a Tatranskou galériou v Poprade viaceré prednášky či premietanie filmu. Ukončením dvojdňového programu bude pietna spomienka na železničnej stanici v Poprade za účasti prezidentky Slovenskej republiky, pani Zuzany Čaputovej. Pietna spomienka sa uskutoční 25. marca o 10.30 hod.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Expert OSN:Okupacia Palestíny sa zmenila na apartheid, nezákonna okupacia Palestíny trvá už 55 rokov. Ľudia nechcú byť lepší. Čo na to hovoria židia čo prežili holokaust.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img