ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

V utorok si pripomíname Svetový deň vody

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Svetový deň vody pripadá na 22. marca, svet si ho pripomína od roku 1993. Agentúra OSN UN-WATER, ktorá koordinuje činnosť OSN súvisiacu s problematikou vody, určuje každý rok novú tému Svetového dňa vody, zodpovedajúcu súčasnej alebo budúcej výzve. Témou tohto ročníka je podzemná voda.

Podzemná voda je síce neviditeľná, ale jej nedostatok je viditeľný všade. V najsuchších oblastiach sveta je častokrát jediným zdrojom vody pre ľudí a zvieratá. Bez prístupu k zdravotne nezávadnej vode žijú v súčasnosti takmer 2 miliardy ľudí. Na podzemnú vodu vo veľkej miere vplýva aj povrchová voda, ktorú znečisťujeme našou rôznorodou činnosťou.

Na území Slovenskej republiky sa nachádza najväčšia zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe, ide o Žitný ostrov. V tejto oblasti, neďaleko Bratislavy, sa nachádza asi 10 miliárd kubických metrov kvalitnej pitnej vody, ktorá je neustále dopĺňaná vodou presakujúcou z riek. Táto voda by vystačila pre viac ako 13,5 milióna obyvateľov, čo dokopy predstavuje všetkých obyvateľov Senegalu, Zimbabwe, Somálska či Kuby. Práve Somálsko a Zimbabwe sú krajiny, ktorým voda skutočne chýba.

O potrebe chrániť vodu v akejkoľvek jej podobe pravidelne informuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) verejnosť, ale aj vybrané cieľové skupiny. Tento rok si odborníci na environmentálnu výchovu a vzdelávanie pri príležitosti Svetového dňa vody pripravili viacero aktivít. Pre žiakov Základnej školy V. P. Tótha v Senici prichystali interaktívnu prednášku s názvom „Stromy našich otcov“. Témou bude voda, mokrade a vŕby ako ostrovy života a pestrej biodiverzity. Rovnakej téme sa v utorok, 22. marca, bude venovať aj environmentálny program v SEV Dropie s názvom „Vŕby – ostrovy života v mokradiach Žitného ostrova“ , na ktorý sa môže prihlásiť aj verejnosť (https://dropie.sazp.sk/). Na vodu bude 29. marca zameraný aj program pre Základnú školu Spojová v Banskej Bystrici, kde žiakom odborníci zo SAŽP predstavia kampaň Zatoč s odpadom a jej aktuálnu výzvu (https://www.sazp.sk/novinky/nova-tema-marcovej-vyzvy-sazp-napime-sa-bez-obalu.html).

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img