ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Čo myslíte, ako by skončil ZSSR, keby mu USA a Británia neposkytli vojenskú a technickú pomoc?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
❗️ Spojenci nemali vyzbrojovať ZSSR a Stalin sa mal Hitlerovi vzdať! Zachránil by tým milióny životov.
👉 Presne takéto niečo požadujú dnešní rusofili od Ukrajiny a Západu. Volajú po zastavení dodávok zbraní Ukrajine a žiadajú kapituláciu Ukrajiny.
❓ Čo myslíte, ako by skončil ZSSR, keby mu USA a Británia neposkytli vojenskú a technickú pomoc? Mali sa spojenci na Stalina vykašlať? A mal sa ZSSR vzdať hiterovskému Nemecku?
⁉️ Veď podľa logiky súčasnej ruskej propagandy a ich poskokov by tým bolo zachránené obrovské množstvo životov.
👉 Krátky zoznam pomoci, ktorú počas WWII poskytli spojenci ZSSR a Červenej armáde.
21 478 lietadiel
12 041 tankov
9 600 diel
2 000 ťahačov diel
431 236 nákladných áut
35 000 motocyklov
13 000 Jeepov
1 117 000 000 nábojov
25 000 000 granátov
44 600 obrábacích strojov
11 300 vagónov
1 860 lokomotív
245 000 telefónov
1 246 035 km telefónnych káblov
7 000 000 uniforiem
5 000 000 párov vojenských topánok
2 000 000 pneumatík
2 670 000 ton benzínu
212 000 ton hliníka
221 000 ton medi
1 200 000 ton ocele
42 000 ton zinku
6 500 ton niklu
28 050 ton cínu
81 424 ton kaučuku
29 610 ton vlny
3 500 ton tuhy
80 924 ton juty
8 550 ton sisalu
4 478 000 ton vysokokalorických potravín
7 223 000 libier šterlingov
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A samozrejme sa zabudlo dodať, že ZSSR pomoc zaplatil zlatom. Keby Sovieti nezvrtli vojnu a nezačali tlačiť Nemcov späť, tak čakáme na vylodenie v Normandii doteraz. Lend-lease, z dlhu ešte má RF, keďže dlh prešiel po rozpade ZSSR na ňu, zaplatiť okolo 100 mil. dolárov. Nebolo to zadarmo. Lenže to by sa musel stať zázrak aby na margo Ruska zazneli korektné informácie.

  2. Podľa tvojej logiky každý kto chce zastaviť vojnu je automaticky rusofil? Tak potom každý kto podporuje dodávky zbraní a predlžovanie vojny je kto?
    A mimochodom Ukrajina platí za dodávky zbraní?

  3. Je to veľmi smutné,hlupáci blbci,nevzdelanci,ignoranti,nepredstaviteľni demagogovia.Zacinam mať ozaj strach,čo nám ešte predvedú.Je to doba temna.prekrucania faktov ,histórie,nenávisti.Len strašne dúfam,že sa nejakým spôsobom nezmaria voľby.
    .

  4. USA poskytli svojim spojencom celkovo vojenské vybavenie, výzbroj, výstroj, muníciu (predstavovala polovicu celkového objemu pomoci),[1] prístroje, priemyselné vybavenie, obchodné lode, motorové vozidlá, proviant, palivo, medicínsky materiál a ďalšie vybavenie potrebné na vedenie vojny v hodnote 50,1 miliardy amerických dolárov (ekvivalent 647 miliárd terajších dolárov v roku 2013). Väčšina tovaru v hodnote 31,4 miliardy dolárov bola poskytnutá Spojenému kráľovstvu, 11,3 miliardy ZSSR, 3,2 miliardy Francúzsku, 1,6 miliardy Číne a menšie množstvo ďalším krajinám. Krajiny za to poskytli okrem peňažných náhrad USA rôzne služby ako prenájom leteckých základní atď., v hodnote 7,8 miliardy; z toho služby v hodnote 6,8 miliardy dolárov poskytlo Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny Britského spoločenstva.

    Môj názor je, že Rusi by bez tej pomoci krvácali dlhšie, ale vojnu by aj tak vyhrali. Neskoršie, ale vyhrali.

  5. Moj nazor zas je ze taketo zvratky jednostrannej propagandy sem moze dat len mogor. Takto ohýbať a manipulovať historiu moze len zmrd co vojnu nezazil. Treba si v prvom rade ujasnit ze kto financoval a postavil Adolfa Hitlera a jeho stranu. Ktore banky a ktore rodiny stali a stoja za takymto kseftom ako zarabali vtedy a zarabaju aj teraz na komto utrpení.

  6. Keď vám niekto zapredaným putlerovcom napíše pravdu, tak idete do vývrtky. Bez argumentov, s krvavými očami a silnými rečami. Pravda sa vám ťažko číta, chápem, je vás čim ďalej tým menej, lebo vaši ruskí bratia vás prestávajú platiť. Ibaže by ste prijali ich bezvýznamné ruble, normálne aj slzičku nad vami vyroním.

  7. Rus nechcel jednat, ani nemal záujem jednat, nemal ani žiadne logické požiadavky. Rus nechce ani teraz jednať, chce vyhladiť.

  8. Cez Ukrajinu idu velmi dolezite plynovody, hlavne krizovatka plynovodov v Donecku a Luhansku. V oblasti Krymu a prilahlych uzemiach su bohate naleziska zemneho plynu, ktore planovala Ukrajina nalezite vyuzit, cim by sa stala vyznamnym producentom plynu a mala by z toho vyplyvajuci ekonomicky profit. Toto je hlavnou pricinou vojny, znemoznit Ukrajine sa ekonomicky posunut dalej.

  9. Okrem toho je ukrajina známa obilnica sveta, pre rozľahlé čiernozeme a vysokoúrodné polia zásobuje obilím a kukuricou celý svet, v tak významnej miere, že ak by to nerobila hrozí africkým krajinám hladomor. Ďalej je významným producentom slnečnicového oleja. Produkcia pšenice je na úrovni 30% celosvetovej produkcie. Držme palce ukrajinskej armáde a ukrajinskému bojujúcemu obyvatelstvu, aby sa nepodmanila ruskému diktátorovi, ktorý zabíja rusov na ukrajine a ktorý zničil rusko za dva týždne a dostal ho na úroveň KLDR.

  10. drzme palce putinovi,aby vyhladil fasistov narkomanov a hlavne oligarchov co uz 30 rokov devastuju ukrajinu,amerika uz roky pomaha ukrajine,pytam sa preco ukrajina nie je na urovni min.rakuska?preco jej HDP kleslo a stale klesa na uroven maroka?preco hdp od nastupu putina stupa?preco sa rusko stava sebestacne?

  11. …na Kryme a na pobreží Krymu sú veľké úložiská ropy a plynu. V ukrajinských vodách Čierneho mora plánovali v rokoch 2012-2014 ťažbu plynu a ropy Royal Dutch Shell a Exxon Mobil po začiatku vojny v roku 2014 z toho vycúvali. Hlavný dôvod vojna. Ťažobné vrty, nálezisko, a celý Naftogas rusi po napadnutí krymu znárodnili a všetko prevzal Gazprom. Hodnota 5,2 miliardy USD. Včiernomorskom šelfe plánovali ťažbu aj Vanco International vo vlastníctve DTEK Rinata Achmetova a Shadowlight Investments Limited. Detto po začiatku vojny 2014. Toto všetko a mnohe ďalšie rus nemohol dovoliť, lebo inak by Ukrajina rovnakým potrubím poslala ropu a plyn do europy. Ruská oligarchia by prišla o zdroj príjmov, ropa a plyn pre europu je pre rusa jediný zdroj príjmu. Ropa a plyn z inej časti ruska pre činu a indiu je len smiešna časť, čo sa týka objemu a zlomok čo sa týka ceny oproti europe.

    Anonym 22. marca 2022, 21:08

    Prečo si myslíš, že som debil?

  12. Chlapci, na čo toľko KRIKU? U. S. A. skutočne pomohli ZSSR dodávkami zbraní, potravín, technológiami, produktami ako je napr. spracovaný hliník. Treba si však uvedomiť, že to nebolo zadarmo a bolo to zo zištných dôvodov. Kto veril po spanilej jazde wermachtu od 1939, následnom napadnutí ZSSR 22. júna 1941 a bleskovo postupe k Moskve, Leningradu a k ropným poliam na Kaukaze vo víťazstvo ZSSR? Nik. Ani USA. Až bitva a o Moskvu zaznamenala á investičnú príležitosť a Stalingrad ju potvrdil. USA investori to pochopili, opitý a dementný Churchil nie(viď stretnutie v Teheráne). Ak tu niekto píše, že ZSSR nebolo treba pomáhať a bolo by vtedy lepšie, aby Hitler partia na východe zvíťazili, mýli sa. To si neželal okrem už spomenutého alkoholika a dementa Churchil nik. USA boli vo vojne s Japonskom (agresívny člen Osi) a verte, ťahali za kratší koniec. Veľkou úľavou pre USA bolo, že Stalin dodržal dohodu z Jalty a presne na 3.mesiac od skončenia vojny v Európe vyhlásilo ZSSR vojnu Japonsku a chlapci, to bol potom šrumec… Takmer milión vojakov Červenej armády likvidovalo japonské vojsko neuveriteľnou rýchlosťou. Viete, vždy je to o dohode. Dnes pomôžeš Ty mne a ja zajtra Tebe. A vždy je to o kartách, ktoré máš na ruke. Veľmoci sa vždy dohodnú. Musia sa. Tak to bolo a tak to bude. Všetko ostatné je hra. Štekajúci psi (za našu stranu Čaputová, Heger, Korčok, Naď,…) sú komparz. Trápny a zbytočný. Pre média nie, ale pre život áno. Dosť bolo historického exkurzu, poďme sa vzdelávať, aby na nás hlupáci boli i naďalej krátki. Dobrú noc.

  13. Jurko a ty čo si si hŕkol do seba, keď reaguješ na príspevky spred 2 mesiacov a tváriš sa akoby to boli 2 hodiny? Nebude to tým, že teraz si niečo skopíroval na ruskom webe a nemal si to kam pastnúť, tak si to dal sem? Ako môže niekto prehľadávať archív článkov a tam reagovať? Odpoveď je jasná, Jurko je automat.

  14. Ďalší „historik“, ktorý všetko vie. Prebehne sa po povrchu udalostí a zrazu je z neho odborník, ktorý ich pozná do detailu. Zamyslel sa autor aj nad: Rozsah pomoci bol rôzny, ZSSR dostal za roky vojny tovar v sume okolo 11 miliárd USD, V. Británia za 30 miliárd USD. Ak by Američania neboli otáľali s druhým frontom a otvorili ho podľa svojich sľubov v roku 1942, ZSSR by dodávky cestou Lend-Lease vôbec nepotreboval. Lend-Lease urýchlil postup Červenej armády až v záverečnej etape vojny. No v roku 1941, 1942 až do Stalingradskej bitky, kým musela ČA ustupovať do vnútrozemia, strácajúc obrovské územia, obilninové oblasti, fabriky, milióny jednotiek zbraní a techniky, na toto obdobie pripadlo len sedem percent z týchto dodávok.

  15. Hitler potreboval ropu, prehral vojnu o ropu v Afrike, ak by porazil Rusov má ropu palivo pre tanky a lietadlá. Britské kralovstvo by zmyzlo zo sveta ak by mal dostatok paliva.

  16. Niektorí ludia si myslia, že s ruskom sa dá jednať , dúfam , že nenastane situácia kedy by sme s ním museli jednať my, túto bandu zlodejov a vrahov , treba vyhnať z civilizovaného sveta a tí čo ich podporujú by sa mohli zobrať a ísť s nimi.

  17. Podľa môjho názoru: daľší prostitútsky novinár ??? Pravda je takáto: Zbrane západ Rusom NEDAL , ale PREDAL, Stalin musel platiť ZLATOM a dopredu. Takže pre západ to nebola záchrana ZSSR, ale BIZNIS . USA v 1930 rokoch bola v neskutočných sračkách a II. Svetová vojna bola pre nich záchranou čo aj patrične využili a výroba braní nabrala obrovské rozmery a presvedčenie, že z vojny sa dá urobiť biznis v ktorom pokračujú dodnes …….USA by nevadilo ak by II. Svetová vojna trvala dodnes ….. Alebo sa spýtam či ujo novinár pozná krajinu, ktorá od II. Svetovej vojny vyvraždila viac ľudí ako USA ???

  18. Juraj 11. mája 2022, 23:15 toto je reálny pohľad na skutočnosť ktorá sa stala…. Len škoda, že onedlho zareaguje nejaký čudný novinár …

  19. Milan 8. februára 2023, 7:01 ak chceš vidieť ako vyzerá civilizované mesto odskoč si do Petrohradu, Moskvy a porovnaj hoci s NewYork, Chicágo , alebo aj Cukrovarskou ulicou v Seredi …

  20. 8.26
    tliapes blbiny a ty to vies. a o to si vacsi blb, ked to tvrdis aj napriek tomu.
    dostali pomoc v hodnoe 11,3 mlrd
    Sovietsky zväz nakoniec zaplatil len okolo 722 miliónov dolárov a väčšia avšak nie celá časť dlhu bola krajine podobne ako ostatným odpustená. Po rozpade krajiny dlh prešiel na Ruskú federáciu, ktorá je do roku 2030 povinná zaplatiť 100 miliónov dolárov.

  21. Anonym 22. marca 2022, 17:00 hlupáčik Rus nechcel jednať ??? Tak si pozri čo povedala vnučka fašistov (ktorý môžno zamrzli pod Stalingradom ) Andžela Merkelovičová o Minských dohodách : úlohou Minských dohôd bolo natiahnuť čas a vyzbrojiť Ukrajinu ….

  22. Jednoduche. Ak by Velka Britania a USA nepodporovala ZSSR, tak by vylodenie v Normadii skoncilo fiaskom, lebo ZSSR viazal na vychodnej fronte najsilnejsie nacisticke armady. Sila nemeckych sil na vychode a zapade bola neporovnatelna. Mudrlanti by si mali dostudovat historiu, ale o to oni nemaju zaujem pretoze maju tu svoju spravnu think-tankami vytvorenu PRAUDU.

  23. Anonym 8. februára 2023, 8:43 – do novembra 1941 ano, potom bol zahrnuty do Lend Lease, dostal 11,3 miliardy a splatil 722milionov, na zvysok akosi zabudol ako ty na dostudovanie si faktov. Odporucam Encyklopediu 2. svetovej vojny od Dr.Tucker, S. C. alebo si len napis Lend Lease do googlu a klikni na prvy odkaz Wikipedie.

  24. kedze si sa predstavil ako korunovany hlupak, tak dobre.
    takze este raz pre teba hlupak.
    skus si to nastudovat a az potom tliachaj bludy. ale to ty z tych tvojich „zdrojov“ stejne nedokazes. ty zlatom zaplateny blb.

  25. na základe šorošovských dolárom platených médií predpokladám, že onedlho sa história bude meniť takým spôsobom napr: že domorodých Anglosasov v Severnej Amerike vyvraždili agresori – indiáni …
    že v II. Svetovej vojne Rusi napadli Nemcov ….že Vietnamci napadli USA ….Že Husajn mal v skúmavke zbrane hromadného ničenia …..:):):):):):)

  26. nie obedy zadarmo, ale ucebnice dejepisu zadara mali schvalit.
    takychto polodebilnych blbov, co sa tu roja predsa nemohli pustit ani zo ZDS.

  27. Čo myslíte, ako by skončil ZSSR, keby mu USA a Británia neposkytli vojenskú a technickú pomoc?
    Čo myslíte? Robili to z lásky k ZSSR?

  28. Vtedy nikto nehovoril, že americkí kapitalisti zarábajú na vojne. Ešte pri stretnutí s Rooseveltom a Churchillom v Teheráne koncom roku 1943 Stalin povedal, že bez strojov dodaných Spojenými štátmi by Rusi prehrali vojnu.

    O niekoľko rokov neskôr už komunistická propaganda a cenzúra túto pomoc utajovala, spochybňovala a skresľovala. Aj Sovieti však uvádzajú, že na konci vojny mala Červená armáda spolu 665 000 automobilov rôzneho druhu, a z toho bolo 431 246 nákladných áut a 13 tisíc džípov z USA.

    Aj legendárne sovietske raketomety Kaťuša sa od roku 1942 štandardne montovali na podvozky nákladných áut Studebaker US6. Na týchto studebakeroch alebo ich kópiách prišli sovieti aj do Československa 21. augusta 1968.

  29. Len doplnim ku komentaru hore, ze neslo len o auta, nakladiaky a dzipy. Islo o humanitarnu pomoc (potraviny, lieky, uniformy a topanky, palivo), ocel a hlinik, 18000 stiahacich lietadiel a bombarderov a 15000 leteckych motorov, lahke tanky M3 Stuart atd.
    Vsetko v hodnote 11,3miliardy (!!) dolarov, z ktorych ZSSR splatila len 722 milionov dolarov (ani 10%!!). Dlh nasledne zdedila RF s tym, ze do 2030 maju splatit 100milionov dolarov, zvysok bol odpusteny.
    A to nehovorime o dalsich miliardach z Kanady mili milovnici Ruskej maticky.

  30. Comu sa cudujete? Hitlerovi vtedy patrila cela Europa a sever Afriky. Americania museli zabranit vzniku tretej rise a preto podporovali Rusov.

  31. Pozerám, že búchači do pŕs demokracie sa nezaprú.
    Ono, tá otázka aj znie, prečo USA poskytlo vojenskú výbavu. Dôvod je jednoduchý. Ak by padli sovieti, padne celý západ. Francov režim v Španielsku, Duče v Taliansku, Japonsko v celej Ázii a zbytok Európy plus 1/3 Afriky v rukách Adolfa. Lenže to ťažký prekrúcač “ Jerry“ akosik pozabudol. Z jeho vlastnej nedokonalosti. Vlastne neodbornosti

  32. Pre Anonym 8. februára 2023, 15:22, tak nieco doplnim aj ja aby to bolo aspon trosku objektivnejsie. Treba povedat aj to ze amerika na rusku zarobila. A poriadne o par rokov skor. A to ked rusko predalo aliasku amerike za smiesnu cenu 7,2 miliona dolarov. Amerika nasledne po tazbe zlata a ropy z tohoto uzemia neskutocne zarobila. A to ze rusku dodali zbrane bola len slaba kompenzacia toho co amerika zarobila na tej lacnej kupe aliašky a zlata a ropy co z nej vyťažili a tazia dodnes. Zatial asi tolko pre milovnikov americkej vychcanej spravodlivosti

  33. Našťastie na satelite je dnes plno dokumentov o 1. aj o 2.svetovej vojne, tie majú svoju hodnotu oveľa vyššiu,ako žvásty na tejto stránke,ktoré niekedy hraničia s poruchou osobnosti..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img