ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Cestujete vlakom? Čakáreň v Seredi sa postupne stáva druhým „Milexom“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Zatiaľ je stav taký, že neporiadok od bezdomovcov ktorí značnú časť dňa prebývajú v čakárni sa nachádza „len“ v jednej časti a to za dvomi lavičkami v kúte. Množstvo oblečenia a iných vecí pochádzajúcich pravdepodobne z kontajnerov na odpadky smrdí a znečisťuje lavičky tam, kde si bežní cestujúci veľmi nesadá.

Bezdomovci sporadicky využívajú nielen čakáreň, ale vlastne celú železničnú stanicu. Za jej rohom vykonávajú potrebu, sušia alebo vetrajú si oblečenie, pofajčievajú tam a popíjajú pivko a čučo, čo vidieť na odpadkoch válajúcich sa v bezprostrednej blízkosti stanice.

Iba nedávno sme urobili reportáž o vyslovene kope ľudských výkalov a bezdomovkyni, ktorá sa s nami na kameru ochotne aj porozprávala.

Následne sme vyzvali správcu predmetných priestorov a žiadali sme stanovisko k ich údržbe a v danom momente zadokumentovanému stavu. Hovorkyňa spoločnosti ŽSR nám po niekoľkých dňoch zaslala toto stanovisko:

ŽSR ako prevádzkovateľ dráhy majú pre Železničnú stanicu (ŽST) Sereď uzatvorenú zmluvu o vykonávaní upratovacích prác s firmou METON SLOVAKIA a. s., ktorá vykonáva upratovanie v zmysle tejto platne uzatvorenej zmluvy podľa schváleného harmonogramu a početnosti. Rozsah upratovacích prác, frekvencia upratovania konkrétnych priestorov a spôsob použitých pracovných postupov a technológií je dohodnutý na základe veľkosti prevádzkového zaťaženia stanice, frekvencie cestujúcich, typu a druhu upratovaných priestorov v medziach bežnej prevádzky pri predpokladanom znečistení cestujúcou verejnosťou dodržiavajúcou bežné spoločenské normy správania sa.

Kontrolu výkonu upratovacích prác má v náplni ,,v zmysle manažérskej zásady“ vedúci zamestnanec upratovacej firmy. Internú kontrolu vedúcimi zamestnancami firmy METON SLOVAKIA – kontrolná činnosť ich vlastných zamestnancov – neoznamujú ŽSR, to je však z hľadiska prevádzky nepodstatné.

Prevádzkoví zamestnanci ŽST Sereď majú povinnosť kontrolovať denne stav zverených objektov, služobných priestorov aj priestorov pre verejnosť a výsledok vykonania upratovacích prác. Tie sú pre verejné priestory v dennej periodicite a rozsahu:

–              zametanie podlahy,

–              umývanie podlahy,

–              vyprázdňovanie odpadových košov,

–              dodanie vreciek do košov.

Okrem toho vykonávajú denne práce spojené s čistením verejných WC. Tie sú však v súčasnej dobe uzatvorené z dôvodu neustáleho poškodzovania neprispôsobivými osobami, vandalizmu, teda poškodenia v takej miere, že oprava si vyžaduje finančnú investíciu.

Prevádzkoví zamestnanci majú povinnosť ohlasovať vedúcim zamestnancom Galanta, kde je sídlo prednostu stanice, všetky  prípady zistenia nedostatočného upratania určených priestorov, prípadne ak sa tieto práce vôbec nevykonali (napríklad neohlásené nenastúpenie upratovačky do práce). Za mesiac január takéto zistenia neboli nahlásené a porušenie zmluvy nebolo zistené ani kontrolnou činnosťou vedúcich zamestnancov ŽST Galanta. Kontroly vedúcich zamestnancov ŽST Galanta boli vykonané v mesiaci február v dňoch 8.2.2022 prednostom stanice a 15.2.2022 dozorcom prevádzky bez zistení porušenia zmluvy o upratovaní.

Znečistenie stanice, ktoré je predmetom tohto podnetu na prešetrenie nemôžeme klasifikovať ako bežné.

Poukázali ste na problém, o ktorom ŽSR vedia a majú snahu ho riešiť. Prítomnosť neprispôsobivých občanov vo vestibuloch železničných staníc, alebo v ich okolí je sprevádzaná hlukom, väčším znečistením a zápachom, neraz sú pod vplyvom alkoholu. Zamestnanci ŽSR nie sú schopní sami účinne riešiť tento problém. Na dohováranie neprispôsobiví občania reagujú často podráždene a človeku, ktorí k nim s týmto úmyslom prehovára, často adresujú množstvo vulgarizmov, v minulosti sa vyskytli v iných staniciach aj fyzické napadnutia. Zamestnanci ŽSR využívajú všetky dostupné zákonné prostriedky a možnosti na udržanie poriadku vo zverených priestoroch. Aj keď neprispôsobivých občanov vyvediete zo stanice, tieto osoby sa zvyčajne do priestorov stanice vracajú krátko po vyvedení. Zamestnanci ŽSR vykonávajú popri svojich prevádzkových povinnostiach aj kontrolu dodržovania čistoty vnútorných aj vonkajších priestorov zverených objektov. Tieto aktivity našich zamestnancov sa opakujú v pravidelných časových intervaloch. Pravidelne dané priestory kontrolujú a prítomnosť osôb, ktoré svojim správaním, znečisteným odevom, hlukom a zápachom ohrozujú ostatných cestujúcich vyzývajú (ak to neohrozuje ich bezpečnosť), na dodržiavanie zásad spoločenského správania a pravidiel správania sa cestujúcich na železničnej stanici, ktoré sú zverejnené vo vestibule. Zamestnanci ŽSR pri zistení nedostatkov, ktoré nie sú v našich možnostiach doriešenia volajú mestskú políciu, resp. inú zložku policajného zboru SR – teda tak, ako to môže urobiť každý občan, cestujúci. V tomto kontexte však pripomíname, že zákrok niektorej zo silových zložiek je efektívny a najúčinnejší pri včasnom ohlásení danej skutočnosti samotným cestujúcim, prípadne svedkom protiprávneho konania priamo v čase, keď je to aktuálne. Na túto možnosť, teda zákonné právo, sú cestujúci upozornení výveskami, ktoré sú umiestnené na viditeľnom mieste v každej železničnej stanici s uvedením telefónnych čísel kontaktných osôb a spôsobu ohlasovania. Stále v tejto oblasti poukazujeme na to, že cestujúci podávajú sťažnosti s oneskorením buď listom, alebo elektronicky. Vôbec nevyužívajú svoje zákonné právo pri spozorovaní trestného činu, priestupku, príp. udalosti, ktorá ich ohrozuje volať políciu.

Napriek spomenutým opatreniam nemôžeme eliminovať všetky možné nedostatky ako je nižšie Vami spomínaný, nakoľko naši zamestnanci majú aj ďalšie pridelené povinnosti súvisiace s prevádzkou stanice tak, aby bola dodržaná bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy.

Chceme tiež poukázať aj na to, že  ide o celospoločenský problém tejto skupiny ľudí, ktorú však nemôžu riešiť a vyriešiť ŽSR. Je to skôr otázka na príslušnú samosprávu.

Dovolíme si pripomenúť, že v prípade, ak má cestujúci podozrenie z ohrozenia vlastnej bezpečnosti, páchania trestného činu alebo priestupku môže kontaktovať Policajný zbor SR na tel. čísle 158.

Tiež uvádzame, že ŽSR prostredníctvom vedenia ŽST Galanta, pod ktorej pôsobnosť patrí aj ŽST Sereď, je ochotné a postupovať súčinne pri riešení tohto problému napr. spoluprácou s terénnymi pracovníkmi mestského úradu, pri aktivačných prácach organizovaných Mestom Sereď. Vedeli by sme určiť priestory, kde by neprišlo k ohrozeniu týchto osôb pri vykonávaní aktivačných prác v oblasti odstraňovania nepovolených skládok odpadu, prác na rekultivácii trávnatých plôch a podobne. Takto funguje napríklad spolupráca s Mestom Šaľa, ktorého železničná stanica tiež patrí do pôsobnosti ŽST Galanta.

– – –

Odvtedy sme sa boli na stanici pozrieť viackrát a treba povedať, že za rohom výkaly už v takom množstve neboli, no podstatne viac neporiadku bolo o niekoľko metrov ďalej. Predpokladáme, že prítomní bezdomovci potrebu do nohavíc štatndardne nevykonávajú a tak si len našli menej viditeľné miesto. Nepochybujeme o tom, že smrad ho onedlho cestujúcim prezradí.

Vyzerá to tak, že poradiť si s bezdomovcami je stále ťažšie a skôr ako represia by pomohla prevencia. Tú ale zo strany Mesta Sereď nevidieť ani v iných prípadoch, takže s bezdomovcami sa cestujúci nateraz asi budú musieť naučiť žiť.

Na záver otázka na vedenie Mesta Sereď a primátora mesta Ing. Martina Tomčányiho – ako je možné, že v Šali a v Galante vedia ako na to, darí sa im a v Seredi máme železničnú stanicu plnú bezdomovcov, dlažbu znečistenú ľudskými výkalmi, záchody mimo prevádzky a okolie znečistené rovnako, ako vlastne celé mesto?

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Od nepamäti si mesto nevie poradiť s bezdomovcami. Všetko zničia, zasmradia. Nielen Milex, železničná stanica, ale napr. aj vrátnica pri vstupe do Zámockého parku, pospávanie na lavičkách pred kostolom, žobranie pred nákupnými centrami atď. Ostatné mestá sú na tom omnoho lepšie ako Sereď. Že by neschopnosť?

  2. Nepovedal by som,že ostatné mestá sú na tom lepšie,bola si už na stanici v trnave alebo v blave? Na celom slovensku je to rovnaké.

  3. Veru, zlatí komunisti.Práca bola pre každého,v občianskom razitko,že ste zamestnaní,dostali sme podnikový byť,boli sme sebestační,nedovážali nám tie sračky zo západu,žiadni narkomani,bezdomovci.

  4. Anina pises ze ostatne mesta su natom omnoho lepsie. Si len hlupy troll, alebo nevystrcis nos zo Serede. Chod podvecer, alebo skoro rano na stanicu do Trnavy a uvidis to co si este nevidela zrejme. A potom sem napis co si videla. Alebo chod na autobusovu stanicu do NR. A sprav zopar fotiek a daj to sem, sami cigan a asocial sa tam mota. Tak tu neklam ze Sered je natom horsie. Alebo este lepsie, ponukam sa ti ako sprievod a pod somnou pozriet na tie stanice. A potom sem dame reportaz co si zistila co ty nato? Stojis si za slovom ze je to tu horsie ako inde? Si ochotna sa potom verejne ospravedlnit za svoje tvrdenie? Ak to tam bude lepsie ako tuna, ak tam nebude bordel, bezdomovci, asociali ja sa kludne ospravedlnim.

  5. seredan 21. marca 2022, 15:48 – bezdomovcov som videal a mam zdokumentovanych vo vsetkych mestach, ktore som navstivil. Dokonca aj v centre Tokya. Stanovy tabor, no vsade poriadok…

    A presne o tom to je. Su vsade, no len v Seredi platiaci cestujuci cakaju na vlak v blizkosti ich hovien, mocu, susiaceho sa oblecenia a to, co je v cakarni, nenajde clovek skutocne v ziadnej verejnej budube majucej majitela.

    Problem pre mna osobne nie je v bezdomovcoch, ale vo svinciku, ktory po sebe zanechavaju a v tom, ze im je svincik tolerovany tam, kde by to nemalo byt ani teoreticky mozne. A to uz obtazuje ludi, vadi im to a narovinu – platiaci cestujuci MA NAROK NA SLUSNE CESTOVANIE A CAKANIE NA VLAK bez rizika nakazenia sa hepatitidou alebo inym infekcnym svinstvom.

  6. Nuž neviem ,ale Galanta je na Tom skoro tak ako Sereď.
    Mám taký pocit,že daná osoba,ktorá to písala sedí niekde v teplucku . Nič nevie o tom čo sa deje v skutočnosti.
    Ale ak by chcela,myslím,že každý jeden čo pracuje na stanici v Ga, v Seredi a všade by si to s ňou rád vymenil.

  7. Miloš ruku na srdce. Nepomohol by si tým ľuďom ktorý nemaju kde srať a nedovolil by si im aby sa mohli v kľude niekde vyšpiniť a nemusel by na nich niekto pri tom civieť? Veď oni sú tiež len ludia a majú svoje potreby len nemajú kde…

  8. pre anonym 14,21,blbec ta akurat splodil.takze ked to nepatri mestu tak serme na to,ak sa na stanici nieco udeje preco tam potom idu mestsky policajti ktory su zo serede?ved volajte vzdy zeleznicnych policajtov.
    poslanecke truby a zamestnanci msu ved apelujte na ZSR,piste pripomienky,staznosti,zavolajte televiziu,myslim si,ze sa to tyka aj vasho mesta kde zijete,to nie je len lapiet na ritiach a srkat kavicku,banda hnila.

  9. No v Trnave je to tiež katastrofa.Bezdomovci sedia rozvalení na lavičkách,hulákajú tam,slopú.Keď som minulý týždeň cestovala z Trnavy, policajti opretí o zábradlie a pozerali na nich,nepovedali im absolútne nič.

  10. Trnavská stanica tiež nič moc.Bezdomovci rozvalení na lavičkách,hulákajú tam,slopú víno.Naposledy tam boli policajti opretí o zábradlie a len pozerali,nepovedali im ani slovo .

  11. Milan 21. marca 2022, 13:36

    No lebo p.Kurbel nie je taký hnilý ako Ty..
    Čo Ti bráni mať mať taký obchod ako má on..

  12. Toto sú len bezdomovci, vláda schválila prijatie migrantov z Afganistanu.Som zvedavá,kam ich chcú dať, keď tu mladé rodiny nemajú kde bývať.Asi budú aj tí afganistanci na stanici,alebo si ich naši vládni predstavitelia nasťahujú k sebe domov?

  13. Boze ty sliepka, tych 24 afgancov co prisli vlani v lete tu sposobia krizu. Nemas prilis stiahnuty zeleny rukav okolo krku?

  14. ved to je vizitka ZSR… nech si to zabezpecia… ono nieje az taky problem zaviezt system listkov s ciarovym kodom a citackou pri dverach, ktora vas vpusti len s platnym listkom… tak isto bezpecnostna sluzba… za tie odmeny co si nadeluje vedenie by bolo vsetko o dost lepsie, ale lahsie je pichnut prachy do vrecka a povedat si, ze na nic niesu prostriedky… co sa dalo sme si nechali rozkradnut privatizaciou a ostatok systematick, dlhe roky rozoberaju pani hore… zsr placu, ze ludia stracaju zaujem o cestovanie vlakmi a pritom maju osrane stanice a vagony… teraz sa tam ma na stanici bezny cestujuci vadit s bezdakom a robit poriadky? ved aj pre stanice platia nejake hygienicke predpisy… len je smutne, ze sa musia angazovat bezni obcania, aby mohli cestovat ako ludia…

  15. Samozrejme, že je to vizitka železníc. Je to ich objekt a ich zodpovednosť. Napísať litánie ako pokus na oblbnutie, že oni s tým nič nemajú možno na niekoho zaberie a zjavne sa na to spoliehali.

  16. Ta zeleznicna stanica je bez zamestnancov ? Ak nemas listok,vypadni z čakárne,a oblečenie sušiace,no sorry,vyšmarim do kontajnera,ludoia radšej vypisujú,

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img