ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Ukrajinský Mariupol bol priemyselným mestom na brehu Azovského mora. Ruská armáda ho na Putinov rozkaz prakticky zrovnala so zemou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V roku 2017 sme ukrajinský okupovaný Donbas navštívili už po druhý raz. Po Konstantinivke, to bol Mariupol, Berďansk, Jalta a jedno z malebných miest pri Azovskom mori na kose pod Berďanskom.

Donbas už bol okupovaný a my sme poznali nebezpečenstvo, ktoré nám hrozí. Teda, hlavne v prípade, že nebudeme opatrní.

Na cestu sme sa vybrali s Marekom len dvaja – Rado, ktorý s nami bol pred rokom, sa tentokrát neodvážil. Áno, išli sme do zóny, kde Rusí separatisti a „zelení mužíci“ už  bombardovali a mesto skutočne zbombardovali. Ale ľudia povstali a Mariupoľ nakoniec pred agresormi ubránili.

Počas našej cesty na Donbase, došlo v Londýnskom metre k teroristickému útoku. Napísal som tento článok. V danom okamihu som sa aj v de facto vo vojnovej zóne cítil relatívne bezpečne…

Sedím v kaviarni len pár kilometrov od fronty. Cítim sa bezpečnejšie, ako v londýnskom metre, či na ulici inej Európskej metropoly.

Miloš MajkoDátum15. 09. 2017 20:47:05TémaExpedícia DONBAS 2017 – Ukrajina

Východná Ukrajina – Mariupol / Kyjev / Sereď | Už minulý rok sa ma pýtalo množstvo ľudí, prečo cestujem na Ukrajinský Donbas priamo do oblasti, ktorá bola (a sem tam aj je) ostreľovaná Opolčencami a separatistami operujúcimi v tzv. DLR v oblasti Donetska. Či sa nebojím, či priveľmi neriskujem a či nemám obavy o to, že sa nevrátim. Presne pred rokom som absolvoval expedíciu do Konstantinovky a – vrátil som sa.

Obdobné otázky som dostával aj pred niekoľkými dňami, kedy som odlietal do Kyjeva s následným vlakovým presunom k Azovskému moru do Mariupolu. Preto som publikoval aj materiál s mapkou, že k ozbrojeným vojenykým konfliktom skutočne v tejto oblasti prichádza.

Dnes sedím v kaviarni v meste na pobreží mora, o ktorom väčšina ľudí ani netuší, že existuje. V meste s viac ako 470 000 obyvateľmi, užívam si kľud a „dobíjam baterky“ – toľko potrebnú energiu pre ďalšiu prácu, ku ktorej sa doma vrátim.

Vojnový stav v ktorom sa Ukrajina nachádza je cítiť prakticky všade – aj v Kyjeve. Vojaci v ťažkých nepriestrelných vestách so samopalmi. Na východ smerom k Ruskej federácii pribúda ich počet v hliadkach, kevralové helmy na ich hlavách a badateľná únava v ich tvárach. Sú na každej autobusovej a železničnej stanici, pri staniciach metra, pod mostami a inými strategicky dôležitými stavbami. Výpadovky všetkých miest na východe Ukrajiny sú kontrolované vojakmi a policajtami znovu plne chránenými kevralovými vestami a so samopalmi v rukách. Ťažká vojenská technika zakopaná pri hlavných cestách a maskovaná maskovacími sieťami. Kontroly na blok postoch – naše cestovné pasy prešli rukami mnohých policajtov, ktorí lustrovali v počítačoch, preverovali a kládli nám veľa otázok. Nemáme výhrady, všetci nás rešpektujú, nesnažia sa nás obťažovať nad rámec ich povinností preveriť každého, kto sa v oblasti nachádza, resp. sa ňou presúva. Znovu sa nám potvrdzuje význam a hodnota pasu EÚ.

Ukrajina je vo vojne. Áno v regulérnej vojne o svoje územie. Preto všetky bezpečnostné opatrenia považujeme za nevyhnutné a pochopiteľné.

Ale ľudia tu žijú svoje každodenné životy. Deti chodia do škôl, študenti na univerzity. Robotníci do fabrík, predavačky predávajú v dobre zásobených obchodoch a v reštauráciach varia výborné jedlá. Kurz Ukrajinskej Hrivny voči Euru je momentálne rovnaký, ako bol kurz bývalej Slovenskej koruny pri prechode na Euro. Ceny neporovnateľné. A kvalita jedla – no, co poviem, ako „od babičky…“

Sedím pri dobrom espresse, domácej štrúdle, listujem práve kúpenú knihu s fotografiami začiatku vojny v 2014 – 2015 roku a čítam spravodajstvo zo západnej Európy. Z metropol, o bezpečnosti ktorých nik ani len nezapochybuje.

Dnes v Londýnskom metre došlo k ďalšiemu teroristickému útoku na civilov a to po domácky vyrobenou bombou. Na ľudí, ako vy, alebo vaše deti, či moja rodina so mnou. Do Londýna jazdíme radi. Atmosféra tohto mesta nikdy nesklamala. Otázkou je, dokedy do metropol civilizovanej Európy budeme jazdiť „len tak“ preto, lebo chceme.

Ukrajina teda je vo vojne. Ale Veľká Británia? Francúzsko, Španielsko, či Belgicko? S kým a prečo by boli? Napriek tomu tam v bežnom vozni metra či autobusu prakticky denne hrozí smrť či zmrzačenie kohokoľvek z nás. Reálne hrozí, že nám náboženský fanatik bez uniformy znepriatelenej armády v čase mieru odpáli doma vyrobenú bombu pod zadkom pri večeri v reštaurácii, alebo ceste k Big Benu či inej pamiatke. Alebo nám podreže krk pri čakaní v rade na upomienkový suvenír.

Svet je skazený. Nepokazil sa však sám, ničia ho ľudia. A to nielen u nás, ale všade tam, kde ľudia opustia cestu základnej morálky a úcty k inému. Kde chcú ovládať druhých a kde chcú za každú cenu dokázať, že ten ich Boh je najlepší a jediný správny.

Mám obavy z budúcnosti a som rád, že si môžem dovoliť pravdu a fakty vidieť na vlastné oči a nie cez pero a a propagandu médií niektorej z mocností sveta. Mám rád slobodu, právo a spravodlivosť. A držím palce všetkým ľuďom, ktorí majú odvahu nenechať sa ovládať skorumpovanými „mocipánmi“ vládnucimi len podvodmi a terorizovaním občanov, zväčša dokonca svojich voličov.

Cestovanie človeku umožňuje veci vidieť akosi inak. A ja vidím, že dnes je tu, len pár kilometrov od frontovej línie bezpečnejšie, ako v ktorejkoľvek metropole modernej a vyspelej Európy. A ak mi niečo hrozí, tak viem čo a od koho. Kdežto tí dnes zranení cestujúci v Londýne, sa dôvod „zabudnutej“ bomby pod ich sedadlom pravdepodobne nedozvedia nikdy…
Článok nájdete napr. tu: http://archiv.naexpediciu.sk/clanky/sedim-v-kaviarni-len-par-kilometrov-od-fronty-citim-sa-bezpecnejsie-ako-v-londynskom-metre-ci-na-ulici-inej-europskej-metropoly/index.html

V kníhkupectve som si kúpil knihu o vojne v Mariupole. Fotografie dokumentujú zbombardované mesto proruskými separatistami. Spolu s predavačmi sme verili, že Mariupol už nikdy niečo podobné nezažije.

Máme marec 2022 a mesto Mariupol je takmer na 80% zničené regulérnou Ruskou armádou.

 

Mariupol bol veľkým priemyselným mestom na brehu Azovského mora s významných morským prístavom. Stav infraštruktúry odzrkadloval stav krajiny, ktorá je vo vojne. Ale napriek tomu, mesto žilo a budovy ako aj cesty a chodníky boli postupne modernizované.

Mariupol som pred 5 rokmi osobne videl takto:

                    

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko pozerám podrobne každý váš cestopis a zým absolvujem cestu s vami.Uverejňujete všetky fotografie tak aby sa dalo presne prejsť a vidieť to čo ste videl vy.Škoda že do týchto miest sa nepozrieme.Cesty a električky tam ale moderné nemajú?

  2. pre Miloš Majko 19. marca 2022, 11:24

    Kto hlada, najde. Netreba zabudat na pravy sektor, batalion Azov a pod. smejdov. Aby sa nezabudlo, pridam nieco na citanie. Podotykam, nie je to moj vyplod a verim, ze zdroj je viac ako overeny. Zalezi, ci tomu tuna bude niekto schopni uverit alebo porozumiet, kedze teraz frcia modro zlte naivne okuliarky na tvarach. Clanok je starsieho data ale moc sa na tom nezmenilo. Max. k horsiemu.

    https://www.aktuality.sk/clanok/259758/neonacisti-za-ukrajinu/?fbclid=IwAR3HirCfM2euVl9tVfFpbiIXuQgAwRKu603K4-2xpo7AhkD42dk94sdxVqM

  3. Vacsina Ukrajincov nie su nacisti. To urcite nie. O tom svedci aj historia. Zatialco pocas 2. svetovej vojny na strane ukrajinskych nacionalistov bojujucich pre Nemcov bolo niekolko sto tisic Ukrajincov, v radoch Cervenej armady a jej partizanskych oddieloch bojovalo 4,5 miliona obyvatelov Ukrajiny. A tak nejako podobne su rozdane karty aj teraz, si myslim. Nasilna mensina terorizuje mierumilovnu vacsinu a my im na ten teror dodavame zbrane.

    Problemom je, ze od nasilneho prevzatia moci na Majdane v roku 2014 ziskal ukrajinsky nacionalizmus nedotknutelne postavenie a faktom je, ze na Ukrajine je vojenska jednotka vo velkosti pluku, ktora nosi symbol obrnenej divizie SS Das Reich. To je nemyslitelne nieco take predsa. Momentalne zvysky tejto jednotky Azov likviduju bojovnici 9. motostreleckeho pluku milicii Doneckej ludovej republiky prave v obliehanom Mariupole.

    Ukrajinsky nacionalizmus je znamy brutalitou, vzyva kult smrti, ako to vidime aj v sucasnosti. Brutalni su aj k vlastnym Ukrajincom, ktori nezdielaju ich nazory. Podla mna sa vacsine Ukrajincov ulavi, ked sa tato vojna bez sance na vitazstvo skonci cim skor. Je to zbytocny masaker. Na jednej strane odhodlani ukrajinski bojovnici so samopalmi v rukach poschovavani v obytnych budovach a glorifikovani mediami a na druhej strane tazke delostrelectvo a raketove systemy ruskej armady, ktore sa mozu aj cez den volne presuvat na miesta plnenia bojovych uloh. Zbytocne krviprelievanie, ktore zivime dodavkami zbrani. Je to obcianska vojna tych ludi tam trvajuca uz 8 rokov a majuca povod prave na tom Majdane. Oni si to musia medzi sebou vybavit. Oni tam budu aj nadalej vedla seba zit. A ja sa necudujem obyvatelovi Charkova, ze mu vadi, ze sa tam v tom meste moze prechadzat vojak ukrajinskej armady so symbolom SS na uniforme a ze sucasnemu kyjevskemu rezimu to ocividne nevadi. Naopak. Je to sucast identity sucasneho rezimu. Aj preto na vychode Ukrajiny su ruski vojaci pre velku cast populacie osloboditelmi.

  4. A preco potom Putin podporuje neonacistov v Europe ked proti nim bojuje (Le Penova vo Francizsku, Matteo Salvini v Taliansku, AfD v Nemecku alebo Jorg Heider v Rakusku kde bol predsedkyni aj na svadbe)? A rovnako rusku propagandu na Slovensku tiez siria hlavne neonacisti Lsns a Republika? Nevytvara si iba legitimnu zamienku na napadnutie Eiropy?

  5. Rovnaký postoj k veci má aj bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. „Medzi Azovom v roku 2014 a v súčasnosti je veľký rozdiel. V roku 2014 to bola v podstate súkromná polovojenská armáda so silným ideologickým kontextom nacionalizmu. Azov však treba oddeľovať v dvoch fázach. Po ukrajinskej reforme ozbrojených síl bol pôvodný kontext práporu Azov úplne zmenený. Došlo k výraznej očiste. Ľudia spájaní s neonacistickou ideológiou museli Azov po integrovaní do národnej gardy opustiť. Súčasný Azov preto nemožno s tým z roku 2014 vôbec spájať. Má rovnaký názov, ale treba ho vnímať ako dve oddelené veci,“ povedal nám.

  6. 14:24 ty zákerný špinavý zapredaný ruský trol, tak občianska vojna? A tie desaťtisíce ruských vojakov, rakety, tanky, bombardovanie sídlisk, nemocníc a divadiel na cudzom nezávislom území, tomu sa hovorí vo vašej rétorike občianska vojna? Nie! Je to prasprosté brutálne napadnutie susednej krajiny s úmyslom úplne si ich podmaniť a potom pokračovať v ťažení do ďalších krajín. A vedie ich chorý psychopat Putler.

  7. Videl som par reportazi BBC o tych nackoch. Ak chces, ver tym pismenam. Ja mam oci aj usi a svoj nazor si robim podla toho, co vidim. Nie co mi kto povedal, ze si mam mysliet. A ked vidim znak divizie SS Das Reich a znak dnes uz skoro zlikvidovaneho pluku Azov, tak ziadne bajky o pismenach I a N ma nepresvedcia.

    Prave dnes dakoval dalsi z umelcov vo vedeni Ukrajiny pan Arestovich Azovu za hrdinsku obranu Mariupola. Su to teroristi a ako teroristi budu ruskou justiciou aj sudeni. Nie ako vojnovi zajatci. Ale ako zlocinci. Ich zakladatel pan Biletskyj sa radsej schovava v Kyjeve. Nejako sa mu nechcelo zomriet v Mariupole. To nechal na inych.

  8. Je to obcianska vojna vnutorne rozdelenej krajiny, do ktorej po osmich rokoch priprav vstupil hegemon toho geopolitickeho priestoru. Take veci sa stavaju. Bohuzial.

    Pri nazerani na sucasnu Ukrajinu musime mat na pamati, ze zatialco mensia zapadna cast bola historicky sucastou habsburskeho Rakusko-Uhorska a Polska, tak vacsia vychodna cast bola sucastou carskeho Ruska. Toto rozdelenie tej spolocnosti je viditelne do dnes aj v tomto konflikte.

    Ja som Slovak a ide mi o zaujmy Slovenska. Nase zaujmy sa nezhoduju so zaujmami Ruska ani Ukrajiny. A zakladom riesenia je, podla mna, rozumne nazeranie na tento konflikt. A ci chce ist Rusko dalej do Europy? To neviem. Nevies to ani ty, co ma tu urazas so svojou obmedzenou slovnou zasobou. Ale ak chces ohladom toho nieco tusit, tak si precitaj strategiu rozvoja RF do roku 2030. Tam sa uvadza, ze co a ako chcu dosiahnut. Na to, aby som nechcel vojnu na Slovensku, na to nemusim byt fanusik Ruska. Si schopny si take nieco uvedomit?

  9. Takže súčasťou cárskeho ruska… Tak preto majú rusi podľa teba na nich nárok. A už si asi zabudol, že my sme boli súčasťou Rakúsko-Uhorska. A teraz čo ty hrdý Slovák, majú na nás nárok Maďari? Teda podľa tvojej debilnej proruskej hlavy asi áno.

  10. Sorry, ale to su irelevantne porovnania. Uplne vsetko ti vysvetlovat sa mi nechce. V tych urazkach dakej pokracuj. Nieco vulgarnejsie nemas? Toto je slabota, co tu pises. Pod dalej. Nevzdavaj to.

  11. Pre 19. marca 2022, 15:35
    Matteo Salvini je neonacista? Nato si prisiel sam alebo si si precital nejaku liberalnu sracku?

  12. Salviniho strana Liga je krajna pravica. Le Penovej strana je krajna pravica. AfD v Nemecku je krajna pravica. Na Slovensku rusi financne podporuju krajnu pravicu Lsns a Republiku, Hlavne spravy a dezinfo scenu – a vsetky tieto strany hovoria to iste napriec Europou: Unia je zla, Nato je zle, sankcie su zle, ockovanie je zle, znizovanie zavislosti na rope je zle, zapad je dekadentny a pride nas zachranit rus, jediny ochranca tradicii. A ludia to preberaju a opakuju – ved si precitajte kolko je len pod tymto clankom zmanipulovanych nazorov – fakt je spravne ist vrazdit len kvoli nazoru???

  13. Rozum 20. marca 2022, 6:28
    Sklamem ta. Jedini, kto realne kedy vyzyval na nasilie proti oponentom boli z radov liberalov, nie opacne. Krasne sa ukazali aj na predvolebnom mitingu LSNS v Trnave, kde prisli provokovat a potom vyplakavali pred novinarmi ako ich zli nackovia prefackali. Spomeniem pripad studentika z bratislavskeho gymnazia, ktory nesetril nasilnymi prejavmi voci sympatizantom LSNS pred volbami na socialnych sietach. A? Stalo sa nieco? Sopliak mal rodicov na spravnom mieste a kedze slovenska justicia ako aj svetova ma 2 metre, ostalo vsetko nepovsimnute.

  14. HH, že občianska vojna, ty si taký sprostý, alebo ťa tak dobre platia? Klasická občianska vojna asi nevyzerá tak, že je tam viac cudzích vojakov a vojenskej techniky, ako domácich.. prečo vy, proruské prasce, nejdete do toho vášho vysnívaného Ruska a nesmrdite tam? Veď v tomto liberálnom fašizme sa vám musí ťažko dýchať..

  15. Problémom sú utečenci z Ukrajiny ktorí sa hlásia k Banderovcov. Pre nich je to hrdina.
    Prvé náznaky už je vidieť na FB kde sa tvoria skupinky týchto ľudí ktorí uz sú na SVK…

  16. 0:17 problémom si tak akurát ty a tvoji zelení vypatlaní mužíčkovia. To si zabil, tie malé detičky s tými mamami, z ktorých kopa mimochodom vie pekne po anglicky, tak v tých vidíš nejaké nebezpečné skupinky? Márnosť, radšej si šľahni dávku a zalez.

  17. Koncept brániacej sa demokracie je v našich podmienkach vnímaný ako abstraktný a nie veľmi záväzný. „Je vnímaný v štýle – nejako bolo, nejako bude. Aj keď výsledkom môže byť, že bude, ako nebolo.

    O svoju slobodu a demokraciu sa musíme každý deň starať, nie je samozrejmá.

    Je veľmi pravdepodobnou možnosťou, že zo Slovenska sa môže stať antisystémový mafiánsky štát, ktorý budú riadiť zelené mikiny spolu so smeráckou oligarchiou.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img