ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

B. GRÖHLING: Školám, ktoré vzdelávajú žiakov z Ukrajiny, pomôžeme s preplatením nákladov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Konkrétna pomoc pre žiakov z Ukrajiny a školy, ktoré ich zaradia do vyučovania. Rezort školstva vyčlenil jednorazový príspevok 200 eur na každého žiaka z Ukrajiny, ktorý sa bude vzdelávať na tunajšej základnej alebo strednej škole. Zároveň budú podporené aj jazykové kurzy pre deti cudzincov, školám budú preplácané cez takzvané dohodovacie konanie. Vďaka „Lex Ukrajina“ bude možné zamestnať aj ukrajinských učiteľov alebo asistentov učiteľa.

Na Slovensku sa nachádza 1 773 nových žiakov z Ukrajiny. Na základných školách je ich
1 663, ukrajinských stredoškolákov je 140. Dáta zasielali školy a sú aktuálne k strede 16. 3.  2022. Školy budú tieto údaje aktualizovať prostredníctvom informačného systému RIS. „Najviac žiakov máme v Bratislavskom kraji, je ich 547, v ostatných krajoch je ich okolo 200. Toto číslo však každým dňom rastie,“ priblížil šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Z Ukrajiny na Slovensko prichádzajú rodiny s deťmi, ktoré majú často celý svoj život zbalený v jednom kufri. Preto môžu vzniknúť náklady spojené aj so základným vybavením takýchto žiakov. Ministerstvo preto vyčlenilo jednorazovo 200 eur na každého žiaka z Ukrajiny, ktorý navštevuje základnú alebo strednú školu. „Za tieto finančné prostriedky môžu nakúpiť školské potreby pre žiakov, alebo hradiť cestovné, či zafinancovať iné náklady, ktoré školám vzniknú so vzdelávaním žiakov z Ukrajiny,“ ozrejmil minister školstva. Spolu teda momentálne pôjde o finančnú čiastku 354 600 eur, ktorá pokryje náklady pre 1 773 žiakov. Školy tento príspevok dostanú automaticky na každého ďalšieho žiaka, ktorý príde.

Okrem finančnej pomoci je im potrebné zabezpečiť aj jazykový kurz. Školy preto musia po dohode s regionálnymi úradmi školskej správy určiť zamestnanca, ktorý bude deti zo zahraničia vyučovať slovenský jazyk. Ide pri tom o bežnú vec, pretože školy si nastavujú jazykový kurz pre zahraničných žiakov. „Škole budú aj tieto náklady preplatené, stačí, ak požiadajú ministerstvo cez takzvané dohodovacie konanie,“ doplnil minister školstva.

 

Mnohé školy chcú pomôcť žiakom preklenúť jazykovú bariéru aj zamestnaním na dohodu asistentov alebo učiteľov z Ukrajiny. To im umožní schválená legislatíva „Lex Ukrajina“. Bariérou totiž doteraz bolo preukázanie bezúhonnosti pedagogického zamestnanca, čo však nie je možné overiť na ukrajinských úradoch. Preto ho nahradí čestné vyhlásenie, ktoré navyše doplní odborný znalecký posudok psychológa.

 

Tímy psychológov a špeciálnych pedagógov, ktorí majú skúsenosť s krízovou intervenciou, pomáhajú učiteľom aj deťom už v každom kraji na Slovensku. „K dispozícii máme 62 tímov, v každom kraji je teda minimálne 7 tímov zložených z troch až ôsmich odborníkov, ktorí pomáhajú so socializačnými a adaptačnými aktivitami pre deti, ktoré poznačila vojna. K dispozícii máme aj ukrajinsky hovoriacich odborníkov,“ upresnila štátna tajomníčka pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Ak majú školy záujem o pomoc týchto odborníkov, stačí kontaktovať ukrajina@minedu.sk.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. stale robime na nejakych prizivnikov,dokedy to budeme trpiet?to naozaj tak ludia osprosteli?treba si brat priklad z madarov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img