ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Jarné potulky s geológom v Karpatoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM| Obuť si turistické topánky, zbaliť si desiatu, ďalekohľad a vyraziť na výlet za objavovaním dávnej minulosti Zeme. To nie námet na dobrodružný film, ale program na jarné soboty v Trnavskom kraji. Geo potulky po Malých Karpatoch zavedú turistov každú sobotu od 2. apríla až do 7. mája na miesta, kde sa budú môcť dotknúť 200 miliónov rokov starého morského dna, nájsť voľne rastúce orchidey či stopy po dinosauroch a spoznať proces formovania krajiny Malých Karpát.

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj pripravila na jarné víkendové soboty turistické zážitkové okruhy, ktoré budú sprevádzané s odborným výkladom geológa. Na výber budú tri okruhy okruh Dobrá Voda, okruh Prašník a okruh Chtelnica. Geo potulky sú jedinečnou príležitosťou, ako sa nechať uniesť jarným vánkom, modrou oblohou, vôňou a zvukmi prebúdzania prírody Malých Karpát. Všetky tri okruhy sú vybrané tak, aby priniesli vždy iné a zaujímavé informácie o tajomstvách živej a neživej prírody okolo nás. Ak budú mať turisti šťastie, môžu nájsť zvyšky dinosaurov a žralokov či spozorovať divú zver muflóny a lane,“ povedala produktová manažérka Petra Hencelová.

Geo potulky na okruhu Dobrá Voda ponúkajú objavenie tektonickej stavby pohoria Malých Karpát, zaujímavú históriu lomárstva a zemetrasení v tomto regióne. Účastníci prehliadky sa vydajú po stopách Jána Hollého cez najstarší lom Kostolná Hôrka, prejdú cez prírodnú rezerváciu Slopy až ku hradu Dobrá Voda. Ku koncu okruhu zavítajú na malý židovský cintorín a miestny cintorín v obci, ktorý je typický jedinečnými pomníkmi, nazývanými “dvojáky”.

Putovanie s geológom na okruhu Prašník začne na rekreačnom stredisku Dúbrava. Tam sa nachádza nálezisko s potenciálom na objavenie zvyškov dinosaurov. Trasa ďalej pokračuje v paleontologickej lokalite Prašník, kde bude na programe hľadanie fosílií ulitníkov. Sprievodca prevedie účastníkov históriou a geológiou vzniku jaskyne Malá a Veľká Pec s dôkazmi pravekého osídlenia. Jedna zo zastávok je aj na xerotermnom ostrove v Malých Karpatoch s výskytom vzácnych orchideí. Zo skalného hrebeňa Orlie skaly sa otvorí výhľad na Malé Karpaty a pri dobrej viditeľnosti je možné spozorovať Kamzík a Trnavskú pahorkatinu. Ako bonus pri troche šťastia na turistov čaká pozorovanie divej zvery muflónov a laní.

Tretiu z geo potuliek ponúka okruh Chtelnica. Vedie od kaštieľa v Chtelnici k lokalitám so
zaujímavou históriou lomárstva a zemetrasení v tomto regióne. Takisto ponúka objavovanie tektonickej stavby pohoria Malých Karpát a prechádzku po miestach plných desiatok druhov amonitov, ulitníkov, lastúrnikov, žraločích zubov či ramenonožcov. Táto zážitková lokalita sa radí k najbohatšiemu amonitovému nálezisku v Západných Karpatoch. Nachádza sa tu až 500 jedincov na meter štvorcový. Na tomto okruhu sa bude prechádzať popri toku, ktorý má zachovaný prirodzený ráz a stále je možné vidieť jeho meandre.

Viac informácií o geo potulkách realizovaných v partnerskej spolupráci so združením Geopark Malé Karpaty je k dispozícii na www.krajzazitkov.sk/sk/geopotulky/index.


Prehliadky sa začína vždy o 10:00 hodine na týchto miestach:


2.4.2022 Dobrá Voda autobusová zastávka pri kostole Narodenia Panny Márie

9.4.2022 Prašník, Dúbrava parkovisko rekreačné stredisko Dúbrava, Prašník

16.4.2022 Chtelnica autobusová zastávka, Námestie 1. mája

23.4.2022 Dobrá Voda autobusová zastávka pri kostole Narodenia Panny Márie

30.4.2022 Prašník, Dúbrava parkovisko rekreačné stredisko Dúbrava, Prašník

7.5.2022 Chtelnica autobusová zastávka, Námestie 1. mája

Cena lístka:
Jednotná suma každej prehliadkovej trasy je 12,00 €.

Prehliadky sú vhodné pre deti od 13 rokov

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img