ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Je mi smutno, keď vidím Kyjev, Mariupol a Odessu zbombardované armádou Ruskej federácie. Ako mestá vyzerali pred vojnou?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnešné správy z nielen východu Ukrajiny sa ma znovu akosi osobne dotýkajú. Rovnako, ako tomu bolo pri Náhornom Karabachu, keď som v obrazovom  spravodajstve svetových tlačových agentúr videl zbombardované kaviarne v ktorých som si dával dobré espresso a zákusok a ulice, po ktorých sa pri mojej návšteve prechádzali ľudia.

Spomínam si na  kaviarne, reštaurácie a ulice v Kyjeve, Mariupole, Odesse a ďalších mestách nami často na Ukrajine navštevovaných.

Denne v spravodajstve vidíme reštaurácie, kaviarne, nákupné centrá a ulice zničené bombardovaním Putinovou armádou.

Nechápeme, že k takémuto zverstvu môže v 21. storočí prísť v Európe.

Bežný Slovák ale Ukrajinské mestá pozná hlavne z aktuálnych správ. Toto je Kyjev pred vojnou. Mesto, ktoré dnes vyzerá inak.

Takto sme ho videli veľakrát my.

Reportáž je z jednej cesty na ukrajinský Donbas, kedy sme dva dni strávili v Kyjeve. Čitateľ z množstva uverejnených fotografií môže vidieť, že Kyjev bol moderné a vybudované mesto s počtom obyvateľov blížiacim sa k trom miliónom. Čulý spoločenský život a množstvo turistov mohla tejto ukrajinskej metropole závidieť aj Bratislava.

Dnes je všetko inak.

Opúšťame hlavné mesto Ukrajiny Kyjev a vlakom ideme na Donbas k Azovskému moru do mesta Mariupol. Ale o tom nabudúce…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bloger – hrdina,
    čo keby si tak zobral lopatu a išiel to tam poupratovať, lebo domáci by aj možno upratovali ale sú u Teba vo dvore a všetci plačete !!!!!!

  2. Vlasov 17. marca 2022, 7:21 – vojnovi zlocinci skoncia pred medzinarodnym trestnym sudom a verim, ze ludia ako Ty sa raz rovnako budu zodpovedat tiez. Ste cynicke, zakerne prasata tesiace sa z nestastia inych.
    Co, nemas na paprci vytetovany hakovy kriz a nestrhal si vylep z toho billboardu?
    Ty primitiv…

  3. Pán Majko, pred súdom skončí táto čvarga čo nás všetkých zotročujú, a ťahajú do vojny, nie sme susedia RF, tak prečo by sme mali proti RF bojovať? Začnite používať zdravý a hlavne sedliacky rozum, pomôže to ako Vám osobne, tak aj štváčom okolo vašej osoby, dodávaním zbraní sa nedocieli mier! A to tá vaša ( moja nie, nevolili sme ich, psychopatov) vláda ešte stále nechápe? Nad má ešte za ušami toaletný papier od kedy prišiel z 🇺🇸

  4. Nie je nič lepšie ako keď armáde velí človek, čo má modrú knižku. Podporujeme mier a preto posielame zbrane 🤔

  5. Anonym 17. marca 2022, 11:14 – napisal ste – citujem:

    „nie sme susedia RF, tak prečo by sme mali proti RF bojovať? “ – vychadzajuc z Vami napisaneho textu, keby sme boli susedia, tak by sme bojovat mali.

    Dalsi Vami napisany text hovori: „Začnite používať zdravý a hlavne sedliacky rozum, pomôže to ako Vám osobne, tak aj štváčom okolo vašej osoby, dodávaním zbraní sa nedocieli mier!“ – netusim kto okolo mojej osoby ma byt zym stvacom, ale dobre, nebudem sa zaoberat niecim, co nedokazem ovplyvnit.

    Faktom ale je, ze v momente, ked sa Ukrajina vzda, RF de facto bude nasim susedom.

    A teda vychadzajuc z Vasho predchadzajuceho vyroku, uz bude mat bojovat.

    To chcete? Vy chcete na Slovensku vojnu s RF? Lebo ja nie. Ja ju nechcem ani na Ukrajine a nikde !!

    Som rad, ze ludi nabadate k pouzivaniu zdraveho sedliackeho rozumu.
    Mozno by obdobne konanie bolo riesenim aj pre Vas.

    A otazka na zaver – Vy chodite s ministrom Nagyom na toaletu utierat mu zadok, ked mate vedomosti o toaletnom papieri za jeho usami? Ked Vas uz mamina nenaucila vytierat si prdel, to Vas nadriadeni nepoucili o technologickom postupe ktory je nevyhnutne poutit u inych, ak to teda je vo Vasej pracovnej naplni?

  6. Ruská armáda tvrdí, že pozná polohu všetkých zahraničných bojovníkov na Ukrajine, a sľubuje, že sa na nich bude naďalej zameriavať
    Krajiny, ktoré dodávajú zbrane na Ukrajinu, vrátane Slovenska, si vytvárajú priame problémy, uviedla vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

    „Ak existuje takéto rozhodnutie – a to nie je len otázka Slovenska, ale aj iných krajín – tak si sami vytvárajú problémy… Sami si vytvárajú priame problémy,“ uviedla Zacharovová v odpovedi na žiadosť o komentár k medializovaným informáciám, že Bratislava sa údajne rozhodla dodať Kyjevu protilietadlové raketové komplexy sovietskej výroby.

    „To isté platí aj pre nábor žoldnierov,“ dodala Zacharovová na kanáli Soloviev.Live na YouTube

  7. takže sa len budeme pozerať ako rus dobije Ukrajinu, potom si pozrieme ako zničí Moldavsko, následna Gruzinsko a po tom už možno príde aj na pobaltie a na nás…hlavne ale aby si nás teraz nevšimol a nikto nikomu nepomáhal, to by putina mohlo vyprovokovať a mohol by byť zlý….

  8. Miloš máš nafotene aj slovenske mesta? 17. marca 2022, 15:05

    Aj NATO pozná všetky polohy v rusku a Minute Man III. je tam za pár minút.

    Mám sa teraz posrať, lebo terorista rus sa mi bude vyhrázať, že ma príde vyhladiť? To je čo za prístup? My dodávame zbranové systémy pre krajinu, ktorá je napadnutá a bráni sa na svojom území, my nedodávame zbrane na dobíjanie cudzieho štátu. V europe aktuálne nežije generácia ako v 68, to je už velký rozdiel vážený pán dôchodca. A taká istá generácia žije aj na ukrajine, stredoveké dobíjanie na tankoch nefunguje. Vyhrážky nefungujú.

  9. Najlepsie bude ked im dame zamienku zakernym dodavanim zbrani. To je rozum. Ratafak ved chod im pomoct na ukrajinu ked chces bojovat ale nezatahuj do toho cele sk.

  10. Hanbíte sa,všetci čo tu vytvárate vojnové nálady a strachy,trepete každý hovadiny,na čele s Majkom.Aky je bystry,budeme susedia s Ruskom.!!!!Rusko susedí aj s USA.Rusko je agresor,Bude musieť znášať politické dôsledky,teraz je však dôležitý mier.A ten nedosiahnete dodáva im čím viacej zbraní.Treba jednať a jednať.

  11. Súhlasím s Milošom.Je to totálny nezmysel zo strany Ruska.Ako si to blbec Putin predstavuje.Vsetko iba dáva formou propagandy v Rusku ako za čias Stalina.A Tie straty co vidím na nete ruských vojakov sú není len tak.Putin dáva totálne dezinformácie svojmu národu….

  12. Anonym 17. marca 2022, 17:16…jediný kto chce bojovať je Putin a vola si na pomoc čečencou, wagnerovcov + bielorusi poskytli územie…Ukrajina sa chce brániť a prosí o pomoc…my bojovať ísť nemôžeme, tak pomáhame ako sa dá a zďaleka nie sme sami….môže sa stať že ak to Ukrajina vzdá tak za pár mesiacov/rokov bude Putin „denacifikovat“ a potom tiež budeme radi za každú pomoc…opakujem: bojovať nikto okrem Putina nechce..

  13. Nie je dodávanie zbraní podpora vojny? Nie je dodávanie zbraní predlžovanie konfliktu? Nechceme mier, chceme to všetko naťahovať?

  14. Ratafak plachta 17. marca 2022, 19:22 – problem je, ze Putin na Ukrajine nehra pocitcovu hru, kde stlaci tlacitko RESET a zacne odznova v neposkodenej krajine a vojacikmi na oboch stranach s plnymi zivotmi.

    Keby dnes Putin vojnu aj skoncil, NEkonci utrpenie ludi a vybombardovana infrastruktura sa nevrati do povodneho stavu.

    Putin z Ukrajiny urobil krajinu, ktora sa z vojnoveho sialenstva bude spamatavat minimalne desatrocie. Skor dlhsie. Ano, EU jej pomoze, no to budu vydavky v miliardach Eur.

    Putin si znepriatelil miliony Ukrajincov – tito ludia neodpustia a budu pozadovat odskodne. A maju na neho narok.

    Europa vdaka psychopatovi uz nikdy nebude tou Europou, aku sme poznali este pred mesiacom.

    Ukrajina tiez. A Rusko je na tom po tejto stranke rovnako. Putin neziskal nic, stratil. Kredit, Ukrajincov, znacnu cast svojich a cely vyspely svet. Putinove slovo vo svete politiky neznamena NIC.

    Putin je zodpovedny za tisice zivotov a ako som napisal uz viac krat, Putin sa uz do svetovej historie zapisal. Zial na urovni Stalina a Hitlera…

  15. Páči sa mi „logika“ proruských dementov, Rusko bombarduje Ukrajinu, tisíce mŕtvych civilistov, zničené mesta, ale na vine sú všetci, len nie Rusko.. škoda, že títo tupci nevedia napočítat do desať, v hlave nasrane, ale mudruju do všetkého..

  16. Lexa neviem kto ma v hlave viac nasrane. Vsetci kto chcete pomahat ukrajine vojensky chodte tam a bojujte. Ale netahajte do toho vaseho chorého zmýšľania cele sk. Uz to ze tato prijebana vlada chce darovat system S300 ukrajine bude mozno zamienka ze zacnu bombardovat sk. Stale vam to nevadi ze potom budu zomierat nase obyvatelstvo a nase deti. To fakt mate az tak nasrane v hlavach ze toto tu prezentujete ako jedine a spravne?

  17. Ja mozem osrat uhrika a aj teba. Co sem pletes uhrika ty hovedo. Ked chces pomahat zbranou tak chod tam bojovat a nerob vsetko preto aby sa bojovalo aj tu

  18. Anonym 17. marca 2022, 20:58 Prestan trepat a myslieť len na seba, nech dovezú Patrioty a staré S300 vky nech im dajú aby sa dokázali účinne brániť. To urobia aj Bulharti a Gréci. Briti im dodávajú nové vysokorýchlostné protilietadlové rakety tak sa nestresuj. Putin aj keď Ukrajinu rozbije vojnu nevyhrá, už to nedokáže…stále viac štátov dodáva zbrane Ukrajine.

  19. Ukrajina mala ist rakuskou cestou a nie cestou usa. Toto je dosledok. A zbranovou pomocou sa to prenesie do celej Európy. Neschopnost a sprostost politikov a diplomacie zničí vlastne obyvatelstvo. V podstate co cakat od takehoto politika.

    https://m.mojevideo.sk/4sys

  20. …aká USA cesta?….Ukrajina si može ísť cestou akú sama uzná za vhodne a žiadny iný štát jej do toho nemá čo kecať a nie ju ešte napádať….takže za to že Rusi bombardujú a zabíjajú civilistov na ukrajine može „Neschopnost a sprostost politikov a diplomacie“?…inak si normálny?

  21. Ratafak pozri ake zverstva robi vojna ktoru vzdy zapricinia politici a ich diplomacia. Konkrétne toto sposobuju kazetove bomby ukrajincov strelene na obycajne obyvatelstvo. Amozno tieto bomby bola pomoc niektoreho statu co takto pomaha. Takto to neskonci a prave naopak roztiahne sa to do celej Európy

  22. Rusko to už prehralo, za chvíľu budú z Ukrajiny utekať s holými riťami. Putler uvrhol svoj ľud na 100 rokov do chudoby. Ja osobne sa budem aj ruských civilistov strániť, nemôžem vedieť, či nie je jedným z tých 40% rusov, čo si želajú útok na Slovensko. A aj u nás na Slovensku sa nájde dosť kolaborantov a zapredancov.

  23. pre Ratafak plachta 17. marca 2022, 15:26, komu chces pomahat? ved ked chces pomahaj vsetko co mas daruj ukrajine, mozes ist potom pod most. na slovensku pride niekto o dom ci byt slovak co sa tu narodil zije jeho rodicia stari rodicia co to tu vybudovali napr. zo zdravotnych dovodov nemoze splacat hypoteku skonci na ulici zacne chlastat lebo sa nevie z toho vysomarit tomu nepomoze nik pozerate na neho ako na odpad ale ukrajincom velkodusne idete pomahat. banda falosna farizejska!!!

  24. Anonym 17. marca 2022, 23:29….buď konkrétny, ktorý konkrétny politik dal príkaz na bombardovanie Ukrajiny?…ktorý poslal svoje vojska aby tam bojovali?

  25. jeho rodicia stari rodicia co to tu vybudovali
    skonci na ulici zacne chlastat
    …to po rodicoch uz prechlastal?
    ale farizej je Ratafak…..

  26. Anonym 18. marca 2022, 7:20..no ty budeš veľký mysliteľ…prečo by som mal darovať všetko a ísť pod most?…šak keď nechceš nepomahaj a keď chceš tak pomôž toľko koľko sa dá…ta pomoc nie je o tom že dáš všetko alebo nič…boli a sú pomoci aj pre bezdomovcov, zapojil som sa…ten kto chce sa z tej ulice dostane a je to úplne iná situácia ako keď ti niekto bombarduje barak….takže tie reči o farizejstve si odpusti

  27. pre Ratafak plachta 18. marca 2022, 8:12, mylis sa ked vravis ze kto chce sa z toho dostane, ked ti niekto npomoze tak asi tazko. do prace ta nik nezoberie ked nemas bankovy ucet a zravotnu prehliadku. na zalozenie uctu potrebujes trvaly pobyt- adresu ktoru ten bezdomovec nema, na zdravotnu prehliadku do prace potrebuje minimalne 75 eur a to nevravim o tom ze nemoze byt osoba dlznikom v zdravotnej poistovne, inak ho ziaden doktor nevysetri. a cul babo rad!

  28. ty: ked ti niekto npomoze tak asi tazko
    Ratafak: boli a sú pomoci aj pre bezdomovcov, zapojil som sa…ten kto chce sa z tej ulice dostane
    ako to je s tym porozumenim?

  29. Anonym 18. marca 2022, 14:35 – toto NEOVERENE VIDEO nezmazeme len preto, aby sme sa spytali osoby ktora ho siri:

    – ako vies, ze ide o Mariupol, ze nejde o propagandu a ako si si isty, ze osoba vie preukazat to, co tvrdi?

    Ludia, nestaci vam video dokazujuce, ze ruske tajne sluzby uz davno nakupili zmrdov aby sirili ich propagandu?

    Ja netvrdim, ze to nie je pravda. Ale pytam sa, co je pravdepodobnejsie v kontexte PREUKAZANEHO – zabijaju Ukrajici vlastnych, alebo agresor sa snazi propagandou ospravedlnit agresiu odsudenu CELYM SVETOM a dokonca aj medzinarodnou autoritou, akou je Medzinarodny sud??

  30. Ten anonym je bývalý Obyvatel, rumble či ruble či čo to je, je jeho obľúbená lokalita. On od rána do rána iba sliedi po dezinfoweboch a kopíruje a kopíruje, inak by dostal kopírovací absťák.

  31. Myslis tie dve v Charkove zaciatkom mesiaca? Lebo toto v Donecku nebola kazeta. Toto bola zostrelena rusmi tocka U. Sami to priznali. Keby tam zuchla kazeta, tak by neboli poskodene prve a siedme auto vedla seba, ale vsetko okolo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img