ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

V roku 2021 sme v Seredi triedili odpady až o desať percent lepšie, než v roku 2020. Ako sa to prejaví na poplatkoch?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Samosprávy sú povinné každoročne hlásiť dosiahnutú úroveň triedenia odpadov za uplynulý rok. V Seredi sme sa z úrovne 36,47 percenta za rok 2020 dopracovali na 46,40 percenta za rok 2021, čo znamená výrazný posun vpred. Mestský úrad Sereď týmto ďakuje svojím občanom za pochopenie problematiky a za lepšie triedenie odpadov za ostatný rok.

 

Úspora štyri eurá na tone komunálu

Nevytriedený zmesový odpad zo Serede putuje na skládku odpadov v Pustých Sadoch. Cenu za tonu takéhoto odpadu stanovuje štát a závisí od miery vytriedenia odpadov za predchádzajúci rok. Poplatok je odvádzaný do environmentálneho fondu. „V roku 2021 sme podľa miery vytriedenia spadali do kategórie 22 eur (plus zmluvné poplatky) za tonu odpadu. V roku 2022 budú obyvatelia mesta Sereď platiť 18 eur (plus zmluvné poplatky) za tonu odpadu, čo predstavuje ročnú úsporu pre rozpočet mesta približne 15-tisíc eur,“ vysvetlila Zuzana Vohláriková, vedúca oddelenia životného prostredia mesta Sereď. Takmer desať percentné vylepšenie je výsledkom lepšej separácie triedených odpadov v meste.

 

Budeme platiť menej za smeti?

Pri lepších výsledkoch separovania by sa mohli Seredčania dočkať nižších poplatkov za odpady. „V rozpočte sme rátali s pôvodnou sadzbou za ukladanie zmesového odpadu na skládku odpadov, no vďaka dosiahnutým výsledkom v triedení vznikla mestu finančná rezerva. Tú mesto plánuje zohľadniť aj v budúcoročnom poplatku za odpad v Seredi, no situácia je taká, že úspechom bude aj nenavyšovanie poplatku. Ten sa nám podarilo udržať v rovnakej sadzbe dva roky za sebou. Ušetrené finančné prostriedky budú ďalej využité na odstraňovanie opakovane vznikajúcich čiernych skládok, alebo na náklady spojené so zberom ostatných druhov odpadov,“ povedala Vohláriková. Doplnila, že závažným činiteľom pri cenotvorbe sú zvyšujúce sa ceny vo všeobecnosti a tiež kvalita spolupráce s vysúťaženými dodávateľmi služieb, cena logistiky, alebo aj ďalšie možné zmeny v legislatíve.

 

Čo robiť ďalej?

Spoločne pracovať na vylepšovaní sa aj naďalej. Minimalizovať zmesový odpad, ktorého zber a likvidácia sú najdrahšie. Naďalej teda poctivo separujme všetky druhy odpadov, ktoré sa v meste dajú spoľahlivo a ekologicky odovzdávať: papier, plasty, sklo, kovy, bioodpad, kuchynské odpad, jedlé oleje, pneumatiky (len do autoservisov).

 

Pre tento účel vznikol pred rokom Manuál správneho separovania odpadov v Seredi.

Zároveň má mesto Sereď k dispozícií svoj Zberný dvor a manuál, ktorý vás ním jednoducho prevedie. (zdroj: https://www.seredskenovinky.sk/pictures/web/Praktick%C3%BD_manu%C3%A1l_pre_n%C3%A1v%C5%A1tevn%C3%ADko.docx.pdf)

 

Menšie obce separujú zvyčajne lepšie

Každá samospráva musí na svojom webovom sídle zverejňovať dosiahnutú mieru triedenia odpadov za uplynulý rok. Pozrite si niektoré výsledky samospráv.

 

Dosiahnuté výsledky miery separovania za rok 2021:

Sereď: 46,40 % 

Galanta: 38,87 %

Šaľa: 44,76 %

Bratislava: 41,33 %

Trnava: 46,31%

Martin: 49,57 %

Piešťany: 48,38 %

Dunajská Lužná: 64,44 %

Ivanka pri Dunaji 62,25 %

Šintava 47,53%

Dolná Streda 70,16 %

 

 

foto: internet

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Za odmenu mame už teraz o 100% zvýšený poplatok za KO. A postupne ešte zvýšia , lebo náklady na čierne skládky … , lebo benzín, lebo COVID, lebo vojna…
    Ale až po komunálnych voľbách

  2. Pre tĺka s názorom 15. marca 2022 o 10:13
    Vlani bol poplatok 29,64 € za osobu a rok.
    V tomto roku je poplatok 29,64 € za osobu a rok.
    Kde je to 100 % zvýšenie?

  3. Kde? napr. na najblizsom sidlisku pri kontajneroch. V horsom pripade, ako pise nazor – v poronde. a pri sidliskach – prid sa pozriet ked fuka vietor.

  4. Už som to raz písal aby ste nevyhadzovali v prírode a sídliskách treba to vyhodiť pred Mnv bordel k bordelu patrí

  5. Vôbec stým nemám žiadny problém to tam dať môžu tam mať kamier koľko chcú 50 odvozu spravili 25 odvodov je to služba za ktorú mám zaplatenú a je mi to odporné hádzať to do prírody a druhým na činžiaku

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img