ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Pozor na podvodníkov pri poskytovaní finančnej pomoci utečencom z Ukrajiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidaritu medzi obyvateľmi Slovenska. Otvorila však priestor aj pre podvodníkov, ktorí sa môžu snažiť zneužiť nešťastie ľudí utekajúcich pred vojnou vo svoj prospech.

Pripomíname, že vykonávanie verejných zbierok sa riadi zákonom o verejných zbierkach. Verejné zbierky, teda získavanie a zhromažďovanie dobrovoľných peňažných príspevkov, môžu vykonávať len zákonom určené právnické osoby. Podmienkou je, aby bola verejná zbierka oficiálne povolená. V prípade celoslovenských zbierok robí zápis do registra ministerstvo vnútra. Ak aspoň časť z čistého výnosu bude použitá mimo územia Slovenska, pred registráciou je potrebný aj súhlas Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Všetky informácie o registrácii verejnej zbierky nájdete na odkaze: https://www.minv.sk/?informacie-2

MV SR (sekcia verejnej správy) od vypuknutia vojny na Ukrajine (od 24. februára) vydalo 11 rozhodnutí o registrácii verejnej zbierky, ktoré priamo súvisia so situáciou na Ukrajine (výnos z verejnej zbierky bude použitý pre ľudí z Ukrajiny či už na území SR alebo priamo na Ukrajine). Právoplatnosť nadobudlo 6 rozhodnutí. Verejnú zbierku môže totiž právnická osoba vykonávať až po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia. Na pomoc pre utečencov však môžu slúžiť aj už predtým existujúce zaregistrované zbierky, ktorých registrovaný všeobecne prospešný účel a územie použitia výnosu takýto druh pomoci umožňujú.

Zákon o verejných zbierkach sa nevzťahuje na výzvy jednotlivcov o finančnú alebo materiálnu pomoc.  V prípade, že fyzická osoba cez mail, sociálnu sieť alebo online systém darcovstva požiada verejne o pomoc pre seba alebo iných, je na vôli občanov, či takúto pomoc poskytnú.

 

ODPORÚČANIA

Pri poskytovaní pomoci odporúčame byť ostražitý a overovať si informácie.

Dávajte si pozor na falošné charitatívne zbierky.  Ak chcete pomôcť utečencom a ľuďom na Ukrajine zaslaním financií, tak si vždy overte hodnovernosť danej organizácie. V prípade pochybností, či je verejná zbierka legálna, si občania môžu overiť túto informáciu v registri. Dostupný je na internete na odkaze https://ives.minv.sk/vez

Právnická osoba je tiež povinná na svojom webovom sídle informovať o vykonávaní zbierky zapísanej v registri zbierok.

V registri sú okrem iného uvedené informácie ako: názov, sídlo, IČO a webové sídlo právnickej osoby, dátum zápisu a registrové číslo zbierky, účel a názov zbierky, spôsob vykonávania zbierky, telefónne číslo na zasielanie darcovských správ SMS alebo pre volanie na skrátené číslo, názov banky alebo pobočky zahraničnej banky a číslo osobitného účtu, dátum začatia a ukončenia, územie, na ktorom sa zbierka bude vykonávať, meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu osoby zodpovednej za vykonávanie zbierky, dátum predloženia predbežnej a záverečnej správy zbierky, hrubý a čistý výnos zbierky.

 

Odporúčame tiež dávať si pozor:

  • na podvodné maily, ktoré dostanete od neznámych odosielateľov, v ktorých sa budú tváriť, že organizujú finančnú zbierku pre Ukrajinu
  • na podvodné maily, v ktorých budú podvodníci tvrdiť, že vo vojne na Ukrajine zahynul „niekto“, po ktorom by ste mali zdediť veľkú sumu peňazí
  • na stránky, ktoré sa budú tváriť, že chcú nejakou formou pomôcť Ukrajine, no v konečnom dôsledku sa dostanete na stránku, kde od vás budú chcieť podvodníci, aby ste zadali číslo svojej kreditnej karty

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img