ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Ocenenie pre vychovávateľku Martinu Krejčiovú z CDR Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V dňoch 9. – 10. marca 2022 sa v Piešťanoch konala konferencia určená pre vychovávateľov z Centier pre deti a rodiny na Slovensku. Organizátorom bolo Ústredie práce , sociálnych vecí a rodiny, Fórum riaditeľov a zamestnancov detských domovov a SPDDD Úsmev ako dar.

Konferencia spojená s oceňovaním vychovávateľov

Na konferencii sa stretlo 110 účastníkov osobne a 59 účastníkov online formou. Vychovávatelia z centier pre deti a rodiny mali možnosť vypočuť si rôzne príspevky od odborníkov. Témy boli zamerané na zlepšenie výchovy dieťaťa žijúceho v CDR

Súčasťou konferencie bolo aj ocenenie 25 vychovávateľov z rôznych kútov Slovenska za ich profesionálnu prácu. Za prínos v oblasti výchovy, vedenie detí k športu, kultúre a hodnotám dôležitých pre ich rozvoj, za nezištnú podporu a sprevádzanie v živote dieťaťa ako aj za pomoc pri zvládaní náročných situácií v centre počas pandémie COVID-19 bola ocenená aj Martina Krejčiová, vedúca výchovy z Centra pre deti a rodiny v Seredi.

Od práce v školstve po vedúcu výchovy v CDR

Martina Krejčiová pracovala zo začiatku v školstve a neskôr 12 rokov ako vychovávateľka na samostatne usporiadanej skupine v Trnave. Do Serede prišla pracovať ako špeciálna pedagogička na špecializovanú skupinu pre deti s duševnými poruchami na Kasárenskej ulici. Po nástupe Jána Jankulára do funkcie riaditeľa CDR v Seredi začala pracovať ako vedúca výchovy. Má na starosti koordinovanie skupín , prácu s deťmi a vychovávateľmi, nastavenie a fungovanie skupín, riešenie škôl, prácu s odborným tímom, harmonogramy služieb, akcie pre deti , letnú a zimnú činnosť detí a pod.

Práca vychovávateľky je podľa slov Martiny Krejčiovej náročná a nie je to zamestnanie ale poslanie. Vychovávateľ dáva dieťaťu, ktoré prišlo z rôznymi traumami do centra, to čo nemalo v rodine, pripravuje ho na život, rieši s deťmi ich starosti a zdieľa s nimi ich radosti. Snaží im dať to najlepšie zo seba. Je veľkou radosťou pre vychovávateľa a celý odborný tím, keď sa dieťaťu darí, dokončí si školu, zamestná sa a je úspešný v živote.

Bližšie informácie o Centre pre deti a rodiny v Seredi

V CDR sú 4 samostatné skupiny, kde na každej žije 10 detí od 3 do 18 rokov. Žijú tam ako v rodine, učia sa variť, upratovať, pripravujú sa na vyučovanie, pomáhajú s nákupmi aj s menšími deťmi, majú rôzne športové, kultúrne aktivity. V domčeku na Kasárenskej je 14 detí, ktoré majú rôzne psychiatrické diagnózy, tam je práca vychovávateľa ešte náročnejšia. V areáli CDR sa nachádzajú aj 2 byty pre mladých dospelých, ktorí sa rozhodnú zotrvať v centre aj po dovŕšení 18.roku života. Tam je kapacita 8 detí. Ďalej máme 3 profesionálne rodiny, kde je v súčasnosti umiestnených 6 detí. A práca vedúcej výchovy obsahuje aj prácu s nimi. „Ja sa nezúčastňujem priamo práce v skupine, ale viem všetko dôležité okolo každej skupiny, každého dieťa a každého vychovávateľa,“ približuje svoju prácu Martina.

Prekvapenie aj slová vďaky

A čo hovorí Martina Krejčiová na to, že ocenenie získala? „Bola som veľmi milo prekvapená, lebo som vôbec netušila, že ma riaditeľ CDR v Seredi Ján Jankulár navrhol. Touto cestou sa mu chcem za to poďakovať a aj tým mi dal najavo, že je s mojou prácou spokojný. Veľmi si to vážim a budem sa snažiť robiť svoju prácu ešte lepšie ako doteraz. Musím povedať a pochváliť nášho pána riaditeľa za jeho úžasnú prácu a za dobrú spoluprácu, ktorú medzi sebou máme. Taktiež chcem poďakovať všetkým vychovávateľom či už samostatným alebo pomocným za ich prácu, že zvládajú ťažké časy čo sme mali počas pandémie a aj teraz keď sa musíme pripraviť na príchod detí z Ukrajiny. Ďakujem aj ostatným zamestnancom . Ako som povedala, bez vychovávateľov by centrum nefungovalo a ich práca nie je prácou , ale poslaním. Do práce dávajú srdce a lásku.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img