ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Auto zatiahli do nášho dvora, otvorili dvere a my sme sa rozplakali… – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

… a prvých päť dní sme mali slzy v očiach ešte veľakrát.

Asi taká bola naša reakcia na dodávku plnú detí. Najmladšie sú dvojičky a majú sedem mesiacov a boli vo vajíčkach vedľa mamy. Vpredu vedľa otca dve deti a úplne vzadu ešte tri.

Na dodávke vzadu veľký nápis v Azbuke „DETI“. To aby po nich Rusi nestrieľali…

Dodávka plná vecí – rodina opustila bombardovaný Kyjev a zamierila na západ. Do Európskej únie. „V Kyjeve zostal náš päť izbový zariadený byt a my sme odišli len s tým najnevyhnutnejším, aby sme zachránili životy deťom“ – hovorí ich mama. „A to rodina nie je kompletná, dve dospelé deti museli zostať v Kyjeve. Dcérka je týždeň pred pôrodom a dospelý syn  bude asi povolaný do boja“ – dopĺňa manželku ich otec.

Rodinka si vykladá to málo, čo sa im pri úteku z bombardovaného Kyjeva podarilo zbaliť a dostáva šesť postelovú izbu v našom dome. Okamžite izbu prispôsobujeme ich potrebám. Z dvoch sedačiek sa stávajú ďalšie postele a z konferenčého stolíka pult na všetko.

Urobíme všetko preto, aby sa u nás tých pár nocí cítili čo najlepšie…

Monika chytá to náručia jedno z dvojičiek a znovu plače. „Kde to žijeme, že rodičia musia s takýmito detičkami utekať, aby im ich vojaci iného štátu nezastrelili?“

My Kyjev, prímorskú a historickú Odessu, ale aj iné mestá Ukrajiny dôverne poznáme. Navštívili sme ich niekoľkokrát a chceli sme sa tam vrátiť aj tento rok. Nevrátime, Kyjevčania v núdzi tentokrát prichádzajú k nám.

Deti sa rýchlo udomácnia a zvyká si aj ich havino. Len s našou dobermannkou majú sústavné verbálne konflikty. Asi rečová bariéra.

 

Do domu sa vraciame s kamerou a opatrne sa pýtame, či nám niečo o sebe, útrapách a vojne na Ukrajine povedia. Nemajú s tým najmenší problém. „Nech svet vie, čo nám Putin urobil. Nech zdochne!“ – so slzami v očiach a pri pohľade na mobil so správami z bombardovaného Kyjeva si vzdychne mama. A snaží sa cez internet spojiť s dcérou.

Dospelá dcéra z Kyjeva neodcestovala. Je vo vysokom štádiu tehotenstva a na pôrod čaká ukrytá v pivnici v mimoriadne intenzívne bombardovanej časti Kyjeva Buša. Bojí sa, že po narodení dieťaťa, schovaných Ukrajincov prezradí jeho plač…

Počas troch dní vidíme plačúcu matku s dcérkou telefonovať ešte veľa krát. Ostatné deti sa hrajú a pomáhajú rodičom s dvojičkami.Pomáhajú variť, kŕmiť a prebaľovať.

Po 13 rokoch máme na dvore kočík a po ulici sa s deťmi prechádza ich otec. Staršie dcérky mu k ohrade nosia raňajky a otec trpezlivo kočíkuje. Na čo pri tom myslí cez tisíc kilometrov od bombardovaného domova?

Čas uteká a všetci vieme, že rodina so siedmymi deťmi u nás len odpočíva po dlhej a náročnej ceste z ukrajinského Kyjeva na ceste do bezpečia.

Rodina je zbalená na ďalšiu cestu. Stretáme sa v klube, ktorý je vlastne súkromným barom a malou posilovňou. Ešte debatujeme. Rodičia pri espresse a deti šálke horúcej čokolády. Mama nám hovorí, že jej dcérka bude každým dňom rodiť. Je na Rusmi bombardovanom predmestí Kyjeva bez elektriny, dostatku potravín, bez vody, plynu a tepla. Pri mínus 9 stupňoch Celzia vonkajšej teploty v nevykurovanej pivnici.

Pozeráme fotoknihy z Kyjeva, Odessy a ďalších miest. Preč sú časy, kedy sme tam v kľude sedeli na káve rovnako, ako oni v danom momente sedia u nás.

   

Pokračujú do Českej republiky a následne do Nemecka. Alebo Španielska? Ešte nevedia. V Kyjeve pracovali v jednej z televízií a majú známych na západe. Snáď im pomôžu a snáď im pomôže aj štát, kde sa usadia. Veria, že na deti dostanú dostatočnú finančnú pomoc, ktorá im umožní slušné vzdelávanie a život.

VIDEO, v ktorom je zhrnuté všetko dôležité:

Ani táto rodina u seba doma nepotrebovala nič viac, ako mier. Agresor Putin ale poslal Ruskú armádu, aby im bombardovala krajinu a ohrozovala ich na životoch. Ten ich sa zmenil od základu. My sme to videli a zažili takpovediac „na vlastnej koži“. A chceme, aby ste to vedeli aj vy. Aby sme spoločne pochopili, že títo  ľudia sa ničím neprevinili. Oni nechceli svoje domovy opustiť. Chceli a chcú žiť bez vojny a v bezpečí.

Sme radi, že sme aj tejto rodine bezpečie aspoň na tie tri dni poskytli aj my.

Lúčime sa ako inak, znovu s plačom. Veľkí aj malí. Ešte sa uvidíme. Možno smerom na západ od nás, možno raz v našom obľúbenom Kyjeve v príjemnej kaviarničke na dobrej kávičke. Dvojičky už určite budú veľké a ten útek pred vojnou si pamätať nebudú. No my na to nezabudneme. Na tri dni sa stali súčasťou života našej rodiny.

Veľa šťastia priatelia !

– – –

Titulná fotografia: Šťastná veľká rodina za mierových čias žijúca v 5 izbovom byte v Kyjeve. Vojna všetko zmenila. Rodina dnes uteká pred bombardovaním, aby deťom zachránili život. A sú odkázaní na pomoc dobrých ľudí po ich ceste do bezpečia.

– – –

Do dnešného dňa sme poskytli útočisko 28 Ukrajincom, prevažne deťom utekajúcim pred vojnovým konfliktom vyvolaným Ruskou federáciou. A pomôžeme aj ďalším – ak to bude v našich silách.

Chápeme, že nie každý má podmienky na ubytovanie viacerých ľudí v samostatnej nehnuteľnosti. My ich máme. Dnes sú u nás ubytované tri ženy a tri deti. Dve dva a pol ročné a jedno šesť mesačné. Dve rodiny. A očakávame ďalších šesť ľudí. Netušíme, kto príde. A neriešime to. Pomôžeme tým, ktorí pomoc potrebujú.

Pomôžte nám pomôcť.

V mene detí útekom z bombardovanej Ukrajiny si zachraňujúcich život  – ďakujeme…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. to je jednoduche,sup ho do nemecka,do anglicka,svedska,ked utekali sircania tak museli ostat v prvej bezpecnej krajine,teraz to neplat? uz moze ktokolvek utekat po europe kam sa mu zachce?sme len uboha rohozka pre vsetky mimoeuropske zivly.

  2. Ukážte čo ste urobili vy.Kričí z vás závisť lebo len sedíte a čakáte čo urobia druhý.Že sa nehanbíte.Pán Majko tu zobudil celé mesto.A teraz plačete v závisti.

  3. Anonym 13. marca 2022, 13:48 – rohozka je ten, kto sa nou citi.

    Okrem rozhozky tipujem, ze ste jednoducha existencia bez akejkolvek empatie. Pomohli by ste slepemu prejst cez priechod, alebo by ste ho nechali zrazit ?

    A co sa tyka kratkej buducnosti, budeme sa modlit za to, aby pokracovali dalej. V Ceskej republike uz nestihaju a ludi nemaju kde ubytovavat.
    My mame vzdy jedinu vyhodu – sme o nieco pozadu. Mali by sme cas vyuzit na pripravu a poucenie sa z chyb prveho tyzdna.

  4. vy blázni kúpte si život aj tam je o tejto rodine a pánovi majkovi písané. ja jeho rodinu obdivujem a nedokázal by som to

  5. pre 17,11 už len Majko sa potrebuje chváliť.
    Vyskúšaj si zobrať domov jednu cudziu rodinu s deťmi čo jej nerozumieš a staraj sa o ňu aspoň deň.
    A potom píš kktiny

  6. Ved to je samovrazda, napisat na auto ze Deti…tie ruske kurvy strielaju do hocikoho akoukolvek municiou. Aj fosforovou. Prasata hnusne. Dufam ze na Ukrajine dostanu cez rypak tak, ze ani historia si take nepamata.

  7. Anonym 14. marca 2022, 5:58 – ak mate na mysli foto z titulky (rodinne z pred asi mesiacov), tak mate pravdu. Jeden – syn aj zostal na Ukrajine a s najvacsou pravdepodobnostou bude povolany do zbrane.

    Na Ukrajine zostala aj tehotna dcera, ktora uz porodila dieta.

  8. Sú to „chudáci“, parádny ford, taký by chcel mať každý druhý Slovák, no nie je Ukrajinec tak nemá.
    CHudobná rodinka 7 detí, na Slovensku si toto nedovolí mať toľko detí 99,99% Slovákov , lebo by pokapali od hladu.
    A punc tomu dala Majkova žena, asi moc ju to stálo vypudiť slzy, ale neviem prečo má rumázgať.? Otvorili bránu a ich rodina sa rozrástla tak čo ešte chce. Nikto ich nenútil , tak nech neslzia.
    Nie je to nič inšie len faloš , nad faloš. Možno Majko chcel aj takýmto spôsobom sa zvýrazniť. Nech ich chová nikto mu ich neberie a som zvedaví ako bude otŕčať ruky na peniaze ktoré táto debilná vláda sľubuje že bude vyplácať ak budete živiť a ubytovávať chudákov z Ukrajiny.
    Počas 2.sv. vojny Slovenský národ neutekal, ale muži išli do hôr zo zbraňou a aj s nasedením vlastného života sa pričinili o vyhnanie a zničenie fašistickej poroby.
    Ale toto tým zúboženým Ukrajincom asi nik nepovedal a ani Majko a bolo by to dobré aby to vedeli !!!!!!!!

  9. Darmo dal si tomu punc, ale čo, idiot sa nezaprie. Tebe odpovedať je to isté ako prasaťom dať perly. Ty máš koľko Ukrajincov. Podľa všetkého to napísal sám veľký bloger, lebo výrazy luzer a pod. používa len on. Nech sa nebojí nikto mu ich nezoberie.

  10. Neplac, nikto ta nezapiera.to, ze si idiot a svina je jasne vsetkym. A ze si luzer a z luzrov pochadzas, to tiez vidia vsetci nielen bloger. Ale s tym nic nespravis, ako potomkovi alkasov ti ine neostalo.

  11. Anonym 15. marca 2022, 16:19 – Vasu totoznost by mala verejnost poznat. Vychadzajuc z obsahu Vasho prisveku konstatujem, ze ste obdivuhodne jednoduchym individuom bez empatie s prioritami pologramotneho hulvata schopneho anonymne nielen verejne osocovat inych ludi, ale o nich znovu verejne tvrdit nezmysly vyplodene Vasim chorym mozgom.

    A co sa tyka penazi – ohlaste sa u mna osobne a odovzdam Vam pred kamerou UPLNE VSETKY PENIAZE, ktore sme od statu doteraz za ubytovanie dostali. Vypocet bude uplne jednoduchy – cista nula.

    Budte verejne frajer a urobte podobne gesto – dajte Vy na drevo len tie peniaze, ktore odzrkadlia nase naklady spojene s ubytovanim doteraz 28 ludi.
    Priamo pred Vami za ne nakupime konkretne veci pre tych, ktori su u nas ubytovani dnes a pridu uz mozno zajtra.

    A teraz znovu k veci – my sme ubytovanie prvych utecencov riesili uz koncom februara, teda uz 2 az dni od zaciatku vojny. Teda este dlho predtym, ako sa vobec niekto zacal co i len zamyslat nad tym, ze niekedy mozno stat nejaku cast nakladov niekomu za urcitych podmienok preplati. A v case, kedy aj policajti na Cudzineckej policii na mna cumeli, ked som im hovoril, co ich caka o tyzden, dva, mesiac. Tymto ich pozdravujem – sice neverili, no urcite na to myslia a desia sa toho, co pride o dalsie dva tyzdne, ak sa situacia na fronte nezmeni.

    A co pride nasledne, ked ludi opusti prvotny osiel pomoct vecne, ale aj prichylenim utecencov k sebe domov. Ak konflikt potrva, potreba ubytovavat bude trvat, pripadne sa bude zvacsovat. Ludia ale budu mat ubytovanych „po krk“, lebo zasahuju aj do ich sukromia. Blizi sa sezona a penziony, hotely a pod. po korone budu potrebovat zarabat. To este len zacne byt problem. Lebo Ukrajinky s detmi platit nebudu mat z coho. A este pre nas drobnost – pri dlhom bombardovani, sa mnohi nebudu mat kam vratit. Cim dlhsie vojna potrva, tym viac skutocnych bezdomovcov na Ukrajine bude. Bez perspektivy a bez motivacie na navrat. My dnes nepozname vyvoj, no dobre to nevyzera. Preto je potrebne vyslovene hladat miesta, kde bude mozne ubytovat vycsie mnozstvo ludi a podla moznosti aby to neboli telocvicne so stovkou nafukovaciek na zemi.

    A desit by sme sa mali aj my, pretoze onedlho mozno bude povinnostou kazdeho vlastnika bytu, niekoho ubytovat, alebo budeme mat plne telocvicne a verejne budovy.

    Som si isty, ze takto zlozity text bude nad Vase chapanie, kedze ludi s Vasimi nazormi charakterizuje hruby krk, vyholena hlava, bohate tetovanie, nizky intelekt a vecny obdiv Nocnych vlkov a zlocinca Putina.

    Ako ste si urcite vsimol, Vas prispevok len ma ukludnil a dokazal mi, ze slusnost a rozum predsa len zvitazi nad tupostou a sebectvom.

  12. Pán Majko, nepoznám Vás, /občas iba nazriem na stránku/ ,no máte môj obdiv,čo sa týka pomoci utečencom z Ukrajiny..zároveň Vám vyčítam,načo sa obhajuje pred komentujúcimi!? Empatický, inteligentný človek nepotrebuje vysvetlenie a závistlivému , necitlivému hlupákovi NIKDY nevysvetlite, iba strácate energiu. Zaujala ma poznámka,jedného z komentujúcich,ktorý má v krku „parádnu dodávku a väčší počet detí“…vidíte,aj tu je príklad,čo ľudia hodnotia,nie vojnu,ale „majetok“ zodpovedného,isto pracovitého človeka.
    Držím Vám palce,aby ste prekonali útoky Vašich neprajníkov a možno aj dáte na moju radu🤔

  13. Nie som Seredčanka 16. marca 2022, 10:31 – vdaka a chapem aj Vasu radu. Ak aspon sem-tam sledujete diskusiu urcite ste zaregistrovala, ze na drvivu vacsinu utocnych prispevkov nereagujem – ich autori mi za to nestoja.

    Su ale prispevky, ktore si reakciu vyzaduju – nie prioritne pre samotneho autora, ale pre ostatnych diskutujucich. Je potrebne overene informacie a skusenosti odovzdavat dalej, lebo inak sa vdaka takym dementom budu sirit iba dezinformacie a ich uvahy vydavane za fakty.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img