ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

PREČO NETREBA PODLIEHAŤ HYSTÉRII, ŽE BEZ RUSKEJ ROPY A PLYNU “ZAHYNIEME”

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
PREČO NETREBA PODLIEHAŤ HYSTÉRII, ŽE BEZ RUSKEJ ROPY A PLYNU “ZAHYNIEME”
Ako každému motoristovi, ani mne nepridáva na kľude, keď sledujem neustále rastúce ceny benzínu. A zachytil som už aj nový smer v prokremeľskej propagande, ktorý útočí aj na tieto (logické) obavy smerujúce k tomu aby sme Ukrajine nijako nepomáhali – a už vôbec nie zbraňami na jej obranu – a aj týmto ju “prinútili” prijať kapitulačné podmienky Putina.
Skrátka a dobre, aby sme “ruského medveďa” nedráždili lebo to neprežijeme. Ani náhodou to nie je také dramatické. Poučený životnými skúsenosťami som tušil, že aj v minulosti boli ceny na podobných hodnotách ako v súčasnosti, ale nie je nič smerodajnejšie ako keď si všetky potrebné údaje – teda v tomto prípade výšku priemernej mzdy a priemernú cenu (v mojom prípade cenu benzínu N95) – dáte do časového radu a zistíte, že:
– najmenej sme si z jedného priemerného platu mohli nakúpiť benzínu v roku 2012 (cca 55% hodnoty za rok 2020 a 68% vlaňajšieho roka)
– pri aktuálnej priemernej cene benzínu (podľa štatistického úradu za ostatný týždeň) sme z jedného priemerného mesačného platu stále natankovali o takmer 48% viac ako v tom roku 2012
– a aj keby sme sa dostali na hranicu (takmer) 2 EUR / liter tak ešte stále (pri “nezvýšenej” priemernej mzde) sme nad úrovňou rokov 2011-2014
Čo z toho vyplýva? Že netreba podliehať zbytočnej panike, pretože porovnateľnú situáciu sme už zažili – pred desiatimi rokmi – a dostali sme sa z nej. Štát má navyše páky ako korigovať úplne extrémne výkyvy. A hlavne – energonosiče sú v prípade Ruska jedinou reálnou komoditou, s ktorou dokáže byť vo svete konkurencieschopné. Čo najrýchlejšie odstrihnutie sa od energetickej závislosti od neho je v záujme bezpečnosti Slovenska a vlastne aj celej Európy. Pretože to je naša najsilnejšia páka ako vykázať čoraz totalitnejší a militaristickejší režim do patričných medzí.
Ukrajina potrebuje našu pomoc, humanitnú aj vojenskú, a zaslúži si ju. Cena mojej prípadnej “neúmerne zvýšenej automobilovej nepohody” (v reále ešte žiadna nenastala) je nemerateľným zlomkom toho, akú cenu musia platiť Ukrajinci vo svojej vlasti po vojenskej invázii putinovského Ruska. Takže sa nedajte opiť rožkom goebbelsovského komsomolca milujúceho číslované statusy, ktorý volá po “energo cenovom komforte” na úkor zničených ukrajinských životov, ukrajinských miest a dedín a v prospech agresora. Ani náhodou, továrišč.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Profesor Stanek toho uz nataral. Ale sudruh profesor zabudol povedat, ze sudruhovia z CCCP bez zapadnych technologii tie svoje poklady nedokazu vytazit. A uz vobec dopravit na druhu stranu.

  2. pan čurný sa určite nepomýlil a napísal svoju esej správne podľa excel tabuľky len mne osobne tam chýba vplyv aj iných stúpajúcich cien na kvalitu života + súpnie cien plynu + stúpanie cien komodít pre priemysel + stúpanie cien základných potravín . my sa už nechceme vráiť niekde do roku 1991-7 a preto som opatrný pri čítaní podobných analýz . je ešte vážnou otázkou čo toto urobí s veľlkou skupinou mladých rodín ktoré v očakávaní stabilného prostredia zainvestovali niekedy na hranici svojích možností a pri nových cenách bude problém to všetko z platu utiahnúť .

  3. Ani doba kamenna neskoncila preto ze sa minuli kamene. Nahradila ich med. Europa uz roky investuje do zbavenia sa zavislosti na rope a plastoch (produkt z ropy). A vyssia cena ropy a plynu len ekonomicky zvyhodni alternativy. Takze cim drahsia ropa tym lahsie sa jej zbavime. Tipujem ze do 20 rokov bude ropa ako kamen. Bez ceny, kupis ho vsade a ak ho nebude nic sa nedeje. Napr Dubaj a Qatar si to velmi dobre uvedomuje preto investuje aby aj v dobe po rope tam nieco bolo.

  4. Éra stabilného,relativne lacneho a bezpecneho zivota sa skoncila. Teraz pocitime co je to zivot v drsnom a nenazranom kapitalizme. Pripravte sa nato ze stat nebude dotovat ceny energii pre obyvatelstvo. Podnikatelsku sféru to zasiahlo v plnej realite. Navýšenie cien napriklad len plynu o 300%. Hrozi vela bankrotov a prepustanie. Len obyvatelstvo si to zatial neuvedomuje a nepripusta ale uz sa spirala bankrotov zacina roztacat. Stat prestane dotovat aj ceny energii pre obyvatelstvo a to bude masaker. A banda kokotov co tu prezentuje odpojenie sa od lacneho ruskeho plynu a dalsich energii a surovin su tupe hoveda co si nevedia dostatocne uvedomit co nas čaká a ake to bude mat dosledky na obyvatelstvo a ekonomiku nasej krajiny.

  5. Anonym 13. marca 2022, 10:50

    A bude to dobrá cena za to, že zostaneme slobodnou, demokratickou krajinou s hodnotami civilizovaného sveta. Nebudeme dotovať vlastnú denacifikáciu novodobého hitlera. Putler vyhladzuje Ukrajinu, zabíja všetkých ničí všetko. Je bezpečnostným rizikom ako Islamský štát. Si tupé hovedo čo si nevie dostatočne uvedomit čo nastane keď nás príde demilitarizovať.

  6. Nestacim sa diviť ako dokazalo to vakcinovanie zmenit mozog v totalne hovno. Snivat o zachrane v tepelnom cerpadle. Konecne si uvedomte ze na sk sa len elektrika vyraba 1/3 vdaka plynu prave z ruska a ostatna elektrika sa vyraba prave vdaka ruskemu jadrovemu palivu. Hydro, slnko a veter nestaci vyrabat ani len pre blavu. Zaujimave ze zrazu nikomu nevadilo ked tu pred nedavnom pristalo ruske lietadlo aj napriek sankciam. Ono totižto priviezlo jadrove palivo do nasich jadrovych blokov aby ste si nemuseli rite vytierat potme 😂 Ach bože je to tu banda tupcov

  7. Predstavme si takúto situáciu. EÚ sa úplne odstrihne od RF. EÚ už nebude dodávať na trh RF žiadne výrobky. RF prestane dodávať svoje tovary. Čo by sa také stalo. RF v EÚ nakupuje hlavne autá, luxusné oblečenie, kozmetiku, a pod. RF by si teda musela začať nakupovať autá v Čínskej Ľudovej resp. , Južnej Kórei, Japonsku, Thajsku a pod. Luxusný tovar by musela začať dovážať z celého sveta. Tropické ovocie by už nedovážala z juhu EÚ, ale začala by dovážať z južnej a strednej Ameriky. Všetko ostatné RF má a viac nepotrebuje. Neviem koho to viac zabolí, či na prírodné zdroje chudobnú EÚ alebo bohatú RF. EÚ je chudobná, lebo nemá takmer žiadne prírodné zdroje. Podľa mňa je to celkom jasné. EÚ toto len môže prehrať.

  8. To je veľmi správna otázka. Pre USA je táto vojna vynikajúci biznis. Žiaľ máme v čele EÚ a SR „tupcov“ ktorí to /zatiaľ/ nevedia pochopiť. Pochopia to až bude neskoro.

  9. Nie, EU neprehra. Hdp EU je 12x vyssie ako Hdp Ruska. Odhad Ruskej centralne banky je pokles 8% hdp Ruska v roku 2022 a to su optimisti. Dlhopisy boli uz teraz degradovane na status “junk”, Rusku nikto nepozicia, zbankrotuje, nastane totalna hospodarska kriza. Rubel zdevalvuje (co sa uz zacalo) pred vojnou sa predaval za 80, teraz uz 150 a viac rublov za dolar. Kto by si tak dovolil kupovat auta z inych krajin ako EU a hlavne za co? Rusko je technologicky zastarane, zavisle na dovozoch technologii zo zapadu. Ano, odstrihnutie od Ruskych nerastnych zdrojov bude stat vela, ale za tu cenu, ze uz nikdy nebudeme financovat Rusov, ktory by jedneho dna napadli aj nas. Na ukrajine by sa urcite nezastavili. Zahranicne firmy odchadzaju z Ruska, pride vlna prepustania. Rusi na toto velmi doplatia. Masivne vyberaju vklady z bank, rozpadne sa im bankovy sektor. Uroky uz maju 20%. Atd atd

  10. paneeeeboooožeeeee!!!!!!!!!!!!!!!

    čo nás do toho – aký to bude mať vplyv na rusko-

    to nechajme na rusov-

    starajme sa o našu biedu – ktorá nás čaká a ako sa jej aspoň čiastočne vyhnúť-

    zať už dostal výpoveď k 01.05- vraj pre nedostatok dodavok- nebude z čoho vyrábať-

    aj takúto tvar majú sankcie-

    sankcie sú ako austrálsky bumerang- hodíš ho a potvora vráti sa ti nazad
    a drbne ťa do čela

    ….. radujme sa veselme sa- sankciovaný svet nám nastal teraz…..

    užívajme si to – pokiaľ nás veľmoci nezdemoluju.

  11. Pre Anonym 13. marca 2022, 12:38, ja som napisal pravdu a Vy? Len osocovanie bez argumentov. Ruska ekonomika padne na kolena, to je fakt. A ked nerozumiete ekonomickym faktom, sup sup sa nieco doucit.

    Pre 13:48. O akej biede na Slovensku hovorite? Plne kosiky narvane potravinami, tolko aut ze sa neda parkovat..som uviedol len 2 priklady. Toto je bieda? A ze zat dostal vypoved? Ad 1: mal mat nasetrene na neocakavane zivotne udalosti Ad 2: bude mat podporu v nezamestnanosti Ad 3: na Slovensku je okolo 80 tis. volnych pracovnych sil, nech sa paci.

  12. Nie ty si nenapisal pravdu ale ty si napisal len tvoj subjektívny nazor a tvoje prianie ale to urcite nieje pravda ktoru tu prezentujes ako pravdu. Ale pravda je taka ze rusko je krajina ktora ma jeden z najnižších dlhov. A ked nechces prispieť svojou obmedzenostou k este vecsej krize a hladomoru na sk tak radšej mlč a netrep tu tú tvoju akoze pravdu. Lebo ked nebudeme mat ten rusky plyn tak budeme v pici a budeme zrat asi akurat tak tu tvoju pravdu. Lebo este aj tu kukuricu ktora sa tu urodi musime dosusovat plynom aby nemala plesen a dala sa skrmovat prasatam ktore koncia aj na tvojom stole.

  13. pre Anonyym 14:14, Dietaťko zlaté, koľko máš rokov? O čom tu píšeš tie tliachaniny? Vieš čo nastane o mesiac, resp. rok a neskoršie? Ja som už také niečo zažil po II svet. vojne. Ver mi, ten život bol neskutočne ťažký, Žiaľ vás je tu viac takých naivných ako si ty, čo si to neviete ani len predstaviť a nieto ešte zažiť. Spomenieš si na tieto moje slová o niekoľko rokov.
    P.S. Prajem príjemný deň.

  14. Len kus kkta môže vnímať ropu len cez ceny benzínu..!
    Ukážte mi jednu vec, ktorá nie je závislá od cien palív, teda aj od cien ropy.
    A jedna vec je „vynechať“ ruskú ropu pri výrobe palív, druhá je vynechať ju zo svetového trhu na komoditách. To svetové ceny vyženie viac ako stonásobne..
    A kde je ešte plyn, jadro, uhlie a obilie?
    Fakt skutočný ekonómovia plačú zbytočne?? Lebo Zuzka a nejaký Šeliga, či pseudo novinári tomu rozumejú lepšie??

  15. Bez ruského plynu a palív pôjde Európa hlboko do kolien To si musia uvedomiť politici vyjadrovať sa neutrálne nech nežijeme v dobe kamennej aj tie tanky a lietadlá nechodia na vodu Načo vystrkovať rožky na rusaka Samozrejme že potrebuje aj on nás ale mi jeho viac v takejto vojne ekonomickej sú není vyťaží ale iba porazený a najviac to pocítia obyčajný ľudia Treba rozmýšľať tak nech je dobré

  16. Zloba 13. marca 2022, 18:33

    Tak neutrálne, aby sme si putlera nepohnevali? Keď druhým nedá nech nám dá? Keď bude treba budeme ho aj božkávať len nech nám dá? Ak kosák a kladivú začneme sláviť,keď bude treba? Šak len nech nevystrkujeme rožky, nech tie ukrajinské deti aj pozabíja 40 milionovú susednú krajinu nech vyhladí, my trošku pokrčíme plecia, hlavne nech nám dá pokoj, ako v 68 iba tichúčko budeme v neutralite. Ale keď by ho vlastný ruský národ na kandeláber zavesil, potom sa pridáme hoj mor ho, šak pes to bol.

    V tomto je zásadný rozdiel medzi civilizovaným svetom a touto večne niekym utláčanou krajinou, ten postoj, strach, morálka…myšlienky v stredoveku. Už pri covide bolo vidieť tú zaostalosť, čo tu pretrváva oproti západnému svetu.

  17. Celý život bolo Slovensko pod niekým uhorskom komousmi a vplyvom USA Není na svete dosť zlá pandémia vojna Keď si nahnevaný na rusaka nepis a chod brániť svoje presvedčenie a názor nikto ti vtom nebráni a budeme tá oslavovať ako hrdinu Taký frajer tu bol tuším že Jánošík čo bohatým bral a chudobe daval

  18. To vas pologramotnych debilov niekto priviezol ku klavesnici a nechal vas bez liekov? Tolko blbych potratov ozrateho surodeneckeho sexu pokope…

  19. Anonym,14:40 hladomor u nás? No možno by aj nezaškodil, toľko tučných ľudí čo je v Seredi ešte nikdy nebolo. A ty nepôjdeš do Kaufland u na aute, ale pešo, aspoň zhodis to pivné brucho.!!!

  20. Spravna otazka je ako to zasiahne USA. Pripada mi to ako politika Britskeho imperia ktore vzdy vedelo rozhadat kontinentalne krajiny proti sebe tak ze vznikla vojna vdaka ktorej im vzdy zostala namorna prevaha. Lenze na vojnu treba dvoch. A tu sa to stretlo. Ukrajina s ambiciou byt v EU a Nato a Rusko ktore sa nechalo vyprovokovat lebo ma imperialisticke chutky a zalusk na celu Europu. Vysledok? Drvive vitazstvo USA vdaka obrovskej chybe Putina. Putin ziska znicenu Ukrajinu. Za cenu obrovskych strat na ekonomike armade a na okraji spolocnosti bez prisunu svetovych technologii a pokroku. Aj Putin vie ze uz prehral vsetko. Ale kvoli propagande musi bojovat dalej aby zakryl svoju naivnu chybu. Vysledok takticke vitazstvo a strategicka prehra. Rusko sa do par rokov rozpadne, USA budu bohate. A len vdaka hluposti Putina.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img