ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Vyhlásenie krízového štábu mesta Sereď zo dňa 07.03.2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Krízový štáb mesta Sereď / 7 MAR 2022 /

Dňa 7.3.2022 zvolal primátor mesta zasadnutie krízového štábu mesta Sereď v súvislosti s mimoriadnou situáciou na Ukrajine a s pomocou,  ktorú je pre utečencov potrebné zabezpečiť.

Mesto Sereď koordinuje svoju činnosť a kroky s Okresným úradom v Galante, odborom krízového riadenia, s Trnavským samosprávnym krajom, Obvodným oddelením PZ Sereď, Trnavskou arcidiecéznou charitou a s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Galante. Mesto Sereď je v kontakte aj s firmami na území mesta, ktoré sú ochotné zapojiť sa do pomoci.

Vyzývame obyvateľov mesta Sereď, aby na Mestský úrad v Seredi, najlepšie osobne, nahlásili zoznam občanov Ukrajiny, ktorých ubytovávajú. Je potrebné uviesť osobné údaje, vek a dĺžku pobytu. Mesto má povinnosť tieto informácie sprostredkovať ďalším inštitúciám. Zároveň mesto poskytne usmernenie pri ďalšom postupe vybavovania potrebných náležitostí.

Inštitút dočasného útočiska je pre občanov Ukrajiny najjednoduchší spôsob ochrany pre osoby utekajúce pred vojnou, ktorý nevyžaduje zdĺhavé úradné procedúry. Zakladá nárok na základnú zdravotnú starostlivosť, prístup k zamestnaniu, poskytnutie pomoci v hmotnej núdzi a deťom aj prístup ku vzdelaniu.  V prípade záujmu o umiestnenie detí do materskej alebo základnej školy na území mesta Sereď je potrebné kontaktovať Mestský úrad, oddelenie školstva mailom na silvia.kovacova@sered.sk, kde im bude odporučená škola, na ktorú je možné dieťa prihlásiť. Poplatky za školský klub detí a poskytovanie stravy v školskej jedálni rodičia detí neplatia, berú sa ako deti v hmotnej núdzi. K prijatiu do školy je potrebné predložiť potvrdenie o podaní žiadosti o inštitút dočasného útočiska.

Užitočné  informácie pre občanov Ukrajiny z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú uvedené tu: https://www.upsvr.gov.sk/media/medialne-spravy/uzitocne-informacie-pre-obcanov-ukrajiny-korisna-informacia-dla-gromadan-ukraini.html?page_id=1159972

Inštitút dočasného útočiska sa vybavuje na Úrade cudzineckej polície v Dunajskej Strede, úrad funguje nonstop. Svoju totožnosť môžu  žiadatelia preukázať napríklad aj predložením vodičského preukazu, platným, ale aj neplatným cestovným dokladom, dokladom totožnosti či akýmkoľvek iným dokladom s fotografiou spolu s rodným listom. Deti iba s rodným listom. Je tiež potrebné doložiť čestné vyhlásenia ubytovateľa, v prípade, že je vlastníkov nehnuteľnosti viac, musia čestné vyhlásenie podpísať všetci. Na čestnom  vyhlásení nemusí byť overený podpis. Ďalšie potrebné tlačivá sú k dispozícii priamo na úrade cudzineckej polície.

Bližšie informácie k inštitútu dočasného útočiska sú uvedené na stránke Ministerstva vnútra SR: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=slovensko-od-1-marca-poskytuje-docasne-utocisko-obcanom-ukrajiny-a-ich-pribuznym-k-dispozicii-je-informacny-letak

Mesto Sereď je pripravené uskutočniť humanitárnu zbierku, ktorá musí byť adresná a bude sa týkať komodít, ktoré občania Ukrajiny konkrétne potrebujú. Doprava bude zabezpečená cez overené humanitárne organizácie. V súčasnosti rokujeme so spoločnosťou, ktorá je ochotná postaviť ubytovanie z obytných unimo-zostáv. Evidujeme aj zoznam fyzických a právnických osôb, ktoré sú ochotné poskytnúť ubytovanie pre cudzincov. Ak aj vy patríte k tým, čo majú záujem ubytovať cudzinca, nahláste sa na Mestskom úrade, u p. Račáka mailom: miroslav.racak@sered.sk alebo telefonicky 0918 815 728. Je potrebné uviesť, koľkých ľudí ste ochotní ubytovať a či viete zabezpečiť aj stravovanie.

V rámci okresu Galanta je pre cudzincov k dispozícii internát strednej odbornej školy v Galante, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Podľa informácie TTSK, ktorý je zriaďovateľom aj Obchodnej akadémie v Seredi, nie je možné ubytovanie na internáte Obchodnej akadémie z technických dôvodov poskytnúť.

Primátor Ing. Martin Tomčányi vyzýva všetkých občanov, ktorí vedia a chcú pomôcť, aby rodinám z Ukrajiny nezištne pomohli.

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img