ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Vitajte na Zbernom dvore Serede. Okrem stavebného tu všetky odpady odovzdáte bezplatne. Svoj priestor tu našlo aj upcyklovanie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Zberný dvor má mesto Sereď zriadený na Cukrovarskej ulici a pozostáva z dvoch samostatných dvorov. Okrem drobného stavebného odpadu tu všetky kategórie odpadov môžete odovzdať bezplatne. V zime tu zoženiete palivové drevo, v špeciálnom kútiku zasa rôzny využiteľný nábytok, hračky, či potreby pre kutilov z druhej ruky.

Zberný dvor v Seredi má svojich stálych aj zriedkavých návštevníkov. „Slúži predovšetkým pre fyzické osoby a len pre obyvateľov mesta Sereď. Preto sme poverení nahliadnuť do občianskych preukazov, na čo by mali byť naši návštevníci pripravení,“ vysvetlila Jana Paľovová, zamestnankyňa zberného dvora. Podnikatelia môžu na zbernom dvore odovzdať len obaly z papiera a lepenku, sklo, jedlé tuky a oleje, o ostatný materiál sa musia postarať vo vlastnej réžii v spoločnostiach na to určených.

 

Aký odpad odovzdáte na ZD 1 a čo na ZD 2?

Z kapacitných dôvodov sú dvory vytvorené dva: menší ZD 1 má vstupnú bránu ďalej od mesta a väčší ZD 2 je bližšie k mestu.

Na menší dvor ZD 1 môžete odovzdávať použiteľné oblečenie do boxov Humana, kovový odpad (sušiaky na bielizeň, skelety z bicyklov, stĺpiky, čisté pletivo, kovové stoličky, lavice, hrnce, panvice, plechové vedrá, prázdne kovové sudy), veľkoobjemový odpad (koberce, obrazy, porcelán, zrkadlá, kufre, tašky, topánky, kancelárske stoličky, lyže, lyžiarky, sánky, linoleum, laminátová podlaha, staré periny, paplóny, sanitárna keramika), elektroodpad (práčky, chladničky, sušičky, umývačky riadu, televízory, bojlery, sporáky, vyradené kuchynské elektrospotrebiče a spotrebiče bežnej potreby, tlačiarne, monitory, žiarovky, žiarivky, baterky, autobatérie a akumulátory), fólie, biely polystyrén a bandasky, mäkký plast (fľaše, kelímky, kvetináče z mäkkého plastu, potravinové dózy), tetrapaky a kovové konzervy, nebezpečný odpad (farby, riedidlá, nemrznúce zmesi, oleje, lepidlá), papier (noviny, katalógy, zošity, baliaci papier) a jedlé oleje.

Za odovzdaný papier poskytuje návštevníkom odplatu podľa odovzdaných množstiev toaletný papier a hygienické papierové vreckovky.

Na veľkom dvore ZD 2 môžete odovzdať sklo (sklené fľaše, zaváraninové poháre, demižóny, výplne okien a dverí – výplne môžu občania vytĺcť aj na ZD), tvrdý plast  (plastové hračky, vedrá – prázdne, plastové debničky, plastové rúry, plastové rámy z okien a dverí, plastové kvetináče, plastový záhradný nábytok, kartóny (obaly z papiera  a lepenky zbavené fólie a polystyrénu), drevo (drevený nábytok zbavený skla, plastov, kovov, drevené laty, drevené rámy z okien, postelí a stoličiek bez čalúnených prvkov), veľkoobjemový odpad (čalúnený nábytok, zrkadlá, bytové jadrá, vankúše, periny, paplóny, molitanové matrace, sadrokartón, sanitárna keramika, linoleum, laminátová plávajúca podlaha, záhradné hadice), biologicky rozložiteľný odpad (len konáre zo stromov a kríkov. Od 14. 3. do 18. 11. bežného roka robí servis zberu od rodinných domov mesto Sereď: listy, tráva a burina v čiernych vreciach a z hnedých zberných nádob), drobný stavebný odpad.

 

Pozor, stavebný odpad je spoplatnený

Medzi drobný stavebný odpad sa radí betón, obklady, dlažba, omietka, ytong, tehly, duté tvárnice a strešná krytina – škridle. Od roku 2020 si za každé kilo takéhoto odpadu zaplatíte tri centy. „Aby náklady súvisiace s ukladaním drobného stavebného odpadu nemuseli znášať všetci poplatníci mesta Seredi, najmä tí, ktorí ho v priebehu roka nevyprodukovali ani kilogram, sa mesto rozhodlo vyňať kategóriu stavebný odpad z paušálnych poplatkov. Týmto krokom si za stavebný odpad umiestnený na Zberný dvor mesta zaplatia iba priamo jeho pôvodcovia,“ vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia mesta Zuzana Vohláriková.

 

Stavebný odpad vážia, účet zaplatíte aj cez internet

Priebeh odovzdávania stavebného odpadu je jednoduchý. „Pred vyložením sa celé auto s nákladom odváži na váhe. Návštevník vyplní formulár Oznámenie poplatníka k vyrubeniu miestneho poplatku za DSO, potom náklad vyloží do príslušného boxu a odváži sa vyložený automobil. Návštevník podpíše vážny lístok a formulár a pracovníčka vyrubí poplatok. Následne plynie lehota 15 dní na zaplatenie poplatku v hotovosti v pokladni Mestského úradu Sereď, alebo internetbankingom,“ podrobne vysvetlila priebeh Paľovová.

 

Upcyklovanie a drevo zadarmo

Mesto Sereď vyčlenilo v areáli svojho zberného dvora priestor na odkladanie zachovalých kusov nábytku, ktoré je označené tabuľou. Pre niekoho nepotrebná haraburda, pre iného použiteľná, opraviteľná a cenná vec.

„Od roku 2020 funguje na ZD 2 oddelenie, kde môžu občania ukladať veci s možnosťou, že ich bezplatne môžu prevziať a druhotne využiť iní občania, tzv. upcycling. Môžu sa tu ukladať dvere, okná s rámami, gauče, kreslá, skrine, skrinky, poličky, plávajúca podlaha, dlažba, obklady, sanitárna keramika, športové potreby, hračky, záhradný nábytok, detské postieľky a iné,“ uviedla Paľovová a dodala, že toto oddelenie často využívajú ľudia, ktorí potrebujú zariadenie do záhradných chatiek, na záhrady, terasy, alebo aj ľudia, ktorí radi premieňajú staré veci na nové, a tak im dajú ešte šancu na existenciu a originalitu. Napríklad psíčkari tu často zháňajú matrace pre psov, domáci majstri a kutilovia úchytky, kľučky, lišty a podobne.

Zo ZD 2 je možné bezplatne odviezť aj drevo na kúrenie, čo využíva tiež veľa obyvateľov Serede. Túto službu občanom môže Sereď poskytovať na základe platného rozhodnutia Okresného úradu Galanta.

Čo na zbernom dvore neodovzdáte?

V žiadnom prípade vám na nebudú prevzaté pneumatiky (odovzdáte vo svojom autoservise), komunálny odpad, azbest, asfalt, zemina a veterinárne a humánne lieky.

 

foto: zs

 

ZD 2
ZD 2
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 1
ZD 2
ZD 2
ZD 2
ZD 2
ZD 2
ZD 2
ZD 2
ZD 2
Vitajte na Zbernom dvore Serede. Okrem stavebného tu všetky odpady odovzdáte bezplatne. Svoj priestor tu našlo aj upcyklovanie
Vitajte na Zbernom dvore Serede. Okrem stavebného tu všetky odpady odovzdáte bezplatne. Svoj priestor tu našlo aj upcyklovanie
Vitajte na Zbernom dvore Serede. Okrem stavebného tu všetky odpady odovzdáte bezplatne. Svoj priestor tu našlo aj upcyklovanie
Vitajte na Zbernom dvore Serede. Okrem stavebného tu všetky odpady odovzdáte bezplatne. Svoj priestor tu našlo aj upcyklovanie

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chodievam tam ties dobrá to vec personál zberného dvora je super vie aj poradiť aj pomôcť ďakujeme Za to že doma nemáme bordel a je to kam odviesť

  2. A tie staré pneumatiky kde môžem odovzdať? Lebo keď som potreboval neco spraviť na aute,tak mi to opravil jeden môj známi automechanik doma v dielni, ale neviem si predstaviť že mu tam gumy donesiem. A mám skúsenosť v pneuservise že keď mi predali oni nové, tak boli ochotný staré zobrať. Kam s nimi?

  3. Pneuservisy, predajne pneumatík to musia odobrať, ak im ich donesiete. Je to bezplatné, žiadny poplatok od vás pýtať nemôžu, ani vás posielať, aby ste ich zaniesli tam kde ich kúpili. V prípade problémov sa možno obrátiť na SOI.

  4. Nemali by mať možnosť odovzdať odpad na zberný dvor platitelia komunálneho odpadu? To asi z občianskeho preukazu personál nevyčíta. Občania s trvalým pobytom nemusia byť poplatníci v Seredi, ale tam, kde sa zdržujú…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img