ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Ján Himpán je 115 násobný darca krvi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Darovanie krvi je vysoko humánny ľudský čin. Krv je nenahraditeľná ľudská tekutina a nikdy jej nie je dostatok. Zachraňuje ľudské životy a prinavracia zdravie. Pravidelní darcovia krvi si zaslúžia našu pozornosť a uznanie. Sú to skutoční hrdinovia….
.

Ján Himpán patrí medzi priekopníkov bezplatného darcovstva krvi v našom meste. V uplynulých dňoch absolvoval 115-ty odber krvi. K darovaniu ho priviedla vážna choroba otca. Uvedomil si, aká je krv vzácna a potrebná. Ako bývalý profesionálny vojak začal vo funkcii veliteľa výcvikového strediska organizovať ešte v roku 1993 spolu s vojakmi hromadné darovania krvi. Do roku 1999 zorganizoval odbery krvi v celkovom množstve 1 000 litrov. Spoločne pripravili až 10 000 organizovaných odberov. Za tieto humánne aktivity im minister obrany udelil v roku 1998 ocenenie Vojenský čin roka.

Ján Himpán s darovaním krvi neprestal ani po odchode do zálohy. Za jeho vysoko humánnu aktivitu sa stal laureátom ocenenia Vojenský čin roka 2018. Mimoriadnu cenu mu v júni 2019 odovzdal minister obrany SR. Na základe tohto ocenenia bol prijatý aj prezidentkou SR Zuzana Čaputovou. Od roku 2019 je držiteľom najvyššieho možného ocenenia – plakety prof. MUDr. Jána Kňazovického za 100 bezplatných odberov krvi. Jeho cieľová méta je 120 odberov, k čomu sa pomaly približuje.

Ján Himpán sa počas života podieľal na záchrane ľudských životov a pomoci ľuďom v núdzi na viacerých miestach sveta, napr.: v roku 2003 pri zemetrasení v Iráne, v roku 2005 pri poskytovaní humanitárnej pomoci USA po Hurikáne Katrina, v roku 2006 bol veliteľom stanového mestečka pre l’udí bez domova z Bratislavy a priľahlých krajov. Aktívne sa zúčastnil na záchranných prácach po povodniach v Bulharsku a Rumunsku. V roku 2020 mu bolo udelené Čestné občianstvo mesta Sereď.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img