ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

B. Gröhling: Sme pripravení pomôcť každému žiakovi, ktorý príde z Ukrajiny do našich škôl

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  V súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine ministerstvo školstva realizuje sériu prípravných opatrení. Priamo riadené organizácie ministerstva realizujú niekoľko webinárov a seminárov pre učiteľov, ktorých pripravujú na začlenenie žiakov z Ukrajiny. Rezort školstva vytvoril pre školy usmernenia týkajúce sa podpory žiakov a prijímania žiakov z Ukrajiny, ktoré školy nájdu v samostatnej záložke na webe ministerstva školstva. Ministerstvo tiež zriadilo samostatnú mailovú adresu ukrajina@minedu.sk, na ktorú sa môžu školy obrátiť s otázkami alebo so žiadosťou o pomoc pri zvládaní aktuálnej situácie.

„Od začiatku, kedy vypukla vojna na Ukrajine, sa snažíme byť čo najsúčinnejší a pripraviť školy na zvládnutie tejto situácie. Sme v kontakte s riaditeľmi škôl v pohraničí, ale aj so samosprávami, ktorých sa príchod ukrajinských rodín dotýka. Rovnako sa však situácia môže dotknúť všetkých škôl, či už ide o prijatie žiakov z Ukrajiny alebo o to, ako aktuálne situáciu prežívajú žiaci a ich rodiny,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Na webovom sídle ministerstva školstva pribudla špeciálna záložka týkajúca sa diania na Ukrajine. Obsahovať bude podporné materiály, metodické materiály a usmernenia. Aktuálne v nej školy nájdu materiál, ako zvládnuť podporu žiakov v kontexte aktuálneho diania na Ukrajine, pričom behom dnešného dňa aj usmernenie pre riaditeľov, ako prijímať žiakov z Ukrajiny a pomôcť im s adaptáciou. Ministerstvo školstva tiež pripravuje materiál pre rodičov z Ukrajiny v ukrajinskom jazyku, aby vedeli, ako majú postupovať pri začlenení detí do školy.

„Sme pripravení pomôcť každému žiakovi, ktorý príde z Ukrajiny do našich škôl. Tak pre nich, ako aj pre rodičov, je to náročná situácia a chceme byť čo najviac nápomocní, aby túto zmenu žiaci zvládli,“ zdôraznil minister školstva. Dodal, že v prípade, že na školu príde výrazný počet žiakov z Ukrajiny, ministerstvo bude pripravené školu dofinancovať.

„Je dôležité klásť dôraz aj na psychologickú podporu žiakov. Pocity strachu, neistoty môžu v týchto chvíľach prevládať, preto nezabúdajme, že sme v tom spolu,” dodala štátna tajomníčka ministerstva školstva pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

Štátny pedagogický ústav realizoval online webinár pre učiteľov zameraný na komunikáciu o súčasnom dianí a pripravuje webinár o tom, ako začleniť žiakov z Ukrajiny do slovenských škôl. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vytvoril podcast určený pre rodičov „Ako hovoriť o vojne na Ukrajine pred deťmi“ a pripravuje veľkokapacitný seminár pre školských psychológov k zvládaniu komunikácie o vojnovej situácii na Ukrajine a jej dôsledkoch.

Ministerstvo školstva zriadilo aj špeciálnu emailovú adresu na otázky zo škôl týkajúce sa zaraďovania žiakov z Ukrajiny či k podpore žiakov z tejto oblasti: ukrajina@minedu.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img