ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Väčšina Slovákov Ukrajinu vôbec nepozná. My sme ju precestovali krížom krážom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pozeráme správy z Ukrajiny a vidíme miesta, ktoré dôverne poznáme z Kyjeva, Odessy, Mariupolu. My sme sa na týchto miestach fotografovali pri stánkoch so suvenírmi, čerstvou kávou, pirôžkami či vareným punčom. Dnes tu stoja tanky Ruskej armády s nabitými ostrými nábojmi. Stojíme v štúdiu a pozeráme sa na bombardovaný Kyjev. Je nám smutno…

Je vojna.

 

Donbas bol, je a bude Ukrajinský !!

Keďže minimálne posledných desať rokov sa naši čitatelia pomerne pravidelne a často oboznamujú s Ukrajinou a cestovaním po nej, osobnými skúsenosťami a poznaním, teraz dostávam otázky (aj osobne) na tému Ukrajina a ako vidím vojnu, ostreľovanie a podobne.

Ukrajinu navštevujem od čias socializmu, samozrejme, že od roku 2009 naozaj veľmi často. Niekedy aj 4 krát ročne, v novembri roku 2019 som bol  v Odesse dokonca dva krát za mesiac a raz v Krivom Rohu. S rodinou, manželkou a aj so synom.

Kyjev a život v ňom pred okupáciou Ruskou armádou:

Osobne mám výborne precestovanú Zakarpatskú Ukrajinu, Lvov, Kyjev, Cernobyl, Pervomajsk, Odessu, Mariupol, Berdansk, Konstantinivku, Slavjansk, Krivy Roh, Izmail a ďalšie menšie mestá. Niekoľko krát som cestu z domu do Kyjeva a následne cez Cernobyl do Bieloruska a cez Minsk, Brest a následne Poľsko domov.

Autom som bol v Odesse, Izmaili, ale aj bývalých republikách Sovietskeho zväzu v Podnestersku, Moldavsku a to hovoríme o trasách rádovo nad 3 500 km. Áno, poznám infraštruktúru Ukrajiny, život bežných ľudí, ale aj hotely, hostely, stovky reštaurácií a kaviarní.

Pre úplnosť dodávam, že som bol niekoľko krát rovnako v Ruskej federácii a v USA. Cestujem po svete intenzívne a v princípe neriešim politiku, ale zaujíma ma život bežných ľudí, systém fungovania tej ktorej navštívenej krajiny a vždy chcem prioritne vidieť to, čo vedenie navštíveného štátu nerado ukazuje. Dôverne teda poznám nielen námestia, múzeá a reprezentačné priestory miest, ale aj sídliská a hlavne – ako žijú úplne bežní ľudia.

Ukrajina je neskutočne veľká a samotné mesto Krivý Roh by svojou dĺžkou vystačilo 2 X zo severu na juh Slovenska a niečo viac ako 4 X zo západu na východ našej malej republiky.

Áno, poznám množstvo Ukrajincov, mnohí u nás bývali. A áno, je našou povinnosťou im pomôcť. Budú ich s najväčšou pravdepodobnosťou desiatky, resp. stovky tisíc, už sú na ceste k nám do bezpečia. Sú to ženy s deťmi. Tí, ktorí skutočne utekajú pred vojnou. Rodiny, ktoré zanechali svojich otcov, bratov a vlastne všetkých mužov od 18 do 60 rokov na Ukrajine, aby bránili krajinu pred agresorom. V tom vidím aj vážny rozdiel medzi utečencami zo Sýrie a pod., kde prevládali hlavne chlapi, ktorí mali brániť krajinu vo vojne.

Priatelia, táto vojna sa nás týka. A ja verím, že nikdy sa nik nebude musieť pozerať na zbombardované Slovenské mestá tak, ako sa my dnes pozeráme na tie Ukrajinské.

Chápem, že ľuďom ktorí na Ukrajine nikdy neboli, súčasné zábery televíznych kamier až tak veľa nehovoria. Vedzte ale, že nateraz vďaka nášmu geopolitickému a vojenskému začleneniu žijeme v porovnaní s Ukrajinou takpovediac „v raji“.

Pomôžeme dnes tým, ktorí pomoc potrebujú. A robme všetko preto, aby sme ju v budúcnosti nepotrebovali my.

Zopár reportáží z Ukrajiny:

http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-donbas-2017-ukrajina/index.html

http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-donbas-2016-ukrajina/index.html

http://archiv.naexpediciu.sk/zakarpatska-ukrajina/index.html

http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-cernobyl-2016/index.html

http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-cernobyl-ukrajina/index.html

http://archiv.reporter24.sk/expedicia_-moldavia-podnestersko-ukrajina-2015/index.html

Zakarpatská Ukrajina za relaxom, nákupmi a novými skúsenosťami

Keď sme nemuseli sedieť doma… – Ukrajina, Kyjev zima 2018

“Modlil sa, aby prežil” – osobný príbeh o kontakte s vojnou na Ukrajine

Téma havárie v Černobyle – Чорнобиль vďaka médiám a filmu už nie je tabu

Novorusija – niekoľko rokov dozadu sme netušili o čom je reč. Že by onedlho realita?

KRYM – „ODJAKŽIVA RUSKÝ“?

Za týmto odznakom je jeden ľudský život…

O Černobyle v cestovatelskom klube pre Ukrajincov a Srbov

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš bol som na tvojej prednáške k cestovaniu a bola reč aj o Ukrajine aj Černobyle.Tá kaviareň v Bratislave bola plná a ľudia stáli von.Ak niekto chce vedieť informácie o tejto krajine tak Ty si naozaj ten najlepší zdroj.Aby som nezabudol skúsenosti z cestovania na vlastné tričko má také málokto.Ako bolo na Donbase?Bol si aj v Mariupole?Tam sa teraz bojuje.

  2. Pán Majko, nečítam všetko, čo tu je, ale tieto Vaše cestopisné všetky. Práve dnes ráno som nad nimi rozmýšľala a sú tu zas… ďakujem.

  3. A preco tak casto niekto chodi na Ukrajinu? Urcite to nieje laska k Ukrajine. Je to preto lebo sa tam lacno napapa, lacno okupe,lacno natankuje, lacno nakupuje, lacno ubytuje. V podstate cely tento system sa len tvari ze im ide u Ukrajinu. V prvom rade tu ide o biznis. Preto sa tu uz radsej zamestnavaju ukrajinci ako slovaci lebo je to lacna pracovna sila. A teraz sa tam budu predavat zbrane a Ukrajinu zadlzovat a zotrocovat viac a viac a viac a chudakov obyvatelov tam bude zomierat viac a viac a viac

  4. Anonym 26. februára 2022, 21:33 – poznam daleko lacnejsie krajiny. Prave Ukrajina za poslednych 6 rokov vyrazne zdrazila. Vyslovene pri kazdej navsteve bola Hrivna silnejsia voci Euru a vyssie ceny.

    Ukrajina je momentalne (resp. do korony) ralativne lacna len pre domacich, ktori nezili na hoteloch, v restauraciach a necestovali.

    Nakupovali na trhoch, chovali domace zvierata a pod. Je to velka krajina s vyraznou sedou ekonomikou. Keby tomu tak nebolo, Ukrajici by hladovali…

    Inak pouzivate jednoduche videnie a skor by som privital otazku, ako Vas zaver bez znalosti toho, o com pisete.

    V kazdom pripade verim, ze sa na Ukrajinu vratime a nebudeme k tomu potrebovat Ruske viza…

  5. Aha takze Ukrajina je lacna len pre ukrajincov co tam zarabaju v prepocte 250eur a draha pre slovakov co tam idu so zarobkom 500a viac eur. To dava logiku a je to logicke vysvetlenie. Pochopil som ze je výlučne len vasa laska k Ukrajine a urcite nie k využitiu ich zatial lacnej cenovej ekonomike. Len skoda ze taku castu cestovatelsku lasku nemate k Nemecku, Belgicku, Francúzsku.

  6. Anonym 26. februára 2022, 22:36 – na Ukrajine je lacnejsie ako u nas a niektori Ukrajinci zarabaju aj menej ako 250 Eur. Ale nie v Kyjeve.
    Plati to, co na Slovensku – inak nakladny je zivot v Bratislave a inak niekde na na dedine pri Brezne…

    Mam VSETKY KRAJINY Europy, USA od vychodu na zapad, Island, ale aj Braziliu, Hodne z Afriky, Azie, Japonsko, Hong Kong, Macau, bol som v Cine v RF, kompletne na celom Balkane vratane Kosova, Turecko, Albansko, Kazachstan, Kaukaz- Gruzinsko, Armensko, Azerbajdzan, Nahorny Karabach, Iran, Kaliningrad, Jordansko, Izrael…

    Ja cestujem vsade, kde mozem a stiham. Sibir, Libanonsky Bejrut a Sovietske Gulagy mi prerušila korona.
    Zle Vami nastavena debata. Moj syn do 12 rokov zivota navstivil 51 statov.

    Ja (mozno na rozdiel od Vas) nechodim do zahranicia makat a zarabat – Vami menovane staty som navstivil niekolkokrat a prvy raz par dni po revoludii…

    Vasa logika vychadza od pocitaca z netu, moja z osobnych skusenosti.

  7. Takze zhrniem. Je dobre a vyhodne ze Ukrajina ma taku velku sedu ekonomiku lebo ukrajinci by inak hladovali a cestovatelia z eu tam nadobudaju pocit lasky k ukrajine a zabudaju na pocit vyuzitia zatial este lacneho ich financneho systemu.

  8. Anonym 27. februára 2022, 0:03 – ako si to „upracete“ v hlave a nasledne v prispevku Vy, je Vasa vec.

    Obdobna situacia je v Turecku. Neskutocna seda ekonomika statu, no ludia ziju s tym, ze statu vela nedaju, ale ani moc nedostanu…

    V Istanbule som bol este v case, kedy som za par tisic Sk bol milionarom… Odvtedy desiatky krat. Posilnenie meny veci zmenilo.

  9. Asi podľa všetkého sem, je to dosť možné že vymazali, ale asi preto že sa to nepáčilo (p.majkovi) a tejto Americanskej vláde na čele s agentkou USA, s pozdravom vymazaný ✌️

  10. Ja som za každú pomoc ukrajincom,ale ak ich tu bude veľa,budú tu rozbroje medzi nami.Budú mať zadarmo zdravotnú starostlivosť, hmotnú podporu,ale pre zdravotníkov, ktorí ich budú ošetrovať sa peniaze nenašli.

  11. Moc nesledujem propagandu tanajsich medii ale dvakrat som si pozrel nahodne spravodajstvo ta3 a v prvom šote z hranicneho prechodu pustali cez hranice ukrajinskych ciganov a v druhom pustali utecencov cernochov. A dokonca dali rozhovor s cernochom ktory povedal ze poliaci ich z prechodu do ich krajiny vyhnali a k nam ich pustame s otvorenou narucou.

  12. 11:23 si zúfalec, už nevieš čo máš písať. Ostal si v šoku, čo sa stalo. Že namiesto američanov sú to tvoji ruskí bratia, ktorí napadli ukrajincov. Choď sa na tie hranice pozrieť ty zbabelý pes a potom vypisuj o cigánoch. Jasné že je tam aj zopár takých, ale 99% sú to nešťastné uplakané matky s 1-2 malými deťmi a to bielymi pre upresnenie pre tvoju dementnú vyholenú hlavu.

  13. Prestaňte tu vypisovať blbosti typu, že sme už v prdeli. Takým kokotom ako vy by som znemožnil prístup na internet. O čo vám ide? Keď sa s tým neviete zmieriť, tak si vykopte na konci záhradu jamu, tam sa schovajte a čakajte. Neotravujte druhých s vašimi pesimistickými náladami a nešírte tu blbosti. Ak nezvládate svoj stav, vyhľadajte odbornú pomoc.

  14. Už to tu prosím ťa nespamuj a nestrápňuj sa, tento tvoj odkaz je tuším pod každým článkom, ja chápem, že keď už nemáš koho, tak aspoň senilného deda počúvaš s otvorenou hubou.

  15. Akých migrantov z Afriky ty debil, tých pár černochov sú študenti medicíny z Kyjeva, cez nás iba prechádzajú. A mimochodom raz keď ťa taký bude ošetrovať, lebo nebude mať kto, tak mu to povedz do očí. Aj tvoj kokotleba chodí do afriky na dovolenku a danko mal tajomníka černocha

  16. Keby si nebol rasisticke hovado tak by si mozno pochopil, ze ten skurvysyn zmizik je podvodnik a manipulator. A cela ta hnusna zelena parta tiez.

  17. Celkom nerozumiem, ze kto a preco dal zrovna nam Slovakom nazov ze Holubici narod. Sme tak rozdeleni uz v kazdej oblasti bezneho zivota, v nazoroch na covid, na ockovanie, na vojnu a na vsetko, ze logickym vyustenim vsetkeho bude obcianska vojna. Bohuzial. Mame v sebe ohromne mnozstvo agresie a frustracie. Hned po skonceni vojny na Ukrajine a subezne s obcianskou vojnou v Ruskej federacii to zacne aj tu. V RF to nastane, ked obesia alebo zastrelia toho, co sa vyhraza svetu pouzitim jadrovych zbrani. Je mi to vsetko luto, co sa deje kusok od nas…

  18. Anonym 2. marca 2022, 18:39
    Sorry, nechcel som Ta vystrasit, len niektore udalosti sa mi javia tak ako som ich napisal, bohuzial.

  19. Mňa si nevystrašil, ale nedobre to vplýva na niektorých jedincov. Minule tu jeden písal o jadrových zbraniach a vraj už sme v prdeli. Trochu optimizmu do života.

  20. Anonym 2. marca 2022, 19:57
    Ja dufam ze nie sme v prdeli a toho somara co sa vsetkym vyhraza, tak ho odstavia od vsetkeho. Stacilo uz.

  21. Odmietam prehnany strach a poniku a uz uplne nechapem individua uz dnes tlaciace do hlavy jodove tablety alebo kvapkajuce si jodovu tinkturu…

    Drviva vacsina ludi netusi, k comu su, kedy su ucinne a vlastne nic o radiacii.

    Tak ako pri korone, aje teraz hovorim o opatrnosti, no triezvom rozmyslani.

    Problem skutocne je, ze nateraz to ma v rukach – a to je mimoriadne nebezpecne – prakticky jediny clovek. Kazdy jedinec bez kontroly v rukach drziaci moc, sa raz moze zahrat so zivotmi inych. Niekto v malom na obci ci meste, dalsi vo vacsom a iny sa moze hrat na Pana Boha a vyhrazat sa de facto cielenou likvidaciou sveta.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img