ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Reakcia na stav po útoku Ruska na Ukrajinu: Slovenská vláda schválila návrh na zmeny v niekoľkých zákonoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Ako reakciu na stav po ozbrojenom útoku Ruskej federáciu na Ukrajinu, ktorý môže spôsobiť masovú migráciu cudzincov na územie Slovenskej republiky a zvýšiť riziko hybridných hrozieb, schválila vláda na svojom piatkovom rokovaní návrh na zmeny v niekoľkých zákonoch, ktorý kabinetu predložil minister vnútra Roman Mikulec.

Novela zákona o civilnej ochrane  vytvára pre vládu právny rámec na vyhlásenie mimoriadnej situácie z dôvodu hromadného prílevu cudzincov. To umožní realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie pre zabezpečenie ich ubytovania, nevyhnutnú organizáciu dopravného a zdravotníckeho zabezpečenia, ako aj s tým súvisiace ukladanie pracovnej povinnosti.

Úpravy v zákone o azyle umožnia vláde vyhlásiť poskytovanie  dočasného útočiska cudzincom, a to aj bez rozhodnutia Rady EÚ.

Dočasné útočisko sa poskytuje na účely ochrany cudzincov pred vojnovým konfliktom, následkami humanitárnej katastrofy alebo sústavným, alebo hromadným porušovaním ľudských práv v krajine, ktorej je cudzinec štátnym občanom, alebo u osoby bez štátnej príslušnosti v krajine jej bydliska.

Začiatok, podmienky a skončenie dočasného útočiska určuje vláda. Vláda zároveň vyčleňuje finančné prostriedky na úhradu výdavkov spojených s poskytovaním dočasného útočiska.

Návrh upravuje aj  podrobnosti začatia konania, vrátane rozhodovacích lehôt s ohľadom na očakávaný nápor na kapacity migračného úradu. Pamätá aj na prípady, kedy bude možné poskytnutie dočasného útočiska odmietnuť pre trestnú činnosť cudzinca, prípadne ohrozenie bezpečnosti našej krajiny.

Do zákona o kybernetickej bezpečnosti sa navrhuje zaviesť inštitút blokovania s cieľom eliminovať šírenie škodlivého obsahu na internete. Polícii by v tejto súvislosti malo pribudnúť nové oprávnenie, a to požiadať NBÚ o blokovanie dezinformácií a hybridných hrozieb do 31.12.2022.

Vláda v tejto súvislosti schválila tiež  financovanie opatrení ministerstva vnútra nevyhnutných pre posilnenie IT infraštruktúry na vonkajšej hranici s Ukrajinou a dobudovanie infraštruktúry azylových zariadení migračného úradu vo výške 13 mil. eur.

Vyčlenené prostriedky budú použité na rozšírenie ubytovacích, hygienických a personálnych kapacít, ako aj na nákup výbavy pre stanové mestečko pre 500 osôb.  Ministerstvo vnútra posilní technické zabezpečenie vonkajšej hranice s Ukrajinou vrátane dobudovania potrebných komunikačných prepojení policajných pracovísk v tejto oblasti. Nevyhnutné sú aj úpravy v informačných systémoch na evidenciu a lustráciu cudzincov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img