ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Centrum pre pomoc ľuďom bez domova v Trnave bude do leta pod strechou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TACH |MM|  Po štyroch mesiacoch od začiatku výstavby trnavského Centra pomoci človeku už stoja jeho obvodové múry. Budova, v ktorej Trnavská arcidiecézna charita poskytne sociálne služby ľuďom bez domova, má byť do leta pod strechou.

Výstavba nízkoprahového denného centra ide podľa plánov. Stavebná firma na nej pracovala aj v zimných mesiacoch. V týchto dňoch postavili obvodové múry, ktoré naznačujú reálne kontúry centra.

Trnavská arcidiecézna charita ešte v minulom roku poskytovala služby pre ľudí bez domova v pôvodnom nízkoprahovom centre, ktoré stálo na rovnakom mieste, ako to vznikajúce. Nové priestory budú podstatne väčšie, vzniknú v nich miestnosti pre výdaj polievky a ďalších potravín, individuálne poradenstvo a skupinové aktivity, ako aj tri strediská osobnej hygieny pre ženy, mužov a imobilných ľudí.

Zväčšená kapacita prinesie podľa garantky Centra pomoci človeku Márie Altoffovej aj skvalitnenie služieb. „Vznikne tu priestor pre intenzívnejšiu prácu s ľuďmi, ktorí sa na ulici ocitli náhle a ešte nestratili pracovné návyky. Zapojíme ich do činnosti centra, pomôžu aj pri jeho upratovaní. Takáto terapia prácou v kombinácii s poradenstvom a pomocou pri hľadaní práce prinášajú veľkú šancu pre rýchly návrat do väčšinovej spoločnosti,“ vysvetľuje Altoffová. V dostatočne veľkých priestoroch budú mať pracovníci centra zároveň možnosť pracovať s klientmi individuálne, a teda aj s lepším výsledkom. Charita bude môcť zároveň využiť služby externého právnika, finančného poradcu, či študentov z viacerých odborov, ktorí budú v centre vykonávať prax.

Na ulici v Trnave žije podľa záznamov viac ako tristo ľudí bez domova. Trnavská arcidiecézna charita denne poskytuje sociálne služby viac ako päťdesiatim z nich. „Nové centrum sme naprojektovali tak, aby sme dokázali pomôcť viacerým a tiež , aby naša pomoc bola ešte efektívnejšia,“  hovorí riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej

charity Miroslav Dzurech. „Bezdomovectvo zo dňa na deň neodstránime, môžeme sa však snažiť, aby títo ľudia mali možnosť žiť dôstojnejší život, nevzbudzovali verejné pohoršenie, neboli hladní a zažívali motivujúce prostredie. Toto nie je služba len pre nich samotných, ale zároveň aj pre celú spoločnosť,“  dodáva Miroslav Dzurech.

I keď na výstavbu Centra pomoci človeku získala Trnavská arcidiecézna charita podporu z eurofondov, veľkú časť z celkových výdavkov financuje z vlastného rozpočtu. „Už dnes sa nám ukazuje, že náklady sa podstatne navýšia, aj preto hľadáme podporu a ďalšie zdroje na dofinancovanie výstavby. Zvládnuť ju do úspešného konca je pre nás najväčšou tohtoročnou výzvou a zároveň jednou z najväčších výziev v histórii nášho pôsobenia,“ dodáva Miroslav Dzurech.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img