ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Vyhlásenie najvyšších ústavných činiteľov k ruskej vojenskej invázii voči Ukrajine

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 24. februára 2022 zúčastnila na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR na Úrade vlády SR. Po skončení rokovania spolu s premiérom Eduardom Hegerom vystúpila so spoločné vyhlásením troch najvyšších ústavných činiteľov k začiatku ruskej vojenskej invízie voči Ukrajine.

„Vážené spoluobčianky a spoluobčania,

pred niekoľkými hodinami sa začala ruská vojenská invázia voči Ukrajine. Ruské ozbrojené sily zasahujú ciele na celom území nášho suseda. Nádeje tých, ktorí si mysleli, že Kremeľ sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa stali ilúziou.

Spoločné úsilie medzinárodného spoločenstva na odvrátenie vojnového konfliktu vyšlo nazmar. Prezident Putin sa rozhodol presadiť svoje neprijateľné teritoriálne a politické ambície cestou priamej vojenskej agresie. Zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne, podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy. Toto sa žiadnymi slovami nedá ospravedlniť. Všetky obete, ktoré táto vojna na Ukrajine prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť plnú zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti. Veriť tomu, že k vojenskému útoku Rusko vyprovokovala ukrajinská armáda, nemôžu ani samotní šíritelia týchto dezinformácií.

Dnes má Ukrajina plné právo brániť sa. 

Brániť svoje právo existovať ako štát a slobodne rozhodovať o svojom osude. My sami by sme v tejto situácii nekonali inak. Slovenská republika ostro odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude. V súčinnosti so spojencami v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii sme pripravení poskytnúť Ukrajine pomoc na ukončenie konfliktu a na ochranu ľudských životov.

Nastolenie mieru je absolútnou prioritou.

Napätá situácia, akú zažívame dnes, je dôvodom na ostražitosť, pretože bezpečnostná situácia v Európe sa po dnešnej noci dramaticky zmenila. Zároveň musíme zachovať pokoj. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti našich hraníc, naša územná celistvosť a bezpečnosť nie je v priamom ohrození. Slovensko je súčasťou západnej civilizácie, členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie. Vďaka nim sú aj v tejto napätej situácii naša sloboda a zvrchovanosť chránené našimi spojencami. Je v bytostnom záujme Slovenska byť pevnou súčasťou zväzku, v ktorom si členovia bezpečnosť navzájom garantujú. Aj pred tými, ktorí neváhali napadnúť vlastného suseda a vo svojich požiadavkách sa usilujú oslabiť aj našu suverenitu.

Milé spoluobčianky a  spoluobčania!

Všade na svete je ozbrojený konflikt spojený s utrpením a pohybom tých, ktorí v strachu o svoj život pred ním utekajú. Dá sa takmer s istotou predpokladať, že ruská agresia vyženie z krajiny aj mnohé Ukrajinky a Ukrajincov. Majme, prosím, pre nich súcit a pochopenie. Tí, ktorí utekajú pred vojnou, si podľa medzinárodných zákonov zaslúžia našu pomoc. Slovenská republika bude princípy ľudskosti a solidarity zodpovedne plniť. Presne tak, ako ich plnili iní, keď naši rodičia či prarodičia utekali pred vojnou a inváziou z našej krajiny.

Chceme vás zároveň uistiť, že naše ozbrojené sily a polícia  aj v tejto výnimočnej situácii budú zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie.
Zachovajme si, prosím, aj v tejto ťažkej situácii pokoj a chladnú hlavu. Nenechajme sa vyprovokovať, nepodliehajme dezinformáciám a zomknime sa! Pre našu bezpečnosť a pre zabezpečeniu mieru na Ukrajine a v Európe.“

Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky
Boris Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky
Eduard Heger, predseda vlády Slovenskej republiky

 

 

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Rusi sa zo západu otvorene rehocú a vysmievajú.
    Celý Západ nie je schopný postaviť osobu, ktorá by bola schopná s Rusmi (a Ruskom) diskutovať, rokovať, a nie tárať. Degenerácia Západu zašla už príliš ďaleko. Britská ministerka zahranicnych veci je sprostá ako bedňa gitu, Lavrov si nemal s ňou čo povedať. Západ Rusov obviňuje, že sú sexisti, nemajú radi ženy…
    Putin s Orbanom a Makarónom sedel “za stolom”, pričom vzdialenosť medzi nimi bola vyše 5 metrov. S kazašským prezidentom sedeli na stoličkách vedľa seba, tak ako sa to robí. Putin má európskych predstaviteľov za úplné hovna a smradlave onuce.

  2. Toto už nie Rusko čo nás oslobodilo. Toto je megalomanský agresor, ktorý chce staré časy, časy kedy aj nás okupovali a my sme ich živili. Verím že sa demokratický západ zmátoží a odreže Rusko od civilizovaného sveta. Finančne a technologicky. Cára v Rusku môže vymeniť len nový cár samotnými rusmi.

  3. Mě by jenom zajímalo, proč na Ukrajinu proudily už delší dobu zbraně z Británie, atd., to bylo ještě předtím než Putin dělal nějaký cvičení u hranic a předtím než USA začaly tvrdit, že Rusko napadne Ukrajinu. Co by dělaly USA, kdyby Ruské zbraně proudily na Kubu nebo do Venezuely třeba? Po všech možných akcích USA jako vlítnutí do Iráku na základě vymyšlených důkazů o zbraních hromadného ničení už nevěřím ničemu. Mimochodem např. tehdejší britský premiér Blair se za to omluvil a přiznal, že důvody k napadení Iráku byly vymyšlené. Takže já si počkám jak se to vyvine a hlavně až se bude vědět víc. Nepochybuju o tom, že se určité informace v mainstreemu cenzurují a jak Rusko, tak ovšem i USA, EU, NATO si jede vlastní propagandu. Pravda vyplyne na povrch až po čase…

  4. pre Aha, takže logicky podľa teba vlastne Jugoši, Irak atď napadli USA. Tvoje výplody sú skôr do plaču, nie Po jebať sa od smiechu.

  5. Dnešok je veľká tragédia – nielen pre Ukrajinu, ale aj pre Európu a svet. Ozbrojené sily Ukrajiny hrdinsky bránia našu zem. My v Kyjeve zabezpečujeme fungovanie kritickej infraštruktúry hlavného mesta. Robíme všetko pre jeho ochranu. Vytrvalosť a odhodlanie. Jednota a žiadna panika! Len tak prežijeme! Sláva Ukrajine!“ povedal Vitalij, ktorý je starostom Kyjeva.

    Vladimir Kličko je olympijský víťaz z Atlanty 1996.

    „Ukrajina je moja vlasť! Vždy som bol hrdý na svoj ľud a svoju krajinu! Prešli sme mnohými ťažkými obdobiami a za posledných 30 rokov sme sa sformovali ako národ! Národ úprimných, pracovitých a slobodu milujúcich občanov! Dnes je pre nás všetkých ťažký čas. Ale musíme sa spojiť! Iba jednotní vyhráme! Sláva Ukrajine!“ napísal bývalý skvelý futbalista a momentálne tréner FC Janov Andrij Ševčenko.

  6. kym proti zelenym muzickom bojovali nackovia z Azova, tak henten nas seredsky nacek drukoval udatnym ukrajinskym obrancom. teraz ide kupovat vodku. Pane, zober si to k sebe.

  7. Ahojte. Kde je teraz Gréta a štrajky proti skleníkovým plynom z usa stíhačiek čo sem leteli cez pol zemegule?
    Druhá otázka:
    Kde je cokotvid ktorý doteraz zamedzoval voľnosť pohybu?

  8. kam utekali naši rodičia pred vojnou pani prezidentka,?
    keď v 68 vláda pozvala Rusov nespravili sme ani hovno,keď sa vzbúrili väzni v Leopoldove vojaci sme vyfasovali rúčky do čakanov aby sme sa bránili,teraz nech idú na čele vojska p Nagy,Korčok čo majú plnú hubu spravedlivosti

  9. Podporujem Ukrajinu.Nemam rad pána Frcka co keca a ma za sebou nieco čo iný nevedia.Urcite majú na rovasi .A pán kapitán Danko ako sa klanal a podával si ruku s Putinom.Je to blbec .

  10. Väčšina zadržaných v Moskve – najmenej 629 ľudí. Medzi nimi aj sociológ Grigory Yudin. Bol prevezený na policajné oddelenie Južnoje Medvedkovo. Yudin ochorel, pretože má chronické ochorenie, ale odmietli k nemu pustiť sanitku, informoval OVD -Info .

    Politička Julia Galyamina zároveň uviedla , že Yudina „zbila polícia a v bezvedomí ho previezli na policajné oddelenie Južnoje Medvedkovo“. Podľa Galyaminy na policajnom oddelení nebol žiadny právnik a záchranka tam odmietla ísť. Neskôr politik povedal , že „bola privolaná záchranka, vyjadril sa právnik“.

  11. Ukrajine môžme pomoc materiálne ale nie vojenský lebo rus to zoberie ako napadnutie a keď politici stvu ľudí nech 1 zoberú zbraň a idú brániť do 1 línie ani jedného tam neuvidíte hlavne budú posielať obycajnich ľudí ktorim nedali zarobiť a okrádajú ich aby bojovali za nich veľké hovno pani politický štváči Našich 20 tanky a 12 lietadiel s toho 6 praskovacich sú ohromným súperom Môžme bit šťastný a modliť sa keď sa rus zastaví pri našich hraniciach

  12. Anonym 25. februára 2022, 10:20

    Prečo by sa mal rus zastaviť pri naších hraniciach? Plán veľlkého ruska počíta aj s nami, povedal to aj fuhrer aj služby USA.

  13. Anonym13. 01 nestras ľudí prečo si myslíš načo sú ti letecké základné USA sú tu NATO aby sa naši politici dostali skôr na svoje rance v Austrálii a nie na obranu slovenska západ už raz nás zradil spraví to aj po druhý krát čas ukaze

  14. Európska únia sa po rokovaní rozhodla uvaliť sankcie už aj priamo na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

    Ten oligarchický pes ma aktíva v na tom hnusnom západ???Koľko ich má tých aktiv? čo sú to tie aktíva? Peniaze? Nehnutelnosti?

  15. Treba podporiť Ukrajinu.Na východe co dostávajú zabrať naše obce a mestá.Na príchod Ukrajinských slobodných ľudí z Ukrajiny.

  16. Exprezident bude bránit Kyjev s kalašnikovem. Jak dlouho vydržíme? Navždy!
    25. února 2022 15:37
    Někdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko se v pátek přidal k vojákům a záložníkům, kteří se chystají metropoli bránit před přibližující se ruskou armádou. „Ukrajinci jsou připraveni bránit svoji zemi,“ řekl exprezident stanici CNN, zatímco si přehazoval přes rameno kalašnikov.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/invaze-ukrajina-porosenko-petro-rusko.A220225_152606_zahranicni_dtt?zdroj=vybava_recombee

  17. Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia vyzývajú na odpojenie fuhrera od SWIFT.
    Faktické odpojenie od plynu. Vie niekto vysvetliť prečo dcéra toho psa Lavrova študovala v tej zlej zlej USA?

  18. Automobilky Volkswagen a Renault, výrobce pneumatik Nokian a několik dalších firem z automobilového sektoru oznámilo, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu pozastavují nebo přesouvají výrobu. Upozornila na to agentura Reuters s odvoláním na zprávy společností.

  19. Myslim ze aj tie automobilky silno zasiahne kriza ktora nastupuje a v podstate im neostava nic ine len vyhlasovat akoze silne gesta. Ale v pozadi vidia rutiaci sa kolaps

  20. Kanadská provincie Ontario stahuje z obchodů produkty vyrobené v Rusku. „Lidé Ontaria budou vždy stát proti tyranii a útlaku. Za tímto účelem nařizuji LCBO, aby stáhlo všechny produkty vyrobené v Rusku z regálů obchodů,“ uvedl v prohlášení člen Zákonodárného shromáždění Ontaria Peter Bethlenfalvy.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img