ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Správy o invázii armády RF na Ukrajinu boli správne a Ukrajina povoláva zálohy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dekrétom uznal nezávislosť a suverenitu samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) ovláyných separatistami. Zároveň Putin nariadil vyslanie armády do týchto oblastí mimo územie Ruskej federácie. Ide o veľmi vážny krok, ktorý nielen u Ukrajincov, ale aj v celom civilizovanom svete vyvolal obavy, že následne zo strany RF môže dôjsť k rozsiahlej invázii na Ukrajinu.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj  nariadil povolanie záložníkov (občanov) zaradených do operačnej zálohy.

Samotný prejav prezitenta RF Putina nebol úplne presný čo do obsadenia veľkosti regiónu. Ide o dve Ukrajinské oblasti, kde však separatisti ovládajú len ich menšie časti. Pre predstavu ide o územie o niečo väčšie, ako je rozloha Slovenskej republiky a mimoriadne bohaté na nerastné suroviny. Takýto prejav (teritórium na ktoré si nárokujú Rusi) je pravdepodobne úmyselne nepresný s cieľom vyvolať chaos a neistotu.

Ak by  armáda vyslaná na územie Ukrajiny dostala úlohu dobyť celé oblasti, išlo by o otvorený vojenský konflikt a boj by znovu prebehol aj o mestá ako napríklad Mariupoľ, ktorý je ovládaný Ukrajinou.

Konflikt na Ukrajine týmto bezprecedentným porušením medzinárodného práva nezačal, „len“ eskaluje a určite nie je na konci. Bezpečnostné opatrenia okolitých krajín sú pochopiteľné a na mieste, ďalšie sankcie skôr symbolické a už tie súčasné sú pomerne málo účinné.

Ak príde k pritvrdeniu a zostreniu situácie, dá sa predpokladať ďalšie komplikovanie už aj tak výrazne narušeného obchodovania a – vyššia cena už aj tak drahého plynu.

Globalizácia a výrazné medzinárodné ekonomické prepojenia firiem a potrieb štátov, sa aj týmto konfliktom ukážu ešte vo väčšej nahote ako doteraz.

Posun vo vývoji je možné očakávať každým dňom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Špinavá hra USA z hlupakma v Európe má výsledok. Vyššia cena drahého plynu, košické železiarne bez suroviny, taka môže byť realita. Ľudia bez práce. Vojna bude výsledok špinavej politiky USA.

  2. Nie , nie kamarát ( myslím že ironizuješ) ,ale pre istotu : američan je len majiteľ, s doteraz vybavovanou lacnejšou elektrinou od našich vlád ( aby sa udržala zamestnanosť) , pomerne lacnou pracovnou silou a daňovými úľavami od našich vlád, len aby amíci zostali v Košiciach ( myslím, že daňové prázdniny končili v roku 2008.) zdroj : http://www.bizttweet.eu) , takže emisie a pár drobných na výplaty ostane pre ľudí a zisky pekne odtekajú do USA.
    Takže Američania prvých 5 rokov dane neplatili vôbec, a druhých 5 iba polovicu povinnej dane, čo činilo 430 mil. dolárov. zaujímavosťou je, že vláda napriek tomu, že nemala už žiadnu ďaľšiu zmluvu na podporu USS steel, skončila na jej účte suma niečo viac 400 mi. eur – anovinári sa odpoveď nedozvedli. ( biztweet)

  3. Kolonializmus predstavuje rozširovanie zvrchovanosti určitého národa na teritórium a ľud mimo vlastných hraníc, často za účelom zlepšenia vlastnej ekonomiky prostredníctvom využívania domorodých prírodných zdrojov, pracovnej sily a miestneho trhu.
    Kolonializmus je na rozdiel od antickej alebo stredovekej kolonizácie považovaný za moderný, takmer výhradne západný (alebo európsky) jav, a to aj napriek tomu že, politika expanzie s rôznou formou nadvlády a udržiavanie hegemónie nebola v minulosti výhradne západným javom.

    Exploatačný (vykorisťujúci) kolonializmus, ktorý sa skôr než na osídľovanie obyvateľstvom z materskej krajiny, zameriaval na vojenskú a politickú kontrolu kolonizovaných území, ktoré zaručovali kolonizátorovi kontrolu nad hospodárstvom (vrátane kontroly nad miestnymi bohatými prírodnými zdrojmi) a medzinárodným obchodom. V tomto prípade mohla byť zachovaná väčšina miestnych politických a spoločenských inštitúcií, ale ich funkcie boli preorientované na sprostredkovateľa na udržanie nadvlády kolonizátora

  4. Angličania vedia najviac co je to kolonizácia, potom Francúzsko. Merkelova sa len pred pár dnami ospravedlnila za genocídu v Afrike.

  5. Zdochynajuci kôň najviac kope. Putin sa síce ustanovil doživotným vládcom, ale ak by Rusi videli, že slobodná Ukrajina sa má lepšie ako oni, možno by začali vymýšľať.

  6. Anonym 23. februára 2022, 11:48
    O akej slobodnej Ukrajine tu bluznis? Myslíš tu dosadenu babkovu vládu po cudzou mocnostou organizovanom prevrate na čele s pianistom?

  7. Ja by som dal inu otazku, tykajucu sa hlavne Slovenska. Bez ropy, bez zemneho plynu, bez koksu, bez zeleznej rudy, bez uranu, bez odbytiska vyhoreteho paliva, naskyta sa jedna rozumna otazka: aky plan ma vlada a pani prezidentka na takuto situaciu ked vedia riesit cudzie zaujmy v cudzom state, statoch? ? Zas p*cu robia? Na toto su dalsie odvetvia naviazane, napr. nase skvele automobilky….

  8. Už Trumph sa pokúšal po dobrom,a aj po zlom zastaviť stavbu Nordsreamu 2,USA si totižto neželá,aby bola Európa akoukoľvek formou závislá od Ruska.Za všetkým prosím hľadajte kapitál,a tie reči o demokracii,a slobode,to je len pozlátko,ktorým sa oblbuju obyčajný ľudia.Kazda jedna vojna,každá jedna agresia,ktoré doteraz ľudstvo pozná,je len boj o moc( peniaze.)

  9. Dúfam, že Ukrajina nezbrojila tie roky nadarmo a ukáže tomu tomu krpatému polobláznovi, že je pripravená brániť svoju celistvosť nech to stojí čo to stojí.

  10. Anonym 23. februára 2022, 16:45 … a ty sa cítiš potrebný pre tento svet? Alebo sú Ukrajinci menejcenní ako my? Nebyť nich tak v EÚ polovica bytov a domov nestojí.

  11. Rus(manager oligarchie) sa rozhodol, že rozdrvi ukrajinu a kompletne ju celú obsadí a skončí až v Užgorode, včera začal a ty tu píšeš o USA, sa zobuď, chod sa prejsť po čerstvo vzduchu. EÚ nie je tupá, tupý si ty.

  12. 23. februára 2022, 16:45
    Tak snáď nebudú sedieť so založenými rukami a čakať, kde až Putin skončí ty polointeligent vytupený. Ak prekročí hranice tých svojich samozvaných nikým neuznaných oblastí Ukrajina sa musí začať brániť.

  13. Tak určiteee, najmä keď si ani s čečencami nevie dať rady. Druhý Afganistan mu želám a nasledne uvedomenie rusov čo za tupca si tam chovajú.

  14. tuposť tohoto národa sa prejavuje aj v takej nebezpečnej situácii ako je napadnutie – pardon pre rusolízačov mierová oslobodenecká akcia proti genocíde- susednej zvrchovanej krajiny. Idiot proste požuje všetky Blahove exkrementy a prijme slovo Blahovovo aj s interpunkčnými znamienkami a šíri ďalej obohatené o pridanú hodnotu svojho beznádejného IQ. Tá pomerne početná skupina idiotov by aj v momente napadnutia nás samých čur..kom Putinom zbesilo schvaľovala jeho konanie a keby blb akademik vyhlásil že Macko Pú je svojim spôsobom liberál tak by za nadšeného skandovania vyrabovali mestskú knižnicu a rituálne by v mestskom parku pálili rozprávkové knižky. To tak prosto býva, mať k dispozícii všetky vymoženosti modernej a slobodnej spoločnosti a zároveň na ten systém ktorý využívam vo veľkom KYDAŤ. Snáď týždňový pobyt v barakoch starých kasární Váh bez mobilu, WiFi, RedBullu by pomohol. Toho nášho slovenského CheGuevaru iba slušne požiadali aby nerobil hanbu a do minúty prekádroval celú SAV ako ruský agent. On ten hnis musí byť aká špina nebezpečná??? A podobne tie tupelá čo ho žerú. Len by bola celkom sranda ako by sa zatváril ten náš hrdina vlastenec aj hrdinovia tu spoza klávesnice, keby mu pri dverách zazvonilo pár pekne na…sr.atých ukrajinských nacionalistov s poďakovaním za jeho ľudské požehnanie agresie.

  15. Pre realista, tebe z toho uz dobre jebe na tu hlavu. Tvoj text je len kopa sraciek. Ale co na tom ze ide totalny kolaps ekonomiky a zivotov ludi. Ale hlavne ze sme v NATO.

  16. Anonym 23. februára 2022, 22:11 Presne tak, hlavne že sme v NATO. To je naše šťastie. Pretože Putin zošalel. Tá nostalgia za tým, že aj my sme boli sféra vplyvu Kremla je aj pre nás životunebezpečná. Treba vyzbrojiť Ukrajinu a zrýchlene prijať do NATO. A nasúkať tam armády NATO. Tomu Putler rozumie.

  17. Partnerom ruska je zatial iba Bielorusko. Putinovi vyhodilo istič, bolo to vidieť na jeho vlastnej bezpečnostnej rade, kde ani jeho vlastní neverili, že to spraví a koktali mu tam. Nepočúva už ani vlastnú oligarchiu. Putin dokázal zjednotit západ, zomknúť. Ak mu vypnú swift, Johnson lockne oligarchiu v GB a ak sa švajčiarske banky rozhodnú inak ako dnes rozpadne sa mu autokracia rýchlo. V EU nepotrvá dlho kým nahradia jeho 30% plynu. Vlastný národ privedie do ešte väčšej chudoby, vlastných generálov pošle strielať do krajanov. Zásady a princípy civilizovaného sveta sú také, že radšej vlastné ekonomické škody ako pristúpiť na diktátorskú hru. Prekročil všetky medze, aj Čínske, nemá spojencov. Pri prvej možnosti mu vlastný národ spraví puč a rozpadne sa zvnútra, a možno mu to začne vo vlastnej armáde, prvým inkasovaným tomahawkom. Neverím, že ruský národ je horlivý po vojne, po dobíjaní nových území, neverím že ruský národ túži dosiahnúť systém ako je v KĽDR.

  18. Na takuto spleť sraciek s vidinou znicenia a dobitia Ruska nema zmysel reagovať. Nebyť vstupu celeho vychodneho bloku do NATO tak by sa taketo nieco nedialo. Svojou zlou politikou si zatvarame kohutik nie len lacneho plynu a el. a defakto vsetkeho co je na to naviazaneho ale hlavne si zatvarame kohutik vlastneho kysliku a vlastnej existencie a mieru.

  19. Pre dementov čo majú vychodenú základku a hrajú sa odborníkov to napíšem aj capslockom, aby rozumeli. KEDY ČLEN NATO ZAUTÓČIL NA RUSKO ? Nebyť Lotyšsko, Litva a Estónsko v Nato tak dopadnú presne ako Ukrajina. Aj keby mám zmrznúť cez zimu od Ruska by EU nemala kúpiť ani kúbik plynu. Uvidíme dokedy im vydržia financie ak sa takto zachová celý svet, že ich izoluje ako Severnú Kóreu lebo nič iné si Putin nezaslúži.

  20. Slovenske deti budú mať jarné prázdniny.
    Ukrajinské deti budú mať strach a izbu v pivnici.

    Seriem Vám celý ruský plyn, kludne si ho vypnite, budem kuriť hocičím iným, obetujem aj vlastne financie, dobre si rozmyslím, čo potrebujem a čo si kupim.
    Som ochotný zaplatiť za energie tolko kolko bude treba, radšej sa dobrovolne odovzdám chudobe ako ziť v dobe takéhoto Hitlera. Skurvený bolševik.

    Blaha s Čarnogurským sú úplna sebranka tejto doby, Kotlebu dufam že 8. marca zavru na doživotie.

  21. Je tragédia kam to došlo! Je to len výsledok porušovania všetkých dohôd, tak zo strany západu (NATO) ako aj RUSKA. Amerika dosiahla,,konečne” to čo najviac potrebuje a štedro roky prikrmuje a to je ozbrojený konflikt v Európe ktorý bude mať nedozerné následky na ekonomiku EU! ,,Vojna určite nie je riešenie!” ale kde zlyhá diplomacia, tam nastupujú zbrane! (to je komodita na ktorej sa zarába). Komu toto vyhovuje?

  22. Súhlasím, jemu budú na hlavu dopadať ruské bomby a on bude stále tvrdiť, že za tým musí nejakým spôsobom byť predsa len NATO a hlavne Amerika. Je to ťažká porucha vnímania reality. Ale kto je raz oblbnutý proruskou propagandou, tak už po zvyšok života je mentálnym kripľom.

  23. Môj názor 24. februára 2022, 13:20 Boli to rusi čo s Hitlerom napadli Polsko, Kremel riadil invázie do Fínska, ktoré ho potupilo, Maďarska, Československa… Amerika Európe a nám vždy len pomohla- aj s VHS keď tu nebolo čo žrať aj s Hitlerom.

  24. Tomáš,všetci sú si zajedno,Ruska intervencia je neprijateľná.No a keď si taký múdry,čo teraz? Rusko postavilo celý svet pre rozhodovaním.Je smutné,že politici nereagovali na Ruské vyhlásenia a nesnažili sa o nejaký kompromis.Kazdy vie,že nikdy nepripustia,aby sa Ukrajina stala súčasťou NATO,proste to nepripustia,ani za cenu sankcií,ani za cenu vojny.Na to sú politici,aby takéto prípady riešili.Ale jeden je komik,druhý je boxer,tretí je ja neviem čo.Tu je jasne vidieť,že si treba ozaj uvedomovať,koho si ľudia volia.Do tejto situácie sme sa všetci v manervovali sami.My si môžme teraz zanadavat a odsúdiť,Rusko nám nastolilo realitu,Ako som povedal,politici úplne sklamali.

  25. Odpovedám: Teraz je to práve už pomerne jasné. Agresor je jasný. Hitler 21.storočia je identifikovaný. My čo sme v NATO držíme spolu. Ak Putinov apetít neskončí Ukrajinou a ruská čižma sa objaví na území niektorého z členov NATO, tak si pán Putin vypije svoj kalich horkosti. Ukrajina musí bojovať, my jej môžeme a budeme nepriamo pomáhať, ale vôľu brániť sa a bojovať nikomu nemožno dodať na počkanie. Ukrajina samozrejme vie, že práve bojuje o svoju existenciu. Čo sa Ruska týka, tak to si práve absolútne skomplikovalo svoju dôveryhodnosť a odsúdilo sa v podstate na vlastnú izoláciu (aj toho si Putin bude dobre vedomý). Rusku sa po dnešku nedá v ničom veriť. Ak bolo Rusko doteraz zdrojom rizík, tak po dnešku je bez debaty jasnou bezpečnostnou hrozbou pre Európu. Uvidíme, či sa Putin zastaví až tam, kde bude zastavený, alebo až dosiahne svoje ciele t.j. či chce obnoviť sovietske impérium v celej jeho šírke, alebo si berie „len“ časť sovietskeho impéria. To v tejto chvíli ešte nevieme. V každom prípade treba Rusko ekonomicky tvrdo podlamovať, samozrejme s vedomím, že Rusi s touto možnosťou museli rátať a sú na to nejakým spôsobom pripravení (uvidí sa na ako dlho, pretože ruská smotánka si veľmi zvykla na prepychový západný život). Môj skromný názor je, že po Ukrajine je Putin pripravený zatiahnuť novú železnú oponu. Neviem si predstaviť nejaký iný scenár: z akejkoľvek spolupráce sa sám defacto vylúčil, NATO poraziť vojensky nemôže, už sa môže iba zabarikádovať za novou železnou oponou.
    Môžem súhlasiť s tým, že Putin mohol vycítiť istú momentálnu slabosť Západu resp. jej lídrov: Merkelová skončila, v Amerike je veľmi mdlo pôsobiaci prezident, ukrajinský prezident je pre Putina neviditeľný, ministra zahraničia EÚ Borell bol Lavrovovi k smiechu. A okrem toho ten nešťastný Afganistan. To všetko ho mohlo v jeho plánoch povzbudiť a utvrdiť. Preto jedným dychom tvrdím, že slabá Amerika je pre Západ, pre NATO pohromou! Autokratom, diktátorom a agresorom okamžite rastie apetít. Alebo si niekto myslí, že by sme Putina zastavili nejako svojpomocne? Nejakými rečami o mieri? Ruskí vládcovia oddávna nazerajú na svet iba cez prizmu sily a zase sily. Koluje taká historika, že pri debate o osude Poľska počas posledných dní druhej svetovej vojny vraj Churchill upozornil Stalina, že by mal brať do úvahy aj názor Vatikánu. Sovietsky diktátor však britského premiéra prerušil otázkou: „Koľko divízií má rímsky pápež?“

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img