ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Problémy na pozemku v Malom Háji sa neskončili odchodom podnikateľa – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mária Fakčovcová, poslankyňa MsZ /  Aj keď si poslanci na mestskom zastupiteľstva dňa 17.2. odsúhlasili navrhnutý program,  zdá sa, že aj tak „najhorúcejšou témou“ bol opäť   mestský  pozemok  v Malom Háji.

Po tom, čo  spoločnosť GreenCon Recycling v septembri 2021 vypovedala nájom, došlo 30.12.2021 k odovzdaniu a prebratiu pozemku mestom Sereď. Okrem nezaplatených pokút a 9-mesačnom dlžnom nájomnom nám zostal po nej značne znečistený a znehodnotený pozemok.

O účasť, byť prítomný pri tomto preberaní pozemku prejavil na decembrovom zastupiteľstve  poslanec Dušan Irsák, neskôr aj ja. Napriek tomu, že konateľa odchádzajúcej spoločnosti primátor mesta Martin Tomčányi  údajne „prosil, aby nás tam pustil a nerobil  obštrukcie“ (takto sa p. primátor vyjadril na zastupiteľstve), napriek tomu, že za mesto preberajúca zodpovedná osoba JUDr. Vargová sa údajne  tiež za nás prihovárala,   pán konateľ si ešte uplatnil dispozičné oprávnenie narábať s pozemkom, ktoré mal do 31.12.2021 ešte v nájme a nás poslancov  na náš mestský pozemok odmietol pustiť, čo považujem za neštandartné, ba priam úmysel zo strany konateĺa.

(video bolo v štúdiu SOL nahraté 30. decembra 2021 krátko po 10:00 hodine)

Takže  k obhliadke celého areálu a podpísaniu Preberacieho protokolu prišlo cca za 10-15 min. za účasti p.Vargovej a p. Sokola, zástupcu náčelníka mestskej polície..

S protokolom sme sa mohli oboznámiť až v neskorých hodinách, kedy nám bol poslaný v mailoch. Z článku v Seredských novinkách, v ktorom mesto neskôr informovalo o prebratí tohto pozemku, sa mohol každý dozvedieť, že protokol je na právnom oddelení k dispozícii pre každého, kto by mal záujem si ho prečítať.

3-stranový protokol obsahuje 6 riadkov, v ktorom sa zástupcom mesta popisuje obhliadkou zistený skutkový stav na pozemku. Ide o

  • nelegálnu prístavbu, na ktorú spoločnosť nedostala od mesta súhlas a ani nemala stavebné povolenie
  • kopu biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), značne znečistenú s uvedenou plochou, na ktorej sa nachádza, neskôr v opravnom protokole boli tieto údaje zmenené
  • nečistoty, nachádzajúce sa na celom pozemku.

Zvyšnú časť protokolu tvoria vyjadrenia konateľa spoločnosti k popísanému stavu a najväčšiu – irelevantné vyjadrenia k udávaniu poslancami, platnosti jeho oprávnenia narábať s inými ako BRO odpadmi( a pri tom ešte pred závermi SIŽP aj OÚ ŽP v Galante sa vyjadril, že na takéto dovážanie a skladovanie odpadov nedostal povolenie, a mesto to vedelo) , dokonca veľmi osobné údaje spojené s mojou osobou, ku ktorým sa mohol dostať len preto, že niekto na mestskom úrade hrubo porušil svoje povinnosti a prišlo k zverejneniu informácii, ktoré hraničia s porušením zákona o GDPR.

Preto som sa na mestskom zastupiteľstve, po informatívnej správe pána primátora, pýtala:

  • Ako sa mesto mohlo uspokojiť s vyjadrením pána konateľa, že nelegálnu stavbu (ktorú mal podľa doterajších vyjadrení mesta poslancom odstrániť) odstráni  v blízkej budúcnosti, cca do 3 mesiacov a po dohode so zástupcami mesta, ak sa v uvedenom čase nenájde záujemca, ktorý by mal záujem o jej prenájom…  Toto je presne určený termín, kedy má prístavbu odstrániť? Ak vás napadne myšlienka, že možno on už vie, kto by mal v budúcnosti záujem o prenájom tohto pozemku a nelegálne postavenej prístavbe, tak ste potom tiež konšpirátori.
  • K nachádzajúcej sa kope BRO na pozemku chýba presné určenie o koľko ton odpadu ide a kto ju z pozemku odstráni. Vyjadrenie p. konateľa je, že vznikla ešte pred uzatvorením nájomnej zmluvy s jeho spoločnosťou. Ale ak by to bola pravda, to znamená, že tam zostala po spoločnosti TEKADEX, a že ju mal on ako konateľ tejto spoločnosti spracovať a cez iné zmluvy s jeho spoločnosťami aj triediť, za čo dostával vyše 34 000 eur ročne. A ak by to bola pravda, prečo nie je  v preberajúcom protokole z 15.1.2021, kedy jeho spoločnosť od mesta preberala pozemok, o tejto kope zmienka ani jedným slovíčkom?
  • Prečo nie je tiež stanovený presný termín, kedy odstráni všetok neporiadok z pozemku? Ale opäť cca do 3 mesiacov, po dohode so zástupcami mesta, keď bude priaznivejšie počasie, nebude vlhko, nebude pršať,…  Ako tento pozemok dočistí, keď ho už nemá v nájme a nemá právo na neho vstupovať?
  • Prečo sa poslancom, ktorí mali záujem byť prítomní pri preberaní pozemku, v tom zabránilo? Boli tu obavy, a oprávnené, že by sme sa pod takýto protokol nikdy nepodpísali?
  • Prečo mesto dovolilo spoločnosti vytvoriť až 9-mesačný dlh na nájomnom, keď podľa nájomnej zmluvy boli povinní konať už po dvoch mesiacoch neplatenia nájomného?

Pán primátor, keďže som ho poprosila odpovedať   ústne na tieto i ďalšie otázky, nevedel odpovedať. A ja som zase nemala záujem čakať na písomné odpovede, pretože už mám s nimi skúsenosti ako sa dá odpovedať tak, že sa vlastne neodpovie.

Nebola som však jediná, kto v tejto téme na zastupiteľstve kládol otázky. Prišla ich vedeniu mesta i poslancom položiť aj redaktorka RTVS, ktorá, ako sa mi vyjadrila, spracováva materiály o „divnom“ podnikaní spoločnosti GreenCon Recycling aj v iných častiach Slovenska a v svojom pátraní narazila na stopu aj u nás v Seredi.

O „Malom Háji“ ešte budeme počuť .

Minimálne  na budúcom zastupiteľstve pri záveroch kontroly hlavnou kontrolórkou pri preskúmaní krokov mesta pri preberaní pozemku v Malom Háji, ktorú odsúhlasili poslanci na návrh poslanca Dušana Irsáka.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A už mi nehovorte že v meste niečo funguje a že voľakto z vedenia neni prepojený na toho konateľa.Voľajako moc im ide o zmenu v pláne mesta čo majú investované prašule do linky???????

  2. Dochtori inzeniri a dovi jaka titulovana chamrad sa tu nazrala ale osalil ich tuctovy absolvent Vysokej skoly zivota. Naco su vam ti tituli Vy idioti? V Teveli od Mamojku ho kupite za par drobnych!!!!

  3. To je tak, keď zmluvu robí nejaký amatér. Zmluva mala byť nastavená tak, aby nemal možnosť s niečím vydržať a za každé porušenie niektorého ustanovenia by nasledovala sankcia. Ak si podnikateľko robí čo chce, tak asi tá zmluva za veľa nestála.

  4. problém nie je v zlých zmluvách, ale hlavne v tom, že samo mesto ich nedodržiava. šak čítaj, že po dvoch mesiacoch, čo neplatil nájomné, už malo mesto konať. A nie ešte čakať a nechať ho vyrobiť ešte väčší dlh, ktorý asi tiež nezaplatí

  5. Ale tam boli toho viac, nielen neplatenie nájomného dva mesiace. Ako je možné, že sa teraz rozmýšľa či to vyčistí, keď teoreticky by na tom pozemku už nemal čo robiť? Počítala zmluva aj s takouto situáciou a ak áno, ako ju riešila? A čo nelegálna prístavba? Tiež bez sankcie? Dobrá zmluva musí obsahovať za konkrétne porušenia konkrétne sankcie. Inak to skončí ako v tomto prípade, že mesto len čučí čo sa to deje.

  6. Je zrejmé, že o tomto pozemku budeme ešte počuť. Je do očí bijúce, že zmena ÚPM bola účelová. Vytvára sa priestor na množstvo otázok a pochybností. Nič sa nedeje len tak pre nič za nič a pani Fačkovcová a pán Irsák stupili do niečoho, čo veľmi smrdí.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img