ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Akú výhodu má ten, kto separuje oproti tomu, kto sa šetrením prírody a znižovaním nákladov mesta nezaťažuje?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pred viac ako tromi rokmi sme vedenie mesta verejne žiadali o odvoz, resp. odoberanie komunálneho odpadu na základe vyprodukovanej hmotnosti (objemu). Neuspeli sme. Väčšie množstvo odpadu preto už štvrtý rok na vlastné náklady vozíme na skládku to Trnavy, aj keď mesto na zbernom dvore by tento odpad od obyvateľov odoberať mohlo. Z časti ho aj svojim spôsobom odoberá, no neváži ho a teda nespoplatňuje.

Výrazným znížením frekvencie odvozu odpadu od rodinných (o 50%) domov a znížením počtu čiernych kontajnerov na odpad pred bytovkami vedenie mesta v reálnom čase (okamžite) nedosiahlo zníženie tvorby odpadu o 50%, resp. jeho separovanie všade. To je možné dosiahnuť prevenciou, výchovou, vhodnou osvetou a podobnými, žiaľ čo do efektu zdĺhavejšími prostriedkami.

Vystríhali sme pred tvorbou nelegálnych skládok odpadov, ale aj vývozom odpadu od niektorých rodinných domov a firemných prevádzok na stojiská pred bytovkami. Toto sa podľa slov pracovníčok príslušného oddelenia na MsÚ deje dávno, mesto o tom teda vie.

Že by nastala okamžitá zmena v myslení a konaní občanov jednoduchým administratívnym opatrením vedenia mesta? Nie, to sa nekoná.

treba si konecne uvedomit ze odpad vyprodukovany v meste je vyzitka obcanov.
pozrite do kontajnera na papier. obcan je schopny vlozit i kubikovu neporusenu krabicu
o mensich ani nehovorim….
to iste plati i o plastovych flasiach navrhoval som zmrzcovac flias ale mesto to odmietlo
a potom prevazame vzduch…
ale pozor smeti su produktom casto nedisciplinovanych obcanov pozrite sa najprv na seba a az potom na odvoz a mesto

Príspevok čitateľa SOL odzrkadľujúci realitu. Áno, ľudia by mali rozmýšľať ekologicky a povedzme – povestným sedliackym rozumom.

Zmenšením objemu plastového odpadu (hlavne PET fliaš) ušetríme peniaze. No nie sebe, ale mestu. Sebe spôsobujeme náklady…

Na zmenšenie objemu plastového odpadu skutočne stačí ručný lis. Narábanie s prázdnymi fľašami je ale časovo náročnejšie, znečisťuje priestor kde s fľašami narába a občan sa pýta – čo má z toho, keď investoval peniaze, denne svoj čas a energiu do tejto činnosti? Odpoveď je jednoduchá – NIČ !! Vlastne konkrétne v Seredi má predsa len niečo. Arogantný viceprimátor Veselický platený z daní občanov takýchto ľudí v mestom platenom médiu verejne osočuje, a nakladá im, akoby oni mali slúžiť jemu a nie opačne.

Na oprávnene rozhorčené otázky Veselický neodpovedá a služobný mobilný telefón občanom nedvíha ani počas pracovnej doby.

Od poslankyne MsZ   Edity Červeňovej   sa občan dozvie, že ak chce chodiť po chodníku bez buriny, má si kľaknúť a vytrhať ju. Občanov by táto žena spolurozhodujúca ročne o cca 15 MILIÓNOVOM rozpočte mesta motivovala súťažou o „naj“ stojisko na odpadky, ktorú by vyhodnocovala. Možno by pani Červeňová najskôr mohla zorganizovať výlet detí materskej školy do kina a hlavne sama ukázať občanom, ako má vyzerať údržba verejných priestranstiev občanmi supľujúcimi neschopné vedenie mesta a zle fungujúce mestom platené služby.

Všetko je (až) o peniazoch.

Poctivý občan majúci záujem urobiť niečo navyše jednoducho nemá motiváciu. Občan vidí, ako sú nespravodlivo rozdeľované verejné finančné zdroje, ako sú uprednostňované a zvýhodňované vybrané súkromné firmy v meste, ako sú diskriminované občianske združenia a občania s iným názorom na správu vecí verejných, ako sú vydieraní a zastrašovaní niektorí poslanci MsZ a občania, ako  primátor  niekoľko volebných období  nezákonne určuje a mesto vypláca odmeny viceprimátorovi, ako poslanec bez štipky hanby svojej súkromnej firme navrhuje aj schvaľuje desiatky tisíc Eur na dotáciách  a podobne.

Slušný a poctivý občan legálne likvidujúci odpad nevidí rozdiel v prístupe k nemu a k tomu, kto jednoducho vrecia plné odpadu vyhodí pred niektorú bytovku alebo do prírody.

Nie, nemôže očakávať samospráva aká je v Seredi spoluprácu od iných občanov ako od tých, ktorých si rôznymi neadekvátnymi výhodami v podstate skorumpuje. Cesta nie je vo zvýhodňovaní, ale vo vytvorení podmienok rovnakých pre každého a v službe občanom, nie opovrhovaní nimi.

Pokým toto samospráva nepochopí a bude ľudí oslovovať len v predvolebných letákoch, dovtedy sa mesto ďalej nepohne.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pred Billou je kontajner plny a potom ze odovzdavaj flase su porozhadzovane po zemi lebo domov si ich nikto uz nebude brat ked ich raz doniesol

  2. ja som separoval aj pred tymto ojebom co odhlasovali kazde dva tyzdne vyvoz smeti,smetiak som mal vzdy plny,teraz separujem rovnako,no smetiak uz nestiha,tak zvysne smeti musim odvazat na zberny dvor,sme 4clenna rodina.dakujem poslaneckym vyjebancom co dvihli tie zlodejske paprce za tento ojeb.

  3. Anonym 23.16 my sme 5-členná rodina,poctivo separujeme,2-týždnový odvoz nám v pohode stačí,asi slabo separujete. A ešte pre majka:to nie je len ryžovat na srboch a ukrajincoch,treba aj platit za biznis,to je ten trhový mechanizmus,čiže kapitalizmus😁

  4. Voľakde som videla články práve od pána Majka ako tuším pred rokmi prvý žiadal platenie za ubytovaných a mesto zvýhodňilo tých čo ubytovávajú.Nosia mechy s odpadom pred činžiaky.Pán Majko tam písal aj s bločkami že on vozí voľakde do Trnavy

  5. Ty neješ zemiaky zo šupami alebo salámu so šupou alebo mäso s celofánom? Keď ti pri 4 ľudoch nestíha smetná nádoba? A tomu pri 5 to v pohode vystačí…

  6. Neviem čo sa pri domoch sťažujú. Na činžiaku sú 2ks 1100 litrové nádoby na v priemere 48 rodín. Na dome 1ks 120 litrovej. Matematika zafunguje. Aj pri 3ks to bola len polovica objemu čo vyprodukujú na domoch. A zaujímavé je, že aj 2 stačia. Tak mi vysvetlite čo pri domoch do kontajnera hádžu keď im to nestačí.

  7. pre obcana,no KONSKY kokot do toho sudaka hadzeme,ze si sprosty to sa da pochopit,ze si ale slepy o tom pochybujem,vymenuj ake nadoby mas este pri ciernej 1100 litrovej nadobe a ja ti tiez vymenujem ake mam nadoby pri mojom 120l.sudaku??????????

  8. Žltá na plasty, modrá na papier a hnedá na bio.
    Konský oný má určite aj hnedý vedľa čierneho a čo takto vreco s plastom a ďalšie s papierom.
    Stále nerozumiem o čo v týchto “odpadových” článkoch ide.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img