ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Sky Europe Airlines – letecká spoločnosť, ktorá naučila Slovákov lietať

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Práve 13. februára v roku 2002 letecká spoločnosť SkyEurope vykonala prvé vnútroštátne lety  Bratislava – Košice, ktoré operovala 30 sedadlovým lietadlom EMBRAER 120 ER Brasilia. To bol úspešný začiatok leteckej spoločnosti, o ktorej sa právom hovorí, že „rozlietala Slovákov“.

Letecká spoločnosť SkyEurope Airlines pred 20 rokmi skutočne ukázala Slovákom, že je možné lietať za dobré ceny s relatívne vysokou úrovňou servisu na palube napriek tomu, že sa jedná o leteckú spoločnosť s označením nízkonákladová.

SkyEurope lietal najmä s lietadlami Boeing 737-500, 737-300 a 737-700. Po úspešnom štarte v časoch, kedy sa jej darilo najviac, letecká spoločnosť na pravidelných linkách operovala tieto destinácie:

– z Bratislavy: Barcelona, Burgas, Catánia, Dubrovník, Instanbul – letisko Sabiha Gökcen, Kodaň, Košice, Londýn – Luton, Malaga, Manchester, Paríž – Orly, Rím – Fiumicino, Split

– z Košíc: Bratislava, Londýn – Luton, Manchester

– z Popradu: Londýn – Luton

– z Viedne: Alicante, Amsterdam, Atény, Barcelona, Burgas, Brusel, Bukurešť – Baneasa, Catania, Dubrovník, Larnaka, Lisabon, Neapol, Nice, Olbia, Paríž – Orly, Sofia, Split, Solún, Zadar

– z Prahy: Burgas, Dubrovník, Londýn – Luton, Split, Alicante, Amsterdam, Atény, Bary, Brusel, Catania, Kodaň, Lisabon, Malaga, Miláno – Bergamo, Neapol, Olbia, Paríž – Orly, Rím – Fiumicino, Solún, Benátky – Treviso

Počas letnej sezóny v roku 2009 SkyEurope lietal aj charterové lety a to do týchto destinácií:

– z Bratislavy: Antalya, Hurghada, Monastir, Rhodos

Letecká spoločnosť SkyEurope Airlines skutočne za mimoriadne dobrých finančných podmienok na palubách svojich lietadiel ponúkala maximálne kvalitný servis a Európu sme s ňou prelietali aj my. Dobré spomienky máme na Londýn, Istanbul, Kodaň, Cataniu s následným prejdením celej Sicílie, Malagu a skúsili sme aj vnútroštátny let do Košíc.

Spoločnosť SkyEurope si potrpela na kvalitné, nové a moderné lietadlá, čo ale evidentne výrazne znevýhodňovalo leteckú spoločnosť konkurenčne, čo spôsobilo aj jej vážne finančné problémy, ktoré vyústili do jej krachu v roku 2009. Ešte jeden deň pred krachom spoločnosti SkyEurope sme s týmito airolinkami leteli na pravidelnej linke z Malagy. Následne na ďalší deň vo večerných hodinách sme boli vo Viedni kde pristalo lietadlo spoločnosti SkyEurope posledný krát na svojej pravidelnej linke.

Zaujímavosťou spoločnosti SkyEurope bol stroj typu Boeing 737-76 N s označením OM-NGA, ktorý bol prvým celkom novým lietadlom pre spoločnosť SkyEurope. Airolinky ho získali 10. marca 2006 a pomenovali ho „Adriana“ podľa slovenskej modelky Adriany Sklenaříkovej, ktorej fotka dominovala v prednej časti trupu lietadla.

Nech už spoločnosť SkyEurope svoj biznis nezvládla z akýchkoľvek dôvodov, dôležité je, že tieto airolinky si právom zaslúžia pozitívne hodnotenie a označenie „letecká spoločnosť, ktorá naučila Slovákov lietať“. Toto im zostane naveky.

V redakčnom archíve sa nachádza niekoľko originálnych pamiatok na túto spoločnosť, ako nafukovací model lietadla Boeing 737, plastový model lietadla SkyEurope, kľúčenka lietadla SkyEurope, palubný časopis tejto spoločnosti rozdávaný v lietadle ako aj menu karta z paluby lietadla, Safety Card a tisíce zážitkov a fotografií z paluby lietadiel spoločnosti SkyEurope Airlines a navštívených destinácií do ktorých nás táto spoločnosť bezpečne doviezla.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To bola pekná doba.Lietala som s touto spoločnosťou do Londýna.Pekná spomienka na palubný časopis aj lietadlá.Možno sme pán Majko leteli spolu len sa nepoznáme

  2. Anonymovi nadomnou cítiť z vás závisť,zlobu ale aj snahu iného ponížiť.Ja čítam všetky články pána Majka a vážim si ho za to ako píše otvorene.Cestovala som často ako aj on a s vami si povedať nemám čo.S ním áno.

  3. Vlado 11. marca 2022, 17:58 – nemyslim si, ze anonymov ako ten nad Vami je potrebne riesit. Napisali ste to dobre – závisť, zloba ale aj snaha iného ponížiť. Samozrejme, ze iba anonymne. To je jedine, co tito smradi vedia. Spinit verejny priestor vykalmi, ktore tvoria stale a vsade.

  4. Naučila ich aj to , že pár dní pred vyhlásením krachu previezla turistov do Paríža a spiatočnú cestu im zrušila. Nechala ich napospas.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img