ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ceny dreva a výrobkov stúpajú. Ako je možné, že ešte nie je zakázaný jeho export?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od jari uplynulého roku sme svedkami mimoriadneho nárastu cien dreva, výrobkov z dreva a stavebných materiálov. Nielen cena napríklad OSB dosky vzrástla o stovky percent. Do dovtedy nepredstaviteľnej výšky sa vyšplhala aj cena samotného dreva, hranolov a ďalších materiálov používaných pri stavbách a rekonštrukciách domov.

Na základe enormného rastu stavebných materiálov rastú aj ceny domov. V podstate je kríza, no ekonomika sa správa tak, akoby prestali fungovať všetky doteraz štandardné ekonomické poučky.

Ak sme iba dva roky dozadu hovorili o ďalšej narastajúcej bubline na trhu s nehnuteľnosťami, tak práve toto neskutočné zvýšenie všetkých vstupov do výstavby domov a bytov, akúkoľvek bublinu  odstránilo a vysoké ceny de facto legalizovalo. A ceny nehnuteľností stúpajú ďalej.

Už dnes sme svedkami stavu, kedy množstvo ľudí čerpajúcich úvery nedokáže rozostavané nehnuteľnosti dokončiť, pretože rozpočty na základe ktorých čerpali úvery, prakticky zo dňa na deň nie sú platnými. Vidíme kalkulácie zaslané záujemcom predpoludním, na ktorých je text „Kalkulácia je platná dnes do 16.00 hodiny“. Ber, alebo nechaj tak. Zajtra bude drahšie…

Vláda v krajine s ekonomikou založenou a fungujúcou na trhových mechanizmoch skutočne  nemá veľmi veľké možnosti ovplyvniť ceny tovarov a služieb ponúkané súkromnými spoločnosťami. To rieši trh.

Čo by ale vláda v takto krízových časoch urobiť mala, je okamžitý zákaz vývozu dreva mimo republiku. Určite by narazila na problémy s reguláciou trhu, no nie je normálne vidieť denne na cestách stovky kamiónov cez súkromné firmy odvážajúcich naše drevo do zahraničia a stúpajúce ceny pre jeho nedostatok na Slovenskom trhu.

Problém? Áno a veľký. Onedlho príde k zvýšeniu úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch a hlavne mladé na celý život zadĺžené rodiny zrazu zistia, ako s výškou splátky úveru zahýbe už aj o niekoľko percent zvýšený úrok. A to nemusí každá domácnosť zvládnuť. Budú tak ďalší „bezdomovci“ a ďalšie ekonomické samovraždy?  Nie je toho náporu na bežných ľudí už dosť?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prachy, prachy, prachy. Miesto lesov bude mať holé stráne s vlekmi, luxusnými hotelmi, chatami a možno, že i s diaľnicou na Lomnický štít. Naša krajina bude vyplienená, bude mesačnou krajinou, bez ornej pôdy, bez lesov. Vyvážane drevo ako zmyslov zbavení za lacný peniaz, kde si ho spracujú a potom nám ako výrobok draho predajú a to ešte z drevotriesky. Oni si svoje lesy chránia, radšej od sprostých Slovákov ho lacno kúpia. Kedy sa spamätajú, keď bude neskoro?

  2. Práve, že kapitalisti si svoj majetok chránia. My nežijeme v kapitalizme, ale v nejakej pomýlenej a zvrátenej spoločnosti nenažrancov.

  3. Tento problem sme si vyrobili sami, EU ani svetove trhy s tym nic nemaju. Gulatina sa vozi von, lebo nam chybaju spracovatelia. KVH profily sa napriklad robia v Rakusku, ak by sme zakazali vyvoz gulatiny, tak by drevari prisli o vacsinu odberatelov.

  4. Spracovatelia nám síce chýbajú, ale to nie je dôvod vyvážať drevo von. Zvrátená logika. Takisto je hlúpe argumentovať tým, že niekto tým príde o prácu. To akože neexistuje možnosť nedrancovať lesy? Že prídu drevári o odberateľov? No a? Zostanú nám lesy, či niekto má iné priority?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img