ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Antivaxerské skupiny metamorfujú na Rusko-vojenské témy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ANTIVAXERSKÉ SKUPINY METAMORFUJÚ NA RUSKO-VOJENSKÉ TÉMY

V posledných dňoch sme zaznamenali obsahovú premenu skupín na Facebooku. Doposiaľ sa približne rok a pol venovali všetkým témam, ktoré súviseli s pandémiou. Tvorili, publikovali a ďalej šírili množstvo dezinformácií, o ktorých sme vás pravidelne informovali. Dnes sa zameranie týchto skupín mení. Do popredia sa dostáva obhajoba krokov Ruskej federácie v oblasti medzinárodnej politiky a vojenské témy.

KONANIE HOAXEROV NIE JE PREKVAPIVÉ

Metamorfóza uvedených skupín nie je v žiadnom prípade prekvapivá. Tvorcovia a šíritelia dezinformácií nevznikli s príchodom pandémie, sú starí ako ľudstvo samo. Mení sa len obsah ich zamerania. Dezinformátori sa prispôsobujú trendom. Pred rokmi sa venovali oblasti nelegálnej migrácie, keď Slovensko malo byť zaplavené tisíckami migrantov (okrem iného). Potom prišiel Covid-19 a dnes je to bezpečnostná situácia vo svete, predovšetkým na Ukrajine.

SKUTOČNÝ CIEĽ DEZINFORMÁTOROV

Spôsob, akým sa uvedené skupiny dokážu rýchlo prispôsobiť dobe je najlepším dôkazom toho, že za ich konaním nemôžeme vidieť úprimnú snahu o užitočný cieľ. Dezinformátorom nejde napríklad o to, aby s dobrým úmyslom varovali ľudstvo pred zatajovanými plánmi farmafiriem, pred škodlivými vakcínami a podobne. Ich cieľom je promptne sa chopiť každej novej chytľavej témy a prostredníctvom manipulácie vyvolávať v občanoch Slovenskej republiky stres a v spoločnosti ako celku chaos, ktorý je prirodzenou cestou k nerešpektovaniu akýchkoľvek autorít.

Výsledkom takého konania je v konečnom dôsledku napĺňanie osobných, politických a ekonomických záujmov jednotlivcov či organizácií, pričom v súvislosti s aktuálnou témou medzinárodnej bezpečnosti pridáva ďalší faktor – napĺňanie záujmov cudzích štátnych mocností na úkor národnej bezpečnosti.

HROZBA PRE BEZPEČNOSŤ OBČANOV SR

Pandémia ukázala, že dezinformácie sú bezpečnostnou hrozbou. Viera v hoaxy stála životy mnohých občanov SR. Keď sa však z pandemickej témy stane téma medzinárodnej politiky, tak sa z dezinformácií stáva nástroj, ktorý priamo ohrozuje bezpečnosť a záujmy celej krajiny.

O týchto témach sme informovali verejnosť vo výročnej správy o dezinformáciách na Slovensku v roku 2021: https://www.minv.sk/?policia&subor=431583

Zdroj: Policia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pokiaľ dobre vnímam, tak o eskalácii napätia na Ukrajine píšu štandardné médiá, sám prezident Ukrajiny sa vyjadril, že západ a západní politici robia okolo toho viac chaosu ako v skutočnosti je. Tak teraz nerozumiem či tých ruských trollov zamestnávajú asi mainstreamové médiá, či ako ste to vlastne prekrútili v tomto článku?

  2. Vraj cieľom dezinformátorov je vyvolať dres a chaos. Ako je potom možné, že Rusko a prorusky orientovaní tvrdia, že Rusko nezaútočí a naopak západ a prozápadne orientovaní prívrženci tvrdia, že Rusko zaútočí. Kto teda vytvára stres a chaos? Ujasnite si to.

  3. Len za posledné dni sa dá dočítať o tom, ako
    – západné krajiny vyzývajú svojich občanov, aby opustili Ukrajinu
    – Biden označil 16. február za deň útoku
    – poradca z Bieleho domu sa vyjadril, že Rusi začnú invaziu leteckým bombardovaním a raketovým útokom…

    Tak sa pýtam kto rozosieva stres a chaos?

  4. Takže my čistokrvní (rozumej neopichaní) sme zodpovední úplne za všetko ! Nefunkčné „vakcíny“. Dotiahnutie ďalších mutácií covidu zo zahraničia aj keď čistokrvní za hranice nesmeli…
    Ak vypukne vojna vyvolaná usákmi,tak aj za to budú vinní čistokrvní… Miloš ešte čo všetko si vymyslíš aby si na nás „antivaxerov “ nakydal ?

  5. Amerika priam tlači Ukrajinu do vojny. Jediná diplomacia Ameriky bola aby Nemecko nepoužilo Nord stream 2. Kde priam americký prezident rázne povedal na tlačovke že Amerika nedopustí aby plynovod bol spustený. A europania budú mrznúť a nakupovať dráhy americký plyn na ktorom tak Amerike ide.
    Amerika doslova si tu pohadzuje európskych občanov a rozhoduje o ich osudoch.
    Namiesto toho aby Rusko a NATO sa diplomaticky dohodli a rokovali kým sa nedohodnú tak Amerika prilieva každým dňom olej do ohňa kde nakoniec pre ňu vojna bude víťazstvo.
    Export plynu a zbraní do Európy plus obilniny.
    A hlavná téma že majú v USA rekordnú infláciu a bude potrebné zvyšovanie úrokových sadzieb bude pre obyvateľov už drohorade….

  6. Len absolútne neznalý a naivný človek si môže myslieť, že tu ide o Ukrajincov a akúsi nezávislosť Ukrajiny. V hre je bitka o nespustenie Nord Stream 2, teda severného prúdu plynovodu z Ruska do Nemecka. Nevyhovuje to USA, pretože EU a hlavne Nemecko by malo výrazne lacnejší a stále dostupný, prúdiaci plyn z Ruska. Naproti tomu je tu ponuka skvapalneného plynu, ktorý je výrazne drahší, jeho dodávky nestále, ale vie ich zabezpečiť, prípadne nezabezpečiť USA. Geopolitika ako vyšitá. A Ukrajinská vláda asistuje, pričom im strmo padá HDP a zahraniční investori a diplomati utekajú z krajiny.

  7. Správne Marek. Všetko je to o vlastných záujmoch USA, nie o zachraňovaní Ukrajiny. Tú len využijú ako zámienku. Veď už Allbrightová, u ktorej absentovali akékoľvek city a emócie, sa vyjadrila, že je neférové, keď má Rusko toľko nerastného bohatstva len pre seba. A toto je celý problém, nie demokracia ja Ukrajine. Ukrajinu potopil západ v 2014 a odvtedy idú dole vodou.

  8. pre anonym 18:17, čo máš proti výroku BIDENA. On má ten dátum z toho správneho a pravdivého ZDROJA – CIA. Prosím ťa nespochybňuj CIA, spomeň si na IRAK.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img