ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Pozitívna komunikácia, ústretovosť a vôľa začať od seba sú cestou k neprehranému boju s odpadom, myslí si Slávka Kramárová

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

PaedDr. Slávka Kramárová, poslankyňa MZ v Seredi za volebný obvod č. 2: A. Hlinku, Čepeňská, Dolnomajerská, Hornomajerská, Hviezdoslavova, Fraňa Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Komenského, Krásna, Kúpeľné námestie, Legionárska, M.R.Štefánika, Námestie republiky, Nová, Orechová, Pekárska, Poštová, Priečna, Rovná, Slnečná, Slnečná II, SNP, Spádová, Šulekovská, Vinárska, Vysoká, Záhradná, Železničná

 

ROZHOVOR

Čo očakávate od zmien, ktoré prinieslo zmenené VZN mesta Sereď o odpadoch?

Náklady mesta Sereď na odvoz odpadu každoročne stúpajú. Môžu byť vďaka vyššej miere separácie a jej zefektívňovaniu nižšie. Všetko závisí nielen od zástupcov mesta, ale najmä od prístupu a zodpovednosti jeho obyvateľov. Ak budeme lepšie triediť, náklady budú menšie, t.j. poplatky obyvateľov za odvoz odpadu sa nezvýšia.

 

Aké podnety od obyvateľov dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Niektorým sa nepáči zníženie frekvencie vývozu na rodinných domoch. Všetky obce sa s problémom separovania odpadu denne stretávajú. Aj my poslanci MsZ sme dlhšie diskutovali (a nielen na mestskom zastupiteľstve) k danej téme. Zvažovali „pre a proti“. Zvýšiť poplatok sme nechceli, pristúpili sme k určitým opatreniam. Tieto nie sú nemenné. Každý si musí uvedomiť, že nielen jeho názor je dobrý, ale aj iný môže mať dobrú myšlienku.

 

V čom vidíte nedostatky takéhoto kroku?

Zatiaľ žiadne nedostatky nevidím. Myslím si, že jedna smetná nádoba na komunálny odpad priemernej rodine stačí. Samozrejme nepočítam sviatky. To by našej rodine boli treba aj tri.

Obávam sa však teplejších mesiacov, pretože do komunálneho odpadu dávame na rodinných domoch aj kuchynský odpad. A určite to nebude nič príjemné. Osobne: separujeme bioodpad (do kompostu), zakúpili sme si smetné nádoby, kde z hygienických aj estetických dôvodov uskladňujeme vo vreciach sklo a plasty, triedime papier. Medzi nami však žijú aj ľudia, ktorých zo zdravotných či iných dôvodov potrebujú viac smetných nádob. Tie môžu riešiť individuálne na mestskom úrade.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ v tejto súvislosti by ste nasmerovali občanom?

Možno budem sčasti opakovať slová iných poslancov. Trpezlivosť mesta aj nás, jeho obyvateľov, vzájomná ústretovosť, pozitívna komunikácia. Vždy je čo vylepšovať. A hlavne každý by mal začať sám od seba. Aby neskončila opäť veľká časť odpadu na skládke. Akurát za niekoľkonásobne vyššie náklady a budeme sa tváriť ekologicky.

***

 

Seredské novinky (www.seredskenovinky.sk) prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

manual_separovania(1)

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

20211230171206_zber-odpadov-na-rodinnych-domoch-od-januara-2022_61cdda568efe25.29526688(1)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

(http://www.seredskenovinky.sk/clanok/2022-01-05-odlahcite-si-smetiak-odseparovanim-plastov-papiera-skla-a-ostatnych-recyklovatelnych-zloziek-ako-na-to)

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: Mesto Sereď

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. najradsej by som vas poslancov pretriedil,99% je tam zbytocnych prizivnikov,ste hodny nalozit vas do smetiarskeho auta a vykydnut do vahu,banda neschopna.

  2. Z rod domov pozbierajte tie 120 l súdy a vymeňte ich za 240 l plotom môžete uvažovať o 2 tyz odvoze len to musí niekoho napadnúť v Mnv blbky

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img