ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Taká je vojensko-politická realita súčasného sveta. Bohužiaľ.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Rusko o svojich geopolitických zámeroch vnucovať svoju vôľu štátom bývalého Sovietskeho zväzu a i štátom bývalého východného bloku, hovorí celkom nepokryte. Tieto svoje predstavy opiera o vojensko-politickú doktrínu, ktorá nie je obranná, ale ofenzívna. Tiež úplne otvorene. Vychádza z predstavy, že súčasný svet je v stave permanentného konfliktu. Nehľadá diplomatický dialóg a dvoj, či multilaterálne výhodné, alebo aspoň prijateľné dohody. Kremeľskí vojenskí stratégovia útočia. Sprvoti na mysle ľudí v štátoch, ktoré ich geopolitické zámery neprijímajú. Usilujú sa rozložiť ich vnútornú odolnosť, aby potom s hrozbou, alebo i minimálnym nasadením ozbrojených síl mohli presadiť svoje zámery. Vo viacerých bývalých štátoch ZSSR, ktoré sa stali suverénnymi, to sledujeme v priamom prenose. A táto ofenzívna vojensko-politická filozofia preniká ďalej na západ. Jediné, pred čím má skutočný rešpekt, sú ozbrojené sily Spojených štátov. Rozširovanie ruského vplyvu sa zastaví len tam, kde majú obavu, že môžu naraziť na ne. A to platí, s výnimkou niekoľkých pokojných rokov, v podstate od druhej svetovej vojny. Taká je vojensko-politická realita súčasného sveta. Bohužiaľ. Bol by som rád, keby si túto realitu moji zástupcovia v Národnej rade Slovenskej republiky uvedomovali. A mali na mysli našu národnú bezpečnosť. Predstavte si takého mudrlanta, ktorý by Churchillovi počas svetovej vojny odkazoval, že nesmie dovoliť spojeneckým, americkým vojskám, aby čo len vstúpili na posvätnú britskú pôdu. Bol by to Hitlerov agent alebo blázon.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vám už z toho Ruska jebe. Dajte sa liečiť, schizofrénia je zlá choroba. Strkajte sa amíkom do riti, budete to potrebovať aby vám nechali miestečko v lietadle, keď budú stadeto prchať ako po 20 rokoch z Kábulu, kde dosiahli „veľké víťazstvo.“ 😀

  2. pre Miloš Majko 9. februára 2022, 0:05
    Miloš, nech sem napíše hocikto hocičo, odpoveď bude rovnaká – uveďte fakty a kto v čom nemá – nehovorí pravdu. Sorry, ale vy novinári nechcete počuť nič iné len „vašu“ pravdu. Šimko obviňuje Rusko, na základe čoho? Skúseností s amíkmi? Od Rusov aspoň človek vie, čo môže čakať, ale čo čakáš od USA teda fakt nechápem. No z USA ešte nikdy nič dobrého neprišlo. Aj Európa si odnáša následky amerických frajerín, ktoré presrali, či už s Irakom, Afganistánom, či Líbyou. Ale to by sa musel stať zázrak aby to niekto priznal, že?

  3. Ok, fakty? Kto tlačí Ukrajinu do vojny a bezhlavo ju vyzbrojuje, i keď je jasné, že v otvorenom konflikte by proti Rusku nemali šancu? Kto neustále kope do Ruska, tlačí na európske krajiny aby neustále predlžovali sankcie i keď aj nás len ekonomicky poškodzujú? Kto sa správa ako pán zemegule, porušuje veškeré pravidlá a neustále robí len štvavú politiku? Máš pocit, že Čína, Rusko, alebo my?

  4. Vlado, nemá to význam na tomto fóre a takto oponovať tomu, kto prekrúca pravdu a nechce vidieť realitu. Jediné na čo sa zmôžu, je , že oponenta úboho označia za ruského trolla.
    Parádne to bolo včera večer v RTVS o 19:42 v relácii Správy a komentáre. Hovoril tam Vladimír Palko ( bývalý minister vnútra) a analytička GLOBSECu -Mira Sawiris(ová). Palko ukončil debatu , a to vôbec nebol proruský, že jediná dezinformácia ktorá v debate odznela, bola odpoveď Sawirosovej, ktorá odviedla tému a neodpovedala na základnú otázku. Ako je možné , že pri dlhodobom strategickom plánovaní rozširovania NATO , sa Rusi “ neočakávane šprajcli “ pri Ukrajine. A posledná jeho úvaha- že ak to teda očakávali, je to ešte horšie ako myslel, a svet plánovane ženú do vojny.
    Takže je aj Vladimír Palko ruský troll ? Alebo vidí realitu správne iba Šimko.

  5. Vlado 9. februára 2022, 5:39 – na uzemie suverenneho statu Ruska federacia poslala vojakov a 7 rokov podporuje separatistov. Pozri sa (nie nepozres, Ty necestujes aby si videl na vlastne bulvy), ako tam ziju ludia a pytaj sa tych, ktori prisli o vsetko a museli ujs, aby si zachranili aspon hole zivoty.

    Ruska federacia anektovala KRYM – dalsie uzemie suverenneho statu – blokuje Ukrajinske lode, snazi sa Ukrajinu odizolovat od Azovskeho mora. A zial sa jej to aj dari. Ekonomika v prdeli.

    Vlado, OSOBNE som bol v Mariupole, Berdansku – pridi sa pozriet, mam knihu z Mariupolu plnu fotografii z vojny.

    V case, kedy Ty sedis kludne v praci alebo doma na bezpecnom Slovensku, na Donbase z jednej a druhej strany zomieraju ludia. Tam je vojna. Ukrajinci ju nechceli…

    Precitaj ZIVOT – zajtra bude dostat aj v Seredi…

  6. Miloš konkrétne – odkiaľ máš , že RF poslala vojakov na Donbas ? daj foto, že sú tam, s insígniami a ostatným. Daj fakty, nie domienky a prebrané správy. A o Kryme sa spýtaj Banáša, ten tam bol tiež.

  7. Vlado máš úplnú pravdu. Ale zbytočne to budeš vysvetlovať takému človekovi ako je novinár Majko však toje človek, ktorý nič pre túto spoločnosť nič dobré neurobil,len labzuje po svete a aj doma rozoštváva ľudí. On bol vzorný pionier potom zväzák a škoda,že systém nevydržal dnes by sa hrdil červenou knižkov
    a písal byo prednostiach socializmu pred kapitalizmom achválil by ZSSR. Takto sa chudák musí pchať do riti Američanom. Takých my máme darmožráčov novinárov.

  8. Ale veď je to tak čo čo napísal pán Šimko, nejedujte sa rusofili a keď sa vám tu nepáči v tejto prehnitej Európe pod vplyvom anglosasov a neviem čoho, nech sa páči dvere do lepšieho sveta v podobe Ruska na vás čakajú. Ale to si nikto nevie ani len predstaviť čoby tam asi robil všakže.

  9. Nech píše pán svoje názory, ale kto sa tu domnieva, že štáty mimo veľmocí , majú slobodu rozhodovania, je na veľkom omyle. Vi všetkých štátoch je propaganda jak západná aj východná.
    Závisí len od ekonomickej situácie, ako sa občania rozhodnú. Vidíme to pri Meciarovi, Dzurindovi, Ficovi, Kiskovi.
    Treba však dodať, že prozápadná propaganda je finančne lepšie zabezpečená.

  10. No ja neviem nemám pocit, že také Poľsko napríklad sa nerozohduje podľa seba… Je jasné, že na niečej strane byť musíme keďže máme 5 miliónov obyvateľov a určite volím stranu západu ako Ruska, ktoré tú bolo pár desaťročí a ďakujem, neprosím znovu.

  11. Bez Ruska neexistuje žiadne mierové riešenie v Európe,Je Vám to konečne jasné!!!!!!!!!Ale takí blbeckovia,ako sú niektorí novinári,si myslia,že zožrali všetku múdrosť sveta.A o Donbasu vie tiež hovno.Precitajte si knihu Donbas,a tam bez nadržanim jedným,či druhým,zistíte o čo vlastne ide.Ak nechceme riskovať 3.svetovu vojnu,tak Ukrajina nemôže byť nikdy v NATO.Taka je realita.Nemoze si jedna krajina vytvarat bezpečnosť na úkor druhej.

  12. V Nato nemusí byť, ale aspoň nejaké bezpečnostné záruky v prípade agresie zo strany Putinovho Ruska by mať mala ako bolo sľúbené, keď sa vzdala jadrových zbraní.

  13. presne tak sú platné a korektné dohody s NATO. Neplatia . Asi len potiaľ, pokiaľ tiež nenarazia …. Ale nie iba na Saddáma, Kaddáfího, Asada, Miloševiča , to je málo. NATO potrebuje tvrdšiu lekciu

  14. Anonym 9. februára 2022, 13:37

    Borisovi Jelcinovi nebolo nikdy slubené a nikdy to ani nežiadal. Boris Jelcin podpísal memorandum v Budapesti v roku 1994, že uznáva územnú celistvosť Ukrajiny a následne odzbrojil Ukrajinu a všetky jadrové balistické rakety,boli ich stovky previezol do ruska. Jeho nástupcovia ju v roku 2014 napadli, obsadili Krym a vedú vojnu v Donbase a Luhansku.

  15. A potom a čudujme, že tí hnusní zmanipulovaný ukrajinci by chceli najradšej do Nato a nechcú byť súčasťou Putinových skvelých spriateľených krajín (Bielorusko, Kazachstan), keď v roku 2014 bolo jasne vidieť ako Putin rešpektuje dohody.

  16. A okrem iného ktorý štát z Nato kedy a ako konkrétne ohrozil Rusko ? Pokiaľ viem jediná konkrétna akcia Nato voči Rusku bola potravinová pomoc tejto obrovskej Putinovej veľmoci.

  17. USA akože svetovladca pomali odchádza do zabudnutia. Prečo Británia odišla z únie výborne naplánované. Tiché spoluvladnutie svetu spolu z USA. Komonwelt kolonizovane národy sú dobrovoľne pod britskou korunov.

  18. Rusko s Čínou? No china by potrebovala kusok novej zeme, sú tam natesno. Ale páči sa im viac Kazachstan kde tažia ropu.

    Ale najlepšie je Turecko, ako členský štát NATO sa v roku 2015 moc neondial s ruským bombardérom SU-24 a za použitia F-16 to poslali k zemi, údajne to preletelo za čiaru tak to dali dolu. A život išiel ďalej a turci dodali ukrajine vojenske bojové bezpilotné lietadla a ukrajinci ich použili a používaju vo vojne s Ruskom na Donbase a dva týždne do zadu odkázal cez media Vladimirovi Vladimirovičovi, že ukrajina nie je obyčajná krajina ale je silná krajina. Erdogan verejne podporuje vstup Ukrajiny do NATO!!! Tak drahí platení rusofili melnie stále iba USA, ale pozrite sa napríklad na Kanadu, alebo Švédsko. Pripadne našich vojakov v Lotyšsku pod velením…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img