ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Zrenovovaný podstavec Pamätníka oslobodenia na Námestí slobody

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od novembra minulého roku prebiehala na Námestí slobody renovácia podstavca Pamätníka oslobodenia. Ten bol vplyvom času, poveternostných podmienok aj zásahom vandalov značne poškodený.

Realizačnou firmou, bola spoločnosť Viliam Baloník-PIKVIP zo Serede, ktorá vyšla víťazne z verejného obstarávania so sumou 29 454 eur. Práce si vyžiadali napríklad odstránenie starej obkladovej dlažby, očistenie muriva vysokotlakovou vodou, vybudovanie novej schodiskovej konštrukcie, zhotovenie izolácie, kladenie novej dlažby, vytmelenie a impregnáciu kamenných povrchov. Viliam Baloník ozrejmil, že nový obklad na podstavci je z travertínu. Pamätník má nespornú historickú hodnotu aj preto musel byť použitý špeciálny typ, ktorý na Slovensku ani v okolitých štátoch nebol v ponuke a preto bol dovezený až z Turecka.

Renovácia „pódia“ Pamätníka oslobodenia bola realizovaná s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky a to poskytnutím dotácie vo výške 16 000 eur. Projekt ešte v roku 2020 pripravil projektový manažér na MsÚ Branislav Bíro. Ako to pri dotáciách býva, išlo o zložitý proces, ktorý napokon úspešne vyústil 31.3.2021 podpísaním zmluvy. Základným cieľom poskytovania týchto dotácií je oprava vojnových hrobov. Financované sú z rozpočtovej rezervy predsedu vlády Slovenskej republiky. Vojnovým hrobom sa rozumie miesto, kde sú uložené ľudské ostatky vojnových obetí, ale aj náhrobok, pamätník či iný pietny symbol alebo pamätné miesto, ktoré pripomínajú vojnovú udalosť.

Pamätník oslobodenia je dominantou námestia v Seredi. Bol postavený z vďaky občanov mesta sovietskej armáde za oslobodenie v druhej svetovej vojne. Autormi pamätníka sú ing.arch. Krajíček a akad. sochár Draškovič. Ide o kompozíciu v tvare kosáka a kladiva s reliéfom postupujúcej Sovietskej armády. Pamätník bol podľa dostupných informácií odhalený v r. 1973.

Viliam Baloník na záver upozorňuje, že k znehodnoteniu pamätníka dochádza v poslednom čase najmä jazdou detí a mládeže na skateboardoch či kolobežkách po podstavci. Ten je iba niekoľko dní po kompletnej obnove a už boli opäť spozorovaní pri tomto čine. Takýmto konaním dochádza k ničeniu verejného majetku a v konečnom dôsledku opravu zaplatia všetci.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img