ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Obdobné smetisko ako pri Vojanoch malo mesto Sereď na svojom pozemku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Okolie elektrárne vo Vojanoch sa podľa publikovaných informácií mení na smetisko s čiernymi skládkami ton plastového odpadu. Ďalší článok priniesli na túto tému aktuality.sk, ktoré pravidelne poukazujú na problematiku nelegálneho dovozu odpadu a spomínajú v tejto súvislosti aj spoločnosť GreenCon Recycling donedávna dlhšiu dobu podnikajúcu na mestskom pozemku v Seredi v lokalite Malý Háj.

Pozerajúc sa na fotografie z nelegálnej skládky vytvorenej v rozpore s nájomnou zmluvou menovanou firmou na už spomenutom mestskom pozemku si vieme predstaviť, ako okolie tejto elektrárne vyzerá. U nás v Seredi obdobnému rozsahu zasvinenia mestskej lokality týmto odpadom zamedzila len aktivita najmä dvoch poslancov MsZ a to konkrétne Márie Fačkovcovej a Dušana Irsáka, ktorí sa predmetnej veci venovali. Títo poslanci spolu s našim médiom systematicky, minimálne rok, na nebezpečenstvo a skladovanie, do značnej miery nelegálne zo zahraničia dovezeného odpadu upozorňovali vedenie mesta, ktoré však podnikateľa verejne obhajovalo a napriek hrubému porušovaniu zmluvy nekonalo. Vytrvalosť, dokumentovanie činnosti predmetnej firmy na pozemku a vyšetrovanie Slovenskej inšpekcie životného prostredia a polície donútili túto firmu (firmy s identickým konateľom) činnosť na mestskom pozemku ukončiť.

Dlhodobo sme mesto Sereď verejne upozorňovali na nezákonnosti spájané s predmetnou firmou a vychádzajúc z informácií o zvyšujúcich sa záväzkoch firmy (vlastne firiem vedených konateľom Krošlákom) voči mestu sme predpokladali, že firmy neodovzdajú pozemok v stave v akom ho preberali. Toto sa žiaľ aj naplnilo.

Plastový odpad síce bol odvezený, no pozemok po tejto činnosti vykonávanej v rozpore s nájomnou zmluvou zostal znečistený a okrem toho spoločnosť vedená konateľom Krošlákom po sebe zanechala aj nezistené množstvo (pravdepodobne stovky ton) BRO odpadu, na ktorého triedenie mesto významnou finančnou čiastkou prispelo. Likvidácia tohto odpadu mala byť vykonávaná na náklady firmy po dobu niekoľko desiatok rokov, za vybavenie čoho primátor mesta prednostovi úradu vopred vyplatil odmeny vo výške niekoľkých desiatok tisíc Eur. (vychádzame z údajov publikovaných v dennej tlači a vyjadrení primátora a prednostu).

Podľa publikovaných informácií na aktuality.sk vyčistenie nelegálnej skládky v okolí elektrárne je odhadované na 800 000 Eur. Koľko bude stáť mesto Sereď vyčistenie mestského pozemku a odstránenie BRO odpadu, ktorý na pozemku minimálne tri roky už byť nemal, ešte netušíme.

Ponesú konkrétne osoby za takéto nakladanie s majetkom mesta trestnoprávnu zodpovednosť?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Táto kauza už dlhý čas prináša nezodpovedané otázky. Je najvyšší čas, ak chcú čelní predstavitelia nášho mesta pokračovať s čistým štítom, vyvolať revíziu, kritické preskúmanie správnosti konania v danej záležitosti.

  2. Ak Ty po čelných predstaviteľoch Serede nikdy nič nechceš tak hľadajú takých čo chcú a podplatia ich. Vyhlásenie prvého námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu: na Slovensku bude korupcia stále problém, pretože ľudia sú voči nej tolerantní. Tiež máš na toleranciu patent?

  3. pre Jožko nemusím čakať na nejakého prokurátora lebo Majko to tu píše už pred desať rokmi.Som nejaký taký článok čítal

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img