ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Národná rada rokuje o sérii noviel zákonov z dielne ministerstva práce

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak včera 1. februára 2022 uviedol na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky päť vládnych návrhov zákona z dielne rezortu práce. Poslanci v prvom čítaní prerokovali novelu zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, novele zákona o inšpekcii práce, novele zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, novelu zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa a zákon o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte. Návrhy zákonov parlament schválili do druhého čítania. O zákone o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte budú hlasovať až podvečer.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny novelu zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní,  novele zákona o inšpekcii práce, novele zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci pripravilo úpravy s cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. Vláda SR novely schválila už 12. januára 2022.

 

Rozširuje sa výnimka z nelegálnej práce

Výnimku z nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania novela rozširuje na spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré majú najviac dvoch spoločníkov v príbuzenskom vzťahu. Môžu nimi byť manželia, súrodenci a ich príbuzní v priamom rade, ktorými sú tiež súrodenci alebo manželia. Platí to pre tých príbuzných, ktorí sú dôchodkovo poistení, sú poberateľmi dôchodkov alebo sú študentmi do 26 rokov. Reflektujeme tým na požiadavky zlepšenia podnikateľského prostredia.

Kontrolu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania budú po novom vykonávať iba inšpektoráty práce. (novela zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní)

 

Zefektívňuje sa činnosť inšpektorátov práce

Novelou zákona o inšpekcii práce sa rozširuje príležitosť zamestnať sa a riadiť činnosti inšpektorátov práce pre všetkých kvalitných manažérov s požadovanými pracovnými skúsenosťami, nielen pre obmedzenú skupinu obyvateľov, ako tomu bolo doposiaľ. Riaditeľ inšpektorátu práce bude musieť po novom preukázať nielen skúsenosti z odbornej praxe v oblasti BOZP, inšpekcie práce a pracovnoprávnych vzťahov, ale aj skúsenosti z oblasti manažmentu a vedenia ľudí. (novela zákona č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce)

 

Znižuje sa administratívna záťaž zamestnávateľov

Novelou zákona o BOZP sa upravujú najmä lehoty, ktoré zamestnávatelia musia dodržiavať v súvislosti s BOZP. Ďalej novela zosúlaďuje lehoty pre spísanie záznamu o registrovanom pracovnom úraze, upravuje interval odbornej praxe pre účely splnenia odbornej spôsobilosti žiadateľa o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie, predlžuje lehoty na absolvovanie aktualizačnej odbornej prípravy v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti. (novela zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci)

Návrhy zákonov po schválení v parlamente a podpise prezidentkou budú účinné začiatkom roka 2023.

 

Náhradným rodičom finančne prilepšíme

 

Podpora náhradných rodín a zároveň zachovávanie súrodeneckých väzieb medzi deťmi, ktoré sú do náhradnej starostlivosti zverené. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prichádza s návrhom zákona, ktorý zvyšuje príspevky na podporu náhradnej starostlivosti v prípade, že sa budúci potencionálni rodičia rozhodnú postarať sa o súrodencov spolu či dieťa so zdravotným znevýhodnením. Návrh zákona je po prvom čítaní na rokovaní NR SR. Do platnosti by mal vstúpiť od 1. júla 2022.

Starostlivosť o súrodencov či o dieťa so zdravotným znevýhodnením, ktoré nemôžu vychovávať  vlastní rodičia, je naozaj náročná. Novela zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa (zákon č. 627/2005 Z.z.) chce motivovať budúcich potencionálnych náhradných rodičov, aby si zobrali  do starostlivosti práve tieto skupiny detí.  Zámerom je zlepšovať podmienky na zachovanie špecifických súrodeneckých väzieb a tiež, aby rodinné prostredie spoznali aj deti s hendikepom.

Náhradnému rodičovi sa v súčasnosti poskytuje opakovaný príspevok v sume 1,94-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa, čo je 201,27 eur. Navrhovaná úprava zákona má priniesť zvýšenie tohto príspevku, ak má náhradný rodič v starostlivosti súrodeneckú skupinu. Opakovaný príspevok sa tak zvýši o sumu, ktorá sa odstupňuje v závislosti od počtu súrodencov. Zmena, ktorá sa pozitívne premietne aj do rodinného príjmu, by sa dotkla približne 540 náhradných rodín.

 

TABUĽKA ZVÝŠENIA ZÁKLADNÉHO OPAKOVANÉHO PRÍSPEVKU NÁHRADNÉMU RODIČOVI PODĽA POČTU SÚRODENCOV od 1.7.2022

 

  Od 1.7.2022 2023 2024
Zvýšenie opakovaného príspevku náhradnému rodičovi, ak má v starostlivosti súrodencov 2 súrodencov 101,16 € 104,30 € 105,87 €
3 súrodencov 202,31 € 208,59 € 211,73 €
4 súrodencov 303,47 € 312,89 € 317,60 €
5 súrodencov 404,63 € 417,18 € 423,46 €
6 súrodencov 505,78 € 521,48 € 529,33 €
7 alebo viacerých súrodencov 606,94 € 625,77 € 635,19 €

 

V prípade náhradnej starostlivosti o dieťa so zdravotným hendikepom, výška mesačného osobitného opakovaného príspevku náhradnému rodičovi v súčasnosti predstavuje 0,8-násobku sumy životného minima na dieťa. V prepočte ide o 83 eur. Po novom by navrhovaná suma mala zvýšiť tento príspevok až o dvojnásobok súčasnej sumy, teda na sumu 2,4-násobku sumy životného minima, t.j. 249 eur.

V roku 2022 by si takto prilepšilo 80 domácností.

 

Navrhovaný úplne nový príspevok dieťaťu na úhradu zvýšených výdavkov by sa poskytoval napr. na podporu jeho umeleckého alebo športového nadania, či pri kúpe zdravotných pomôcok. Za jeden kalendárny rok by sa na starostlivosť o dieťa mohlo čerpať až 500 eur, a to aj po častiach.

S cieľom zvyšovať kvalitu poskytovanej náhradnej starostlivosti chce ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny podporiť aj celoživotné vzdelávanie náhradných rodičov príspevkom do 100 eur ročne. O takýto príspevok by mohlo mať záujem cca dve tisíc náhradných rodičov.

Ďalšou navrhovanou zmenou je sprístupnenie náhradného výživného pre siroty aj pre deti – siroty, ktoré sú umiestnené v  centrách pre deti a rodinu a ktorým nevznikol nárok na sirotský dôchodok. Tie v súčasnosti nedostávajú od štátu žiadnu finančnú podporu. Poskytnutím náhradného výživného by vznikol priestor pre tvorenie úspor pre tieto deti, ktoré by im neskôr pomohli po odchode zo zariadenia a ich štarte do života.

Navrhuje sa tiež zmena vo výplate výživného, ktoré súd určil platiť biologickým rodičom na účet príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. To sa v súčasnosti vypláca ako súčasť opakovaného príspevku dieťaťu, tzn. je zahrnuté vo vyplatenej sume opakovaného príspevku. Po novom sa opakovaný príspevok dieťaťu zníži o sumu súdom určeného výživného. Dieťa však o žiadne peniaze nepríde. Úrad práce ho bude vyplácať dieťaťu prostredníctvom inštitútu náhradného výživného. Náhradní rodičia oň nebudú musieť žiadať, výplata náhradného výživného bude automatická.

 

VÝŠKA NAVRHOVANÝCH PRÍSPEVKOV PRE NÁHRADNÝCH RODIČOV

  Do 30.6.2022 Od 1.7.2022
Zvýšenie opakovaného príspevku náhradnému rodičovi, ak má v starostlivosti súrodencov 2 súrodencov 101,16 €
3 súrodencov 138,40 € 202,31 €
4 súrodencov 138,40 € 303,47 €
5 súrodencov 138,40 € 404,63 €
6 súrodencov 138,40 € 505,78 €
7 alebo viacerých súrodencov 138,40 € 606,94 €
Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi 79,70 € 249 €
Príspevok dieťaťu na úhradu zvýšených výdavkov 500 €
Príspevok na vzdelávanie náhradného rodiča 100 €
Náhradné výživné – sirotské 72,63 €

 

 

Návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte

Slováci pracujúci alebo podnikajúci v Európskej únii (EÚ) si budú môcť preniesť dôchodkové úspory naprieč hranicami členských krajín. Návrh zákona je vypracovaný z dôvodu potreby vykonania niektorých článkov Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte (PEPP).

Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt predstavuje medzinárodne prenositeľný spôsob zabezpečenia sa na penziu. Odpovedá na zvýšenú mobilitu pracovníkov v rámci Európskej únie tak, že prináša možnosť preniesť si dôchodkové úspory cez hranice členských krajín. Je tak vhodným riešením pre občanov, ktorí počas života pracujú vo viacerých európskych krajinách. Napríklad pre Slovákov pracujúcich v Českej republike či v Rakúsku, alebo pre živnostníkov, ktorí si svoje sporenie môžu preniesť do ktorejkoľvek krajiny EÚ, v ktorej sa rozhodnú pokračovať v podnikaní.

Nárok na osobný dôchodkový produkt bude mať každá plnoletá fyzická osoba. Čerpať ho bude môcť v prípade odchodu do dôchodku, alebo v ťažkej životnej situácii, ako je invalidita, ťažké zdravotné postihnutie a dlhodobá nezamestnanosť pred dosiahnutím dôchodkového veku. Sporitelia si budú môcť zvoliť spôsob výberu nasporených peňazí formou: vyplácania dôchodku, programového výberu a jednorazového vyrovnania. V prípade výberu možnosti vyplácania dôchodku, dávku vypláca Sociálna poisťovňa do konca života, ale dôchodok nebude predmetom dedenia. V prípade programového výberu sa budú peniaze vyplácať 10 rokov, pričom zvyšnú sumu bude možné dediť. Jednorazový výber bude možný, ak si sporiteľ nasporil málo. Nárok na predčasný výber vznikne klientom, ktorí sa ocitnú v ťažkej životnej situácií.

Predmetom návrhu je stanoviť niektoré podmienky pre vytváranie, poskytovanie a distribúciu celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu v oblastiach, ktoré sú primárne v kompetencii členských štátov. Má napríklad určiť podmienky a vekovú hranicu sporiacej a výplatnej fázy, či maximálnu a minimálnu výšku príspevkov. Upravuje tiež kompetencie Národnej banky Slovenska pri registrácii a dohľade nad vykonávaním celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu.

Tento produkt budú môcť poskytovať doplnkové dôchodkové spoločnosti, poisťovne, banky, správcovské spoločnosti, obchodníci s cennými papiermi, a právnické osoby, ktoré sú registrované ako poskytovatelia celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu. Ide o produkty, ktoré už finančná inštitúcia vytvára (napr. poistný produkt, investičný produkt, doplnkové dôchodkové sporenie), ale s určitými špecifickými podmienkami.

Návrh tiež stanovuje, aby sa na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt uplatnil rovnaký daňový režim ako na príspevky účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia a dávky z doplnkového dôchodkového sporenia. Navrhuje sa preto delená účinnosť právnej úpravy. Od 22. marca 2022 bude nariadenie záväzné a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch. Ustanovenia, ktoré sa týkajú oblasti daní by mali na Slovensku nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img