ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Múzeum holokaustu v Seredi si pripomenulo Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu výstavou „Sedmero požehnání“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 27. januára si každoročne pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň pred 77. rokmi vojaci Červenej armády oslobodili nemecký koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Za päť rokov existencie tábora putovali do tohto tábora transporty z rôznych kútov Európy a zavraždili v ňom viac ako 1.1 milióna ľudí, z ktorých takmer milión obetí tvorili Židia.

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi v tejto súvislosti uviedol: „Židom sa človek narodí, bez možnosti voľby. Samotný fakt narodenia v období holokaustu odsúdil Židov na smrť a väčšina z nich bola zavraždená. Dnes spolupracujeme s preživšími. Zbierame ich životné príbehy a prinášame spovede a osobné svedectvá, prostredníctvom vzdelávacích programov. Tak, aby aj ďalšie generácie pochopili, že poznaním svojej minulosti môžeme ovplyvniť budúcnosť a zabudnúť je to najhoršie.“

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu umožnilo Múzeum holokaustu v Seredi návštevníkom počas dňa voľný vstup do priestorov bývalého pracovného a koncentračného tábora s možnosťou prehliadky vystavených exponátov. Vo večerných hodinách bola pripravená fotografická výstava autora Jindřicha Buxbauma pod názvom Sedmero požehnání.

Ide o časť fotografií z obrazovej publikácie pod rovnomenným názvom Sedmero požehnání. Kniha zachytáva sedem járcajtov ( výročí smrti ), zachytených objektívom fotoaparátu Jindřicha Buxbauma. Ide zároveň o príbeh siedmych významných duchovných vodcov, osobností a učencov, ktorí sú pochovaní v strednej a východnej Európe. K ich hrobom v deň výročia smrti putujú davy ultraortodoxných židov. Fotografie z knihy Buxbaum prezentuje na výstavách nielen v Čechách a na Slovensku ale aj v ďalších štátoch. Autor počas príhovoru povedal ako je rád, že sa mu jeho päťročná práca podarila, ktorá nebola vôbec jednoduchá. Jindřicha Buxbauma od malička zaujímalo umenie, predovšetkým fotografie. Celoživotným vzorom mu bol jeho otec, ktorý zažil krutosť nacistických opatrení, bol väznený v koncentračných táboroch Terezín a Osviečim-BBirkenau. V Buxbaumových dielach je dominantné židovstvo, ku ktorému sa hrdo hlási. Večer v múzeu spríjemnila návštevníkom hudobná skupina Pressburger Klezmer Band.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img