ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Zeleň v meste: Poškodené javory a jasene na Garbiarskej budú živoriť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Ak má strom poškodenú kôru, začína chradnúť. Jeho životaschopnosť klesá a perspektíva dlhého života sa skracuje. Nedávno boli doráňané mladé aj staršie stromy na Garbiarskej ulici, čo nie je dobré znamenie pre rozvoj priaznivej zelenej klímy v meste.

 

Poškodená kôra ovplyvní celý strom

Oddelenie životného prostredia mesta zistilo čerstvé poškodenia kôry stromov v okolí asfaltového ihriska na Garbiarskej, aj pri starom športovom ihrisku na Garbiarskej ulici pri moste. „Jedná sa o zámerné mechanické poškodenia kôry stromov jaseňov a javorov, pravdepodobne nožíkom. Poškodenie vodivých pletív mladých stromov je problém, ktorý brzdí stromy v raste a vystavuje ich stresu, kvôli čomu sú menej odolné voči chorobám a škodcom. Môžeme len dúfať, že stromy tieto poškodenia prežijú, že počas vegetácie budú mať dostatok energie na vytvorenie kalusu, ktorý zakryje poškodené miesta. Takéto poranenia výrazne brzdia rast stromov po výsadbe a stromy  si budú vyžadovať intenzívnejšiu starostlivosť, aby prežili,“ vysvetlila Katarína Navrátilová zo seredskej radnice.

 

Kmene týchto poškodených stromov budú už celoživotne viditeľne zjazvené. Cez odkryté drevo sa do tela stromu dostávajú mikróby a spóry drevokazných húb, ktoré  spôsobujú  postupný rozklad dreva a vznik dutín, ktoré výrazne oslabujú stabilitu stromov.

 

Sucho a teplo v mestách zmiernia zdravé stromy

Vitálne stromy a kvalitná zeleň sú pritom jednou z najdôležitejších tém, ktoré rezonujú nielen v Seredi. S klimatickými zmenami, ktoré sa už citeľne prejavujú suchom, znižovaním hladiny spodných vôd, stúpajúcimi teplotami v lete aj v zime, budeme potrebovať v celej krajine intenzívne zazelenávanie. Niekde už našťastie začalo. Ak chceme aj v budúcnosti ostať žiť v mestách, ako soľ potrebujeme intenzívne a vhodne vysádzať zeleň a starať sa o ňu. V prvom rade potrebujeme ako jednotlivci aj ako spoločnosť pochopiť opodstatnenie prítomnosti stromov a cez ich zraniteľnosť pochopiť aj zraniteľnosť ľudského druhu.

 

Poškodzovanie hláste bezodkladne polícii

V prípade, ak vidíte, že niekto poškodzuje stromy a zeleň v meste, ste povinní to okamžite hlásiť mestskej polícii na telefónne číslo 159. Mestský úrad Sereď prosí svojich občanov, aby zámerne nepoškodzovali stromy a tiež aby sledovali, čo robia ich deti počas svojho pobytu vonku.

 

foto: katarína navrátilová

 

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je tu vela ludi, co sa snazia zveladit Sered a potom je tu par vyrastkov, co chcu byt vidiet, je to na zaplakanie, ale vzdy je to o ludoch

  2. Za to by sa mal znovu zaviesť zákon o lámaní a sekaní paprčí ! A kam sa kukali kamery ? Veď ich je v meste viac ako obyvateľov…

  3. Tak ale ľudia,tie stromy aj niečo stály.nie su zadarmo.A pekne nechajte tie stromčeky rast.newiem prečo im vlastne niektorý sprosty ľudia pardon to soplave decka robia a len to machruje.ja keby som videl do to robi tak na ukazem mu tu bolesť ako to prezivaju ked su poškodené zelene.

  4. Predpokladám, že to urobili nespratné a nevychované decká. To nikto z celého veľkého sídliska nevidel, čo by na nich zavolal Mestskú políciu, aby to riešili s ich rodičmi. Sme nevšímaví ľudia.

  5. Tak pridrbany ľudia podaktorí, že škoda sa aj rozčuľovať. Čo môžeme mať pekné a konečne aj nejaký strom navyše čo sa všetky vyrubujú, sa nájde oplan čo musí všetko zničiť, hnaty by som mu dolamala. Smutné, smutné, smutné..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img