ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Počet nakazených v Galantskom okrese má opäť stúpajúcu tendenciu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Epidemiologická situácia na Slovensku nie je priaznivá. Nemocnice sa opäť pripravujú na zvýšený nápor pacientov. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Galante stúpla chorobnosť na COVID-19 v 3.kalendárnom týždni 2022 v našom okrese oproti predchádzajúcemu týždňu o 90 % na incidenciu 761/100 000.

Iveta Šuleková z RÚVZ uviedla, že z celkového počtu pozitívnych osôb v okrese bolo 30% osôb očkovaných, deti do 18 rokov tvorili 25% a osoby 65+ tvorili 3,2% z celkového počtu. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná vo vekovej skupine 15-19 rokov a 10-14 rokov, čo sa najviac prejavilo na prevádzkach školských a predškolských zariadení. K 25.januáru sú v karanténe: 9 tried MŠ a 4x celé MŠ, 61 tried ZŠ, čiastočne alebo úplne je prerušená prevádzka v 8 ZŠ (5x celá ZŠ, 2x prvý stupeň, 1x druhý stupeň), 9 tried SŠ. O týchto skutočnostiach informoval verejnosť primátor Ga Peter Paška.

Od 25.1.2022 je v platnosti nová vyhláška č. 7/2022 o karanténe osôb. Iveta Šuleková zmeny oproti doterajšiemu stavu zhrnula nasledovne:

Pozitívna osoba
– skracuje sa doba izolácie z 10 dní na 5 dní ( od odobratia vzorky)
– izolácia sa týka aj zaočkovaných alebo prekonaných osôb (ak sú pozitívne)
– ak sa počas posledných 24 hodín izolácie vyskytnú klinické príznaky u pozitívnej osoby, tak izoláciu ukončuje ošetrujúci lekár podľa klinického stavu osoby
– ďalších 5 dní je povinná pozitívna osoba po skončení izolácie nosiť respirátor ( v školách možno nahradiť rúškom)

Mení sa definícia úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou bez prekrytia dýchacích ciest respirátorom, je:
– úzky kontakt s pozitívnou osobou počas predchádzajúcich 2 dní od odberu vzorky pozitívnej osoby alebo 2 dní pred objavením sa klinických príznakov
– osoba v priamom fyzickom kontakte s pozitívnou osobou
– osoba vo vzdialenosti menšej ako 2 m a dlhšie ako 5 minút
– osoba v uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút
– osoby cestujúce spoločným dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút

Osoba v úzkom kontakte s pozitívnou osobou
– karanténa trvá 5 dní od momentu, kedy sa dozvie o pozitivite osoby, s ktorou bol v kontakte ( počas predchádzajúcich dní)
– ďalších 5 dní po skončení izolácie je osoba povinná mať prekryté dýchacie cesty respirátorom ( v školách rúško)
– ak sa počas posledných 24 hodín izolácie vyskytnú klinické príznaky u osoby v úzkom kontakte s pozitívnou osobou, tak izoláciu ukončuje ošetrujúci lekár podľa klinického stavu osoby – – vykonanie PCR testu na 5. deň nie je potrebné pri každom úzkom kontakte, o vykonaní testu rozhodne ošetrujúci lekár
– výnimku z karantény majú osoby plne zaočkované alebo osoby ktoré prekonali COVID-19 pred menej ako 180 dňami bez klinických príznakov, musia však mať 7 dní prekryté dýchacie cesty respirátorom

Skrátenie platnosti očkovania po aplikácii prvej (Johnson) resp. druhej dávky očkovania na 9 mesiacov u kompletne očkovaných osôb

Kto sa považuje za pozitívnu osobu
– osoba s pozitívnym výsledkom PCR , LAMP, alebo antigénovým testom
– osoba s pozitívnym domácim antigénovým testom, ktorý však musí posúdiť jej všeobecný lekár
– pri antigénovom, LAMP aj samoteste nie je potrebná konfirmácia PCR testom ( pri očakávaní vysokého nárastu počtu pozitívnych osôb a z dôvodu obmedzených laboratórnych kapacít)

Pre koho platá ešte 10 dňová karanténa a pre koho už iba 5 dňová
Všetky karanténne opatrenia vydané pred dátumom 25.1.2022 sa ukončujú podľa vtedy platných predpisov, t.j. karanténa bude trvať 10 dní. Osoby s pozitívnym výsledkom s dátumom odberu od 25.1.2022 budú podliehať už len 5-dňovej izolácii.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img