ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Držať v ruke kufor po Židovi, ktorý možno skončil v plyne, je silným zážitkom a výstrahou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / A práve preto sme originálny kufor signovaný menom a číslom, ako aj Židovskou hviezdou ponechali v našom Múzeu totality. 

Aby ľudia nezabudli. Aby sme my nezabudli. A aby sme vedeli, že takéto zverstvá sa už opakovať nemôžu. My to nesmieme dopustiť.

Úlohou múzeí je teda históriu nielen mapovať a pripomínať, ale pred opakovaním jej temných stránok vystríhať.

Krivdy na Židoch neboli páchané len v koncentračných táboroch, ale aj mimo nich. Boli ponižovaní, boli obratí o majetok. O ten ich obrali nehľadiac na morálku a etiku tvory nazývajúce sa ľuďmi. Tvory ochotné získať majetok na úkor iných a to aj za cenu, že ide o Židov, ktorí skončili v plyne.

U nás to boli arizátori. ÚPN uverejnil mená arizátorov a je potrebné, aby ich ľudia poznali. Aby vedeli, kto to vlastne boli arizátori, k akému majetku sa dostali a aký následne bol osud arizovaných Židov.

V Seredi máme Múzeum Holokaustu, ktoré zaväzuje. Pamätať si a nezabúdať.

V Trnavskom kraji a aj v Seredi arizátori boli a chrapúnsky sa dostali k značnému majetku po Židoch, ktorí ho legálne vybudovali.Ich mená sú teda známe a ich činy preukázané.

Je čas začať uvažovať nad tabuľou hanby umiestnenou na čestnom mieste v meste ako verejným odsúdením takéhoto amorálneho konania a pripomenutím si pamiatky tých, koho majetok bol predmetom arizácie.

Je čas o podlostiach aj týchto totalitných praktík hovoriť otvorene… Ide o pravdu.

Kufor je súčasťou zbierok múzea je je k videniu pri osobnej návšteve. Ide o originál rovnako hodnotný, ako fragment Berlínskeho múru, či originál Železnej opony, pri ktorej zomierali ľudia snažiaci sa dostať na slobodu z totalitného režimu za čias socialistického Československa.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img