ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Múzeum holokaustu v Seredi si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi /  Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu sa viaže k 27. januáru, kedy v roku 1945 vojaci Červenej armády oslobodili nemecký koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Za päť rokov existencie tábora putovali do tohto tábora transporty z rôznych kútov Európy a zavraždili v ňom viac ako 1.1 milióna ľudí, z ktorých takmer milión obetí tvorili Židia.

Koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau bol súčasťou takzvaného Konečného riešenia, ktorého cieľom bolo zavraždiť všetkých Židov na nacistickým Nemeckom obsadených oblastiach a tých krajinách, ktoré s nacistickým Nemeckom kolaborovali. V súčasnosti niektorí jednotlivci alebo skupiny skresľujú a zjednodušujú historické fakty.

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi v tejto súvislosti uviedol: „Židom sa človek narodí, bez možnosti voľby. Samotný fakt narodenia v období holokaustu odsúdil Židov na smrť a väčšina z nich bola zavraždená. Dnes spolupracujeme s preživšími. Zbierame ich životné príbehy a prinášame spovede a osobné svedectvá, prostredníctvom vzdelávacích programov. Tak, aby aj ďalšie generácie pochopili, že poznaním svojej minulosti môžeme ovplyvniť budúcnosť a zabudnúť je to najhoršie.“

Iniciatívu Múzea holokaustu v Seredi v oblasti ľudských práv so zameraním na antisemitizmus, rasizmus a xenofóbiu ocenil aj Eduard Heger, predseda vlády Slovenskej republiky a k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu prevzal záštitu nad vzdelávacími aktivitami múzea zameranými na mládež.

Múzeum holokaustu v Seredi si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomenie dvoma podujatiami. Vernisážou fotografickej výstavy Sedmoro požehnaní o živote ultraortodoxnej židovskej komunity, ktorej autorom je fotograf Jiří Buxbaum. Jeho otec je jedným z preživších tábora Auschwitz. Záujemcovia si ju môžu pozrieť do 28. marca 2022 v Múzeu holokaustu v Seredi. Druhú výstavu s názvom Nad rámec povinností otvoríme v spolupráci s Veľvyslanectvom štátu Izrael na Slovensku v Galérii západnej terasy Bratislavského hradu. Výstava približuje diplomatov a predstaviteľov diplomatických zborov, ktorí počas druhej svetovej vojny pracovali proti výslovnému príkazu svojich vlád na záchrane životov prenasledovaných a vraždených Židov. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť do 3. februára 2022. Jedným z preživších holokaust, ktorý zajtra na vernisáži prehovorí za prenasledovaných Židov bude profesor Pavel Traubner, ktorý sa dlhodobo angažuje v boji proti antisemitizmu, rasizmu a xenofóbii: „Vyzývam všetkých svojich spoluobčanov, aby sme sa postavili na odpor neofašizmu a neonacizmu, ktoré sa šíria Európou. Nebojím sa o seba, ani svoje deti. Nedovolím však, aby moje tri nádherné vnúčatá niekto naložil do dobytčieho vagóna.“

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 26. januára 2022, 20:07:
    Ked chces nieco trepat, tak aspon dostuduj aby si nebol za debila ty.
    Sovietski osloboditelia sa oslavuju 9, maja a nie 8.

  2. 21:00 naštuduj si to ty, lebo 9.5. to nariadil oslavovať iba Stalin, keďže podpísaná kapitulácia bola 8.05. o 23:01 nášho času a v Moskve bolo o 2 hodiny viac už po polnoci ráno 9.5. Takže keď píšeš z Moskvy, tak si to kľudne oslavuj podľa Stalina… Ale ono je to vlastne jedno, na pive by sme sa zhodli.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img