ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Ľubomír Veselický: Dôsledným plánovaním nákupov potravín odľahčíte váš smetiak

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 26 JAN 2022 /

Bc. Ľubomír Veselický,  poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 2: A. Hlinku, Čepeňská, Dolnomajerská, Hornomajerská, Hviezdoslavova, Fraňa Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Komenského, Krásna, Kúpeľné námestie, Legionárska, M.R.Štefánika, Námestie republiky, Nová, Orechová, Pekárska, Poštová, Priečna, Rovná, Slnečná, Slnečná II, SNP, Spádová, Šulekovská, Vinárska, Vysoká, Záhradná, Železničná

 

ROZHOVOR

Spôsobuje Vašej rodine a Vám konkrétne nejaký problém aktuálny dvojtýždňový zber?

Dvojtýždenný zber komunálneho odpadu nespôsobil našej rodine žiadny problém. Žijeme v rodinnom dome a odpad tvoríme ako tri dospelé osoby.

 

Aké podnety od obyvateľov Serede dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Od zavedenia dvojtýždňového intervalu zberu komunálneho odpadu sa na mňa ako občana ani ako poslanca neobrátil s nejakým podnetom, či otázkou, ktorá by sa týkala tejto zmeny, žiadny obyvateľ  Serede.

 

Akú plnú máte smetnú nádobu, v deň zvozu? (teraz pri zníženej frekvencii)

Naša čierna kuka-nádoba bola po dvoch týždňoch primerane naplnená, po silnejšom stlačení obsahu by určite vznikla rezerva cca 15 litrov voľného priestoru. Na odvoz bola pripravená ako nepreplnená.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?

Najväčší objem predstavujú použité papierové kapesníčky, kuchynské papierové utierky, polystyrénové misky z prinesených jedál, baliace papierové vrecká a papier z mäkkých mäsových výrobkov, mikroténové vrecká, hliníkové uzávery kelímkov z mliečnych výrobkov.

Veľký objem, ale aj hmotnosť predstavujú šupy zo zemiakov, mandarínok, banánov, pomarančov, listy kalerábu, kapusty, stvrdnuté staré pečivo, kosti z vývarov a  odpad, ktorý vznikol pri varení ako strúhanka, múka, škrupiny z vajec.

 

V čom vidíte nedostatky takéhoto kroku (znížená frekvencia zberu odpadov na polovicu)? Čo by mohla vylepšiť samospráva?

Vzhľadom na moje nulové negatívne skúsenosti s predĺžením frekvenciu zberu komunálneho odpadu, jediný nedostatok vidím v tom, že sme túto frekvenciu neznížili už pred dvomi rokmi.

Ak sa niekto sťažuje na nedostatočný objem odpadových nádob pri tomto spôsobu zberu, tak neseparuje. Moja minulotýždňová fotografia zo Šulekovskej ulice tento záver potvrdzuje. V komunálnom odpade je konzerva (veľmi ťažko stlačiteľná na menší objem). Viem odhadnúť, ako by dopadla prehliadka obsahu všetkých  čiernych vriec z tejto kuka-nádoby. Okrem sústavného presviedčania tvorcov odpadu o nevyhnutnosti dôsledného separovania, nevidím spôsob, ako donútiť tvorcov odpadu, aby sa odpadu venovali viac. Výhľadovo je to určite váženie odovzdávaného komunálneho odpadu, ale to už je mimo právomocí samosprávy. Tu musia byť aktívne zberové spoločnosti ako prvé.

 

V čom vidíte Vaše osobné nedostatky hospodárenia s odpadmi vo Vašej domácnosti, v čom sa musíte zlepšiť?

Kto má vážny záujem a venuje sa separovaniu, ten osobné nedostatky v tomto smere nemá.

 

Čo by Vám k zlepšeniu dopomohlo?

K zníženiu hmotnosti komunálneho odpadu by určite pomohol zber kuchynského odpadu aj z rodinných domov. Ale vzhľadom na finančnú náročnosť likvidácie kuchynského odpadu, by to bolo  neekonomické a naplnili by sme heslo Budeme šetriť, nech to stojí čokoľvek.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ v tejto súvislosti by ste nasmerovali občanom?

Jednou z možností, ako znížiť hmotnosť odpadov, je dôsledné plánovanie nákupov potravín. To znamená nákup vyšších hmotností výrobkov, ak ich možno pripraviť na viac spôsobov. Uvarené jedlo vydrží v chladničke dlhšie. U pekárskych naopak, radšej častejší nákup rožkov a ich včasná konzumácia, ako kúpiť ich desať a tri stvrdnuté vyhodiť.

 

***

 

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

 

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

Nevyseparovaný domový odpad na Šulekovskej ulici v Seredi. foto: ľv

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. kuchynsky odpad si daj do vedierka ktore ste nam nedali a odnes to pred hociktory cinziak ty mudrc v inych mestach vsade davali vedierka

  2. Keby sa v Seredi viac popravovalo aj odpadu by bolo menej. Poslanci nechcu platit mestskeho kata a tak je tu otazka. Naco su nam – su nas zakladny odpad? Preco najskor nelikvidujeme tento ludsky odpad?

  3. To ktorý úchyl si fotí cudzí plný smetiak? Fuj ha. Treba si dôsledne naplánovať, kedy je čas. V prípade tohto tu, bol čas pred desiatymi rokmi. Takto to dopadne, keď ti chýba sebareflexia.

  4. Vážený pán poslanec Veselický ,
    neviem čo sa vám nepáči na konzervách v komunálnom odpade ? Na zber kovových obalov sa používajú červené kontajnery, resp červené vrecia. Také som bohužiaľ v Seredi nevidela, preto nevidím inú možnosť, ako konzervy dávať do komunálneho odpadu. Takže vaša kritika nie je oprávnená.
    Citát z metodického postupu separovania :“Zberné kontajnery na kovové obaly sa používajú prevažne v bytovej výstavbe, kde objem a počet by mal byť prispôsobený počtu obyvateľov. V domových výstavbách sa používajú na separáciu kovových obalov červené plastové vrecia , do ktorých obyvatelia rodinných domov umiestňujú vyseparované kovové obaly.

    alt

    Obr. 11 Zberné vrecia na separovaný komunálny odpad

    Do červených kontajnerov PATRÍ: kovové obaly, konzervy, kovové výrobky a súčiastky, alobal, nápojové plechovky. Kovové obaly a kovy možno odniesť do zberní kovov, príp. do zberných dvorov.

  5. Tie vylepšováky ste vymyslel sám alebo vám niekto pomohol? si robíte srandu z obyvateľov? Tieto veci ovládajú aj deti z Mokrohájskej.

  6. vidite Zuzka a tento povalac sa na urade uz roky zohrieva,tiez som premyslal,nad cervenymi vreciami,ze sa pojdem opytat na msu kde su vrecia a kedy ich davaju ?,ale nakoniec som si to rozmyslel, urcite by ma tam mali za debila.

  7. Pán Veselický vy ste traja a máte rezervu 15 litrov, my sme 4, kam máme dať zvyšok? A dajte si vypočítať, koľko je ten zvyšok. Odpoviem vám: jebol som ho do kontajnera pri najbližšom činžiaku. A bolo mi na blvanie z toho bordelu, čo tam bol…

  8. vývoz smetí raz za dva týždne, predtým sa vyvážal raz za týždeň. Prečo neznížili poplatky za odpad ???????? asi by mali málo Veselický a ostatní darmožráči ktorý tam smrdia už dlho, ale nebudú !!!!!! Veselický ten ani telefon nezoberie a z ľudmi sa vôbec nebaví. Zvolebnieva sa tak sa začínajú vybaviť o koko**nách pritom si Veselický neuvedomuje ako tlápe ako káčer donald.

  9. Nehnevajte sa, ale tieto rozhovory s poslancami na tému odpadov sú na úrovni časopisu vychádzajúceho na ZŠ. Nasilu, len aby bol článok.

  10. Podľa rady dotyčného som si uvaril nie jedno bravčové koleno ale dve naraz a dal do chladničky. Dokonca som si aj naplánoval ako ich budem jesť: dnes jedno a zajtra druhé… len jedno mi nejde do hlavy jak rátam tak rátam ten odpad bude stále v rovnakom objeme

  11. Lubos Veselicky – oslovujem Ta ako poslanca v MsZ Sered:

    – vysvetli obcanom, preco si nekandidoval za volebny obvod v ktorom byvas !

    – pises, ze si nedostal otazku od obcanov. Lubo, keby si bol zena a pisal by si o menstruacii, chapal by som. Ale pises o fakt vaznych veciach. Ako Ti mozu ludia polozit otazky, ked NEDVIHAS SLUZOBNY MOBIL ANI V PRACOVNOM CASE?

    – vratil si uz do rozpoctu Mesta Sered odmeny, ktore Ti boli vyplatene v rozpore so zakonom?
    Nie je Ti hanba spravat sa takto ignorantsky a arogantne voci obcanom, volicom a ZAKONOM?

    – v suvislosti s odpadmi si na rokovaniach MsZ VEREJNE OBHAJOVAL firmu GreenCon Recycling a jej konatela naprie tomu, ze si bol VEREJNE na MsZ informovany o nezakonnom navazani a skladovani nezakonne do republiky dovezenych kamionov plastoveho odpadu. Necitis sa byt spoluvinnikom na tejto NEZAKONNEJ CINNOSTI?

    – ako si hajil VEREJNY ZAUJEM a MAJETOK MESTA, ked si neriesil HRUBE PORUSOVANIE NAJOMNEJ ZMLUVY prenajimatelom?

    – Lubos, nie je Ti hanba?

  12. aaaa , jemu aj s bruchom nie je nic hanba,len hrabat,hrabat,hrabat.rad by som videl dennu napln prace veselickeho,ale to by som asi moc chcel za svoje dane no nie?este by sa mohol panko aj urazit.

  13. Veselecký už si ozaj bez kože na tváry…ale vlastne si..ste tam obyčajna zgerba poslancov..už dufam že bude koniec..a v živote Vás ludia nezvolia…a dufam že pribalia aj nášho“ super“ primátora..

  14. Ten článok,čo napísal autor Veselicky bol obsahom správny,ale preto,že ma autor blogu potrebu si upokojiť svoje súkromné negatívny k Veselickemu,tento článok uverejní a teší sa ako jeho úderka Veselickeho dáva do poriadku.Nuz,vieme a chápeme.

  15. Dobrý deň pán poslanec,
    nechcel som reagovať, ale dorazila ma fotka toho smetiaka na Šulekovskej. Viete vy pán poslanec, čo sa stalo mne na Šulekovskej? Večer som vyložil kontajner na ulicu pekne zatvorený. Skoro ráno som išiel do práce a čo nevidím. Kontajner otvorený, na vrchu čierne vrece a PLASTOVÁ FĽAŠA PLNÁ MOČU! Prečo ste toto neprišli odfotiť? Chodiť inkognito po ulici a fotiť kontajnery, ktoré sú na ulici väčšinou celú noc bez dozoru, na to vás je. Namiesto buzerovania ľudí z ulice, za ktorú ste že vraj poslanec, by vás malo zaujímať, že tade už dlhšiu dobu zase jazdí množstvo kamiónov, extrémne množstvo áut pribudlo a pribudne výstavbou Prúdov na poslaneckých roliach a to nehovorím, čo sa teraz strhne po uzatvorení mostu v Hlohovci. Toto vás ako poslanca za našu ulicu netrápi, čo? A kde je exposlankyňa a vaša rovesníčka z tejto ulice, bojovníčka za zákaz kamiónov? Stíchla, keď ste jej dali teplé miestečko v dôležitej komisii, už ju kamióny netrápia.

  16. Anonym 26. januára 2022, 19:19

    Ked ste 4 v domácnosti, už by ste mali mať nárok na 2 smetné nádoby, či? Nie je to tak, že do 3 osôb 1 nádoba a 4 osoby dve nádoby?

  17. Ľudia si zvykli, že všetko, čo robia, robia zle. Len Vy a Vy jediný viete, ako sa všetko robiť má. A správne. Vy ste vlastne chodiaca dokonalosť. Ja sa čudujem, prečo teda všetko, aj v čase jeho neprítomnosti, musí riadiť Váš šéf a nenechá to na Vás. Veď Vaša dokonalosť je predsa očividná. Ja Vám poviem prečo. Lebo ste dobrý len na to, aby ste pohltili akúkoľvek kritiku aj za cenu, že Vami ľudia pohŕdajú a hania Vás! A Vy to tolerujete za chvíľku slávy a pár eur. Tieto články sú len masírovanie mozgov a umelé vykazovanie činnosti… Ľuďom ste vlastne zdvihli poplatok za smeti o 100%. Bravúrnym ťahom. Niekto by si za to zaslúžil odmenu. Znížiť interval odvozu smetí o 50% za rovnakú cenu a odôvodniť to tým, že ľudia dobre separujú, a potom ich učiť separovať, nakupovať a ešte snáď aj konzumovať a skladovať. Myslíte si, že obyvatelia sú hlupáci? A to sme ešte zvedaví, ako nás „vyškolíte“ pri BRO. V Malom háji kvantum bordelu aj napriek tomu, že mesto si prevzalo svoj pozemok od bývalého nájomníka. Kto by takto svoj vlastný pozemok prevzal? Ale možno nový nájomník zoberie pozemok s čiernou stavbou, aj s tonami odpadu. Možno to časom zmizne. A možno príde aj kúzelník.

  18. Ja 27. januára 2022, 9:59 – mne osobne pani Slahuckova poskytovala nepravdive informacie ohladom dalsej nadoby. Veci sa maju tak, ze od 5 platiacich ludi.

    Jednoducho mesto za odvoz odpadov VYRAZNE USETRILO. Ale naozaj vyrazne.

    Roky tvrdim, ze je potrebne prejst na motivacne sposoby – zaplat to, co realne vyprodukujes.

    Aj tu ale vidim, ze by to vedeniu mesta nevyhovovalo, lebo by na obcanoch tak NEzarobilo.

    V vucasnosti mali pristupit k zvyseniu poplatkov o nevyhnutnu sumu potrebnu na pokrytie nakladov.

    Mesto nema podnikat a na obcanoch zarabat, ale ma robit servis a vytvarat najvhodnejsie prostredie na zivot a podnikanie.

  19. MM ešte ste sa nevyjadril k tej polovici vášho odpadu,ktorú vám podla vás neodvezú.Písal ste o tom v diskusii pod iným článkom(myslím,že rozhovor s Kalinayom)

  20. cigáni neplatia a anemajú ani problem z odpadom, majú ho na dvore kde aj serú apod. veci robia, veď čo keď tam budú už potkany tak to mesto dá odviesť. No nie je to bezva život ??????????????????????????????????????????????????

  21. Nechápem načo separujeme , keď smetiari v utorok pri predajni Narel na Komenského ulici vyvážali čierne smetné nádoby a z kontajnera na papier vyberali papierové obaly a dali ich do komunálneho odpadu …..

  22. Nechápem načo separujeme , keď smetiari v utorok pri predajni Narel na Komenského ulici vyvážali čierne smetné nádoby a z kontajnera na papier vyberali papierové obaly a dali ich do komunálneho odpadu …..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img