ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

B. Gröhling: Minulý týždeň sa v školách urobil rekordný počet samotestov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Podľa odborníkov vrcholí vlna omikronu. Rezort školstva sa na situáciu pripravil a pristupuje k nej zodpovedne. Minulý týždeň sa urobil historicky najvyšší počet samotestov. Zachovanie prevádzky škôl a možnosť prezenčného vzdelávania žiakov umožňuje najmä vysoká zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl a takisto ŠKOLSKÝ SEMAFOR.

Školy sa darí ponechať plošne otvorené vďaka viacerým preventívnym opatreniam, ktoré ministerstvo školstva dlhodobo a kontinuálne realizuje. Okrem viacerých mimoriadnych príspevkov na nákup dezinfekcií a iných ochranných pomôcok, školám bolo dodnes distribuovaných viac ako 16 miliónov Ag samotestov. Len minulý týždeň sa v školstve urobilo viac 563 tisíc testov. „To je najviac testov, koľko sa kedy urobilo. Áno, spolu s rastúcimi číslami v celej populácii prirodzene rastú aj počty v školstve. Napriek tomu sa nám vďaka našim opatreniam darí udržať bezpečné prezenčné vyučovanie pre viac ako 82 % tried,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Ako ďalej dodáva, to neznamená, že zvyšné percentá sú pozitívni žiaci. Ak sa totiž v triede objaví COVID-19, do preventívnej karantény idú všetci, na ktorých sa nevzťahuje výnimka. „Veľa škôl nám nahlásilo, že po tom, čo bol pozitívny učiteľ, viacero tried muselo prejsť na dištančné vyučovanie, pretože ich nemal kto učiť. Ale vďaka tomu, že na situáciu sa školy pripravovali, podľa našich informácií je prechod oveľa plynulejší, ako v predchádzajúcich vlnách.“

Zo štatistík, ktoré ministerstvo zbiera vyplýva, že pozitívne testovaných je len 2,7 % všetkých zamestnancov škôl a menej ako 1,9 percenta všetkých žiakov. „Žiadna iná sféra nemá taký komplexný zber dát, ako my v školstve. Len minulý týždeň nám údaje nahlásilo takmer 91 percent všetkých škôl. Všetky naše dáta následne porovnávame s údajmi od ministerstva zdravotníctva a vyhodnocujeme ich. Aj vďaka tomu vieme na celú situáciu veľmi promptne reagovať,“ vysvetlil Gröhling.

Pozitívnou správou pre prezenčné vyučovanie je aj skrátenie karantény, na ktorú šéf rezortu školstva dlhodobo upozorňoval. Tá bola v prípade osoby, ktorá prišla do kontaktu s pozitívnym človekom a neprejavia sa u nej príznaky, skrátená z 10 na 5 dní. Navyše, karanténa sa nevzťahuje na kompletne zaočkovaných a na tých, ktorí COVID-19 prekonali. „Čo i len otvárať diskusiu o plošnom zatvorení škôl nie je na mieste. Nie je to efektívne riešenie, ako sa nám už niekoľkokrát potvrdilo. Náš systém je nastavený dobre, je len na nás všetkých a na našej zodpovednosti, aby sme urobili všetko na zastavenie šírenia vírusu. Tým je R-O-R, prevencia a očkovanie,“ uzavrel minister školstva.

Všetky informácie sú priblížené a vysvetlené aj v aktualizovanom školskom semafore a v prehľadných infografikách, ktoré sú na webovej stránke a sociálnych sieťach ministerstva školstva.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img