ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Vojak vracajúci sa z frontu si kľakol a prihovoril sa nám. A ja som pochopila, čo je vojna…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V lete roku 2015 sme sa rozhodli netráviť dovolenku tradične pri mori v tradičných krajinách vyhľadávaných turistami, ale pri Čiernom mori na Ukrajine.

Už pred tým, som hlavné mesto Kyjev  navštívila viac krát rovnako, ako Zakarpatskú Ukrajinu. Musím povedať, že som bola prekvapená z toho ako je  Kyjev vybudovaný a aké služby a možnosti poskytuje pre turistov. Podstatne odlišné a lepšie od Bratislavy.

Do známeho ukrajinského mesta Odesa ležiaceho na pobreží Čierneho mora sme cestovali v lete. Cesta vlakom  bola netradičná a samotná bola pre nás zážitkom. No to, čo som aj so synom neskôr zažila v Odese by ma ani vo sne nenapadlo.

 

Jedno skoré ráno sme s manželom išli pozrieť „socializmus“ do vedľajšieho Podnesterska a to autobusom zhruba o piatej ráno. Na autobusovej stanici v Odese, manžel išiel hľadať správny autobus a ja som so synom čakala na lavičke na nástupišti. Na autobusovú stanicu prišli desiatky vojakov, ktorých som aj v Kyjeve cestovať videla pravidelne. No nič mi to nehovorilo, nakoľko kontakt s nimi bol len vizuálny. Vnímala som ich len ako bežných cestujúcich a vojnu na Ukrajine som vnímala tak, ako dobrú kávu v kaviarni, alebo bežný tovar v obchode. Jednoducho sa nás to netýkalo.

Sediac skoro ráno na nástupišti a čakajúc na manžela nás zbadal jeden z unavených vojakov, pristúpil k nám, kľakol si pred syna a začal mu niečo hovoriť. Z jeho slov som vyrozumela, že sa vracia z Donbasu, skončila mu služba v armáde a je strašne rád, že prežil. Vracia sa domov k rodine a kľačiac synovi podával dva sväté obrázky, zalaminované a zjavne opotrebené od častého používania. Synovi povedal, že k týmto obrázkom sa každý deň modlil, aby prežil na fronte a aby sa mohol vrátiť domov k rodine. Ďalej povedal, že vojna nekončí a on bude musieť raz brániť svoju vlasť a možno mu tieto obrázky pomôžu, aby prežil tak, ako pomohli jemu.

My sme sa nezmohli ani na jediné slovo a on tak ani len netušil, že sme cudzinci. Na ruku mu ešte dal na pamiatku náramok vo farbách ukrajinskej vlajky, slušne pozdravil a odišiel za ostatnými vojakmi, ktorí nastupovali do desiatok autobusov odchádzajúcich do okolitých miest a dedín.

Nezmohli sme sa na slovo, len sme pozerali na týchto vojakov netušiac, čo všetko prežili. Dovtedy sa nás vojna na Ukrajine netýkala a ani sme netušili o čom to je. Až úprimné slová vojaka a výraz jeho tváre, tá vďačnosť a snaha odovzdať posolstvo dieťaťu nám otvorila oči a my sme pochopili, čo je vojna. Tí chlapi v maskáčoch, ktorí nastupovali do autobusov skutočne ďakovali Pánu Bohu že prežili a domov sa vracajú nie zmrzačení a postihnutí na celý zbytok života. Vedia ale, že utrpenie Ukrajincov neskončilo.

Keď sa vrátil manžel s tým, že je čas ísť na náš autobus do Tiraspolu, videl už len cigaretu dofajčujúceho vojaka nastupujúceho do svojho autobusu a tak si vypočul náš príbeh. Priznám sa, v očiach som mala slzy a pochopila som, ako strašne podceňujeme vojnu len preto, lebo sme ju my nezažili.

Odmietam vojnu, nech prebieha kdekoľvek. Na vojnu vždy doplácajú len tí najobyčajnejší ľudia a hlavne deti. Deti všade vo svete by sa mali hrať a chodiť do školy. Nie schovávať pred padajúcimi bombami a vidieť trpiacich rodičov či otcov vracajúcich sa zmrzačených z frontu.

Roky ma manžel presviedčal, aby som sama tento príbeh zverejnila a myslím si, že práve teraz je na to čas. Je to moja osobná skúsenosť.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ďakujem Vám, Monika.
    Ani my vojnu nechceme Prajem si mier. Pre všetkých. aj pre tých, ktorých máme radi trochu menej, aj tí si zaslúžia náš pokoj a čas na svoj mier v srdci. Prajme a žehnajme celému svetu, Nič iné nám netreba. Len v mieri mame cas premyslat a robit svet Krajsim tak to je

  2. Anonym aby si ty nemal hovno v trenkách keď ta povolajú ako zálohu.
    Očividne to hovno máš v hlave.
    Skús si to prečítať viac krát aby si to pochopil. 😕

  3. Som manzelke vdacny, ze sa predsa len odhodlala s tak silnym osobnym zazitkom podelit takto verejne.

    Viete, inak sa hodnoti nebezpecenstvo a zivot v state zmietanom vojnou z pohodlneho kresla vykurenej obyvacky na bezpecnom Slovensku a inak z hranicnej ciary, kde vas od okupujucich separatistov delia len betonove zatarasy a gulometne hniezda vojakov Ukrajinskej armady.

    V Mariupole sme sedeli a vecerali v restauracii a 4,5 km od nas sa strielalo. Poculi sme vybuchy pri bombardovani. Boli sme vo vyludnenych dedinach a mestach, z ktorych odisiel kazdy, kto vladal, ci mal moznost. Do vnutrozemia usli stovky tisic ludi.

    Kde sme sa objavili, vsade sme boli atrakciou a domaci sa nas pzytali, co tam do prdele robime? Oni utekaju a my sme prisli.

    O vsetkom som manzelke hovoril, no to boli „len“ reci. Nic konkretne neznamenalo ani vidiet stovky vojakov v Kyjeve na zeleznicnej stanici nasadajucich do vlaku smerujuceho na vychod, Donvas – na frontu.

    Lucenie vojakov s frajerkami ako vo filmoch…

    Stale to je „len“ pohlad akoby nezucastnenych ludi.

    No to, co zazila manzelka so synom v Odesse, je tak silne, ze jej fakt tiekli slzy. V danom momente si uvedomila, ze ten vojak (ale aj vsetci ostatni) sa vracal zo zakopov, kde sa strielalo a on bol vdacny za to, ze prezil…

    Nie za novy mobil, vyssiu odmenu v praci, usmev predavacky v obchode ci znackovu bundu. Bol vdacny za ZIVOT a za to, ze sa nevracia bez ruky, nohy alebo na invalidnom voziku…

    Ukrajina je vo vojne uz niekolko rokov. Zomieraju tam na fronte ludia. Pise sa rok 2022 a zial, vyzera to len a len horsie.

    To su ludia fakt tak blbi? To naozaj su obycajni ludia vsade na svete len figurky, ktore o nicom nemaju sancu rozhodnut a pre rozhodnutia inych musia trpiet oni a cele ich rodiny?

    Uz davnejsie som pisal, ze Blizky vychod je blizko. Ukrajina priatelia je vedla nas…

  4. Váš príbeh nie je len o vojne. Je o veľmi ťažkých životných situáciách, s ktorými sa každý človek určite raz stretne. Hovorí ako osobná skúsenosť iného človeka môže dať návod, podporu, silu ako náročnú cestu zvládnuť.

  5. Hlboké posolstvo, a áno tento článok má správne načasovanie. Ďakujeme Monika, ďakujem, že ste 🙏

  6. Netreba tu brať vážne všetko čo pán redaktor napíše ….., očividne je naladený protirusky a možno je aj za to platený písať „dojímavé“ články ….hm, škoda, že nepíše aj o zavraždených detoch na Donbase od roku 2014 ich tam vraždili Banderovi … Takže žiadna objektivita tu neexistuje iba klapky na očiach jedným smerom …

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img