ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Tip na úspešný boj s odpadmi? Trpezlivosť a zodpovednosť, myslí si poslanec Norbert Kalinai

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  / 24 JAN 2022 /

Ing. Norbert Kalinai, poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 2: A. Hlinku, Čepeňská, Dolnomajerská, Hornomajerská, Hviezdoslavova, Fraňa Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Komenského, Krásna, Kúpeľné námestie, Legionárska, M.R.Štefánika, Námestie republiky, Nová, Orechová, Pekárska, Poštová, Priečna, Rovná, Slnečná, Slnečná II, SNP, Spádová, Šulekovská, Vinárska, Vysoká, Záhradná, Železničná

 

ROZHOVOR

Spôsobuje Vašej rodine a Vám konkrétne nejaký problém aktuálny dvojtýždenný zber?

Nie, nespôsobuje.

 

Koľko ľudí zapĺňa Vašu smetnú nádobu?

Štyria.

 

Aké podnety od obyvateľov Serede dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Zatiaľ som žiadny podnet nedostal.

 

Akú plnú máte smetnú nádobu, v deň zvozu? (teraz pri zníženej frekvencii)

Bola plná po veko, máme aj jednu firemnú nádobu a jedno vrece bolo aj v tejto nádobe.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?

Plasty a kuchynský odpad.

 

V čom vidíte nedostatky takéhoto kroku (znížená frekvencia zberu odpadov na polovicu)? Čo by mohla vylepšiť samospráva?

Za mňa je to v poriadku, bez nedostatkov.

 

V čom vidíte Vaše osobné nedostatky hospodárenia s odpadmi vo Vašej domácnosti, v čom sa musíte zlepšiť?

Triedenie kuchynského odpadu je zatiaľ pre nás najzložitejšie, nakoľko nekompostujeme. Učíme sa to riešiť.

 

Čo by Vám k zlepšeniu dopomohlo?

Trpezlivosť pri triedení.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ v tejto súvislosti by ste nasmerovali občanom?

Jedinou cestou je opäť trpezlivosť a zodpovednosť pri triedení odpadu.

***

 

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti a to najmä po znížení frekvencie zberu komunálnych odpadov od rodinných domov v meste.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

 

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunlány odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Platí to aj pre našich spoluobčanov? Tí triediť nebudú, radšej odpad podpália. Tak isto zálohované fľaše budú zahadzovať, dostávajú dostatok peňazí, že si to môžu dovoliť.

  2. Aha takže ludia co platili roky za odpad dostali tip na trpezlivozsť..od poslancov..zaujimavé…je to tu banda veru tiež vo vedení mesta..už by bolo načase aby Vás ludia poslali na smetisko dejín..parazity od primatora az po poslancov..čest vynimkam..

  3. Pri odpadovej politike je občan ten posledný, na ktorom záleží a ešte ti poslanec povie, aby si bol trpezlivý. Niekedy je lepšie nepovedať nič ako blbosť.

  4. ja som pocul, ze tym rovnejsim chodia do domov kazdy den, aby s tym nemali robotu. Vynesu smeti, poupratuju okolo kosa a navonaju chalupu. Tym menej rovnym len vynesu, bez vonacky.

  5. Veď to už začalo po meste lietajú smeti asi to bude lacnejšie zbierať po kúskoch ako odvoz 1x treba to hodiť pred Mnv a vietor spraví poriadok Tie ich výroky poslancov mi pripadajú tak som sprostý a ešte som na to hrdý a tlieskajte nam

  6. Hovorkyna Mesta Sered c. 2 pani Slahuckova uplne odignorovala NAJDOLEZITEJSIU TEMU vo vztahu k odpadom a to CENU ZVOZU ODPADU od rodinnych domov pre rok 2022.

    Pani Slahuckova, zabudli ste poslancom polozit otazku, preco hlasovali za 100 % ZVYSENIE CENY za odvoz odpadu.

  7. Anonym 25. januára 2022, 16:53 – NIE NEplatim!!

    V tomto roku na zaklade rozhodnutia poslancov MsZ na navrh vedenia mesta, nam bude vykonany polovicny pocet vyvozov odpadu, teda za rovnake peniaze nam bude odvezena POLOVICA odpadu.

    Ide teda narast ceny za odvoz odpadu o 100%. (mozno nie uplne o 100, kedze v sume sa skladame aj na likvidaciu ineho odpadu, ale takmer 100%)

    Ja by som uvital nie vychcanost, ale transparentnost. Mesto nema na obcanoch zarabat de facto ponikanim. Samospprava ma obcanom robit SERVIS.
    Podnikat si mozu vo svojich firmach.

    Co si myslite, kolko na obcanoch tymto sposobom zarobi samosprava, resp. kolko penazi takto usetri?

  8. Pán Majko Mýlite sa. Nebude vyvezená polovica odpadu. Bude vyvezený všetok odpad len nie každý týždeň ale každé dva týždne. V každom prípade mesto prakticky ušetrilo na odvoze ale obyvatelia platia rovnako.

  9. Pavol Kurbel 26. januára 2022, 0:24 – pan Kurbel skusim to teda inak.

    Ked vyrobca nechce zdrazit napolitanky, cukriky alebo iny tovar, ponecha cenu a znizi gramaz, objem alebo pocet kusov v baleni. Napriklad o polovicu.

    A k tomu doslo.

    Za polovicu (odpadu) zaplatime cenu, ako minuly rok za dvoj nasobne mnozstvo / objem / vahu.

    Teda zakupeny tovar / sluzba co do objemu zdrazeli o 100 %.

    Som si vedomy nie zrovna najlepsich pedagogickych schopnosti, no takto je to mozno pochopitelnejsie…

  10. Miloš,tebe odvezú len polovicu odpadu?Druhú polovicu ti nechajú na dvore?Za tie isté peniaze ako minulý rok ti odvezú všetok odpad.Kurbel má tentoraz pravdu.Začni separovať.

  11. Anonym 26. januára 2022, 8:12 – si ochotny svoje tvrdenie dokazat tym, ze objem odpadu ktory tento rok za rovnaku ciastku ako v roku minulom neodvezu, budes likvidovat Ty na vlastne naklady?
    Odpoved by mala byt kladna, ved sa podla svojej logiky nemas coho obavat.

  12. Ten odpad,ktorý vyprodukuješ tento rok,ti odvezú všetok za tie isté peniaze ako minulý rok,len nebudú to odvážať každý týžden,ale každý druhý.Ešte to nechápeš?

  13. Anonym 27. januára 2022, 22:31 – mylis sa a ja fakt nechapem, z coho vychadzas.

    Asi by bolo dobre dat si na stol 4 zapalky X pocet mesiacov za minuly rok. Kazda zapalka bude jedna nadoba.

    Nasledne je potrebne z kazdeho mesiaca zobrat 2 zapalky.

    Zratat to, co zoberiete a to je presne to, co uz za rovnaku cenu ako v minulom roku mesto neodvezie.

    Aby ste pochopil, my separujeme a nemame s tym problem. CO je u nas z roznych dovodov vyprodukovane navyse, uz od 2019 roku likvidujeme na vlastne naklady odvozom na skladku do Trnavy.

    Ide mi o to, aby ludia neboli zavadzani, ze u nas sa cena za odvezeny odpad nezvysila. Ale zvysila (za mnozstvo) a to vyrazne.

  14. Schválne som si dala pri ranej cigarete tie zápalky na stôl.Nechápala som čo pán Majko píše.Je to pravda.Palino asi si sa kopol ty.Sama nechápem prečo som si musela ukázať to až takto zložito.

  15. Sranda je, že každý tu píše svoju verziu a každý má svojim spôsobom pravdu. Áno, mesto to za rovnaké peniaze neodvezie, pretože znížilo frekvenciu zvozu na polovicu, čiže si znížilo náklady na odvoz. Z pohľadu občana za rovnaké peniaze, ktoré zaplatí, odvezú rovnaké množstvo odpadu. Akurát to nebude tak často. Čiže finančne profituje z toho mesto, nie občan. Aj ja som si dal kávičku, so zápalkami som sa nehral.

  16. Anonym 28. januára 2022, 8:48 – pisete: “ Z pohľadu občana za rovnaké peniaze, ktoré zaplatí, odvezú rovnaké množstvo odpadu. Akurát to nebude tak často.“

    Jedna nadoba ma myslim ze 120 L. Ked chcete hmotnost, stanovte rovnaku na kazdu nadobu (ide len o prepocet) a je uplne fuk ake to bude cislo. V minulom roku bol odvoz vykonany za cca 30 Eur na osobu cca 54 X.

    V tomto roku bude za cca 30 Eur na osobu vykonany odvoz v polovicnom pocte, teda cca 27 X.

    Skuste to s tymi zapalkami. A napiste, co vyslo.

  17. Konkrétne sa mýlite v tom,keď tvrdíte,že vám bude za tie isté peniaze ako minulý rok odvezená len polovica odpadu.Už vám to tu písal p. Kurbel a ďalší.Tú „akože“ neodvezenú druhú polovicu vám nechajú pred domom?

  18. Platí nasledovné:
    1, Za rovnaké množstvo smetí zaplatíme rovnako bez ohľadu na to či to vyvezú raz za dva týždne alebo raz za týždeň.
    Neplatí to v tom prípade, ak sa vám množstvo smetí pri dvojtýždňovom odvoze nezmestí do vašej nádoby a vy časť budete musieť likvidovať inak, napríklad na vlastné náklady odviesť na skládku. Ale pre toho čo mu nádoba stačí, dvojtýždňový odvoz neznamená že teraz bude musieť rodinný rozpočt upravovať aby mal na vývoz.
    2, Mesto znížením počtu odvozov ušetrilo, preto by bolo férové aby aspoň
    časť z týchto peňazí takpovediac vrátilo obyvateľom, či už znížením platby za smeti alebo nejako inak. Spravidla to takto však málokto robí. Napríklad nemenované pečivárne vyrábaju Tatranky, Horalky a podobné výrobky. Na jeden z takýchto výrobkov povedzme že používaju čokoládu ktorú však musia zohriať napríklad na 70 stupňov. Pri kalkulácii ceny výrobku zarátali aj cenu energie potrebnej na zohriatie čokolády. Zmenou technologického postupu však dosiahli že čokoládu im stačí zohriať na 30 stupňov a tak ušetrili množstvo energie. Výroba sa im výrazne zlacnila. Myslíte si že teraz budete predmetný výrobok kupovať výrazne lacnejšie? Ja o tom úspešne pochybujem. Spotrebiteľ ani netuší že pečivárne ušetrili.
    3,Možno že ak by sme nezmenili interval vývozu tak by došlo k zvýšeniu ceny za smeti, lebo servisná firma má zvýšené náklady na zamestnancov, naftu a podobne. Taže mesto nič neušetrilo, len zachovalo pôvodnú cenu.
    4, Ak firma nepožadovala zvýšenie ceny za odvoz, tak z pohľadu občana sa to relatívne javí ako zdraženie služby. A to z toho dôvodu že cena bola pred x rokmi stanovená za týždenný odvoz napríklad na 30€ ale keby bola rátaná na dvojtýždňový odvoz bola by už na začiatku stanovená napríklad na 20€.
    A čo sa týka tých zápaliek, tak ten príklad má jednu zásadnú chybu. A síce že zápalky nie sú nádoby ale smeti. A k tým zápalkám teba ako nádobu pridať pohár. Ak jedna zápalka je množstvo smetí ktoré vyprodukujeme za týždeň tak do pohára dáme každý týždeň jednu zápalku. Nema problema. Ak do pohára dáme každé dva týždne dve zápalky zase nema problema. A na konci roka vám na stole nezostane žiadna zápalka. Samozrejme za predpokladu, že sa vám do pohára vojdu bez problémov dve zápalky.
    Ono totiž platí, že nám neodvážaju nádoby ale smeti.
    Takže preto sa ten kôň podkol. A príklady treba uvádzať také aby sedeli na skutočnosť a nie s bulharskou konštantou lebo potrebujem mať takýto výsledok.

  19. Pavol Kurbel pre seredanka a MM 28. januára 2022, 11:13 – v momente, kedy sa clovek necha namotat na zlozite vysvetlovanie jednoduchych veci, vznika priestor na netranparentnost, ci rovno tunelovanie.

    S napolitankami to je spravne, no iba do momentu, pokym hovorime v zaujme porovnania vysledku. V pripade sukromnej firmy toto ale obcana zaujimat NEmusi. A firma nema dovod odhalovat mu receptury ci sposoby vyroby a naklady.

    Medzi firmou a samospravou je ale zasadny rozdiel – samosprava nie je konstituovana za ucelom podnikania a tvorby zisku, ale preto, aby riadila spravu veci verejnych a OBCANOM ZA ICH PENIAZE POSKYTOVALA SERVIS.

    Povedane inak, do sukromnej firmy je ma hov*o, tu sa len rozhodujem, ci kupim alebo nie. Tu ale hovorime o povinnosti vyplyvajucej zo vseobecne zavazneho pravneho predpisu.

    To je zakladna vec, ktoru je potrebne uvedomit si, ak sa chce clovek posunut dalej.

    Kon sa nepotkol. Rec je o uplne jednoduchom modeli:

    – v 2021 za necelych 30 Eur mal obcan narok na vyvezenie 4 odpadovych nadob za mesiac – PLNYCH

    – v 2022 na necelych 30 Eur ma obcan narok na vyvezenie 2 odpadovych nadob za mesiac – PLNYCH

    Nic viac a nic menej.

    Bulharskou konstantou uvadza priklady ten, kto pouziva neverifikovatelny udaj – mnozstvo odpadu tvorene individualne. Bez vazenia nedokazeme pouzit iny udaj, ako pocet nadob a ich objem. Hmotnost je nezistitelna bez vahy a je odlisna pri kazdom odbere napriek tomu, ze nadoba moze byt zaplnena rovnako.

    Pre stanovenie vysky zarobku mesta na vlastnych obcanoch je relevantny JEDINY UDAJ a to ten, ktory je odkontrolovatelny a nespochybnitelny. Platime totiz v podstate rovnaky pausal a to aj s cinziakovymi, ktori realne moznu vyprodukovat nasobky nasej nadoby – nik ich neobmedzi a ani neskontroluje.

    Akekolvek ine prepocty su pre obcana nepouzitelne, lebo obcan netusi naklady, z ktorych sa platba sklada. A ani o nich nepotrebuje / nechce vediet. Obcan vidi vysledok.

    Co bude s usetrenymi peniazmi? Treba robit rezervu napriklad na likvidaciu odpadov tam, kde byt nemali desiatky rokov, za co bol prednosta dokonca dopredu odmeneny?

    Keby som chcel pouzit slova klasika, napisal by som: Obcan nevie ze nevie. A ani nevie, ze nevie…

  20. 13.41 – prd s makom. Ked ti niekto za tie iste prachy znizi sluzbu o polovicu a ty si mu vdacny, znaci to, ze si blb. Ziadne zamotavanie.

  21. Nie stále súhlasím s pánom Majkom ale teraz má poravdu.A ešte má aj nervy somárom to vysvetľovať.S tými zápalkami uviedol výborný príklad.Naozaj mi to pripadá tak že poslanci naleteli Tiborkovi a Martinkovi a teraz sa boja hamby a nechcú sa priznať tak zahmlievajú.Veď je jesné čo píše Majko.Odvezú nám polovicu odpadu oproti minulému roku za rovnaký poplatok.Kto sa tento raz nabalí?

  22. pre anonym
    prosím vás a čo urobíte s tou druhou polovicou ktorú vám podľa vás nevyvezú? Dáte ju na hnoj?
    pre pagrc
    ak bude vývoz raz za mesiac a nikomu to nebude spôsobovať problémy tak nevidím v tom problém Potom už len sa dohodnúť čo s ušetrenými peniazmi napriklad sa zníži poplatok, alebo sa znížia dane, opravia sa všetky chodníky či niečo iné
    a keď už sme pri tom. Doma vykladáme smetiak spravidla raz za dva až štyri týždne a vo firme mi ho naposledy vysýpali na začiatku decembra ale platím si za týždený odvoz

  23. Pán Kurbel, niečo vyhodím k činžiakom, niečo spálim v kachliach, zrazu som zistil ako krásne horia detské plienky, úplné labúžo. A ozaj, neviete niekto ako mám separovať psie hovná, keď už mi ich vyvezú iba polovicu, čo mám urobiť s tou druhou?

  24. Tie psie hovna staci len hádzať s lopatou rovno cez hradzu a cyklochodnik tak ako to robi ten chovatel vlciakov na ul. Podhradzou. Plne lopaty hovien lietaju ponad hradzu.

  25. Ked vidím, ako kvalitne bol rozpočtovaný štadión, tak pochybujem, ako sú na tom na meste s matikou.
    Pri prepočtoch odvozu treba zohľadniť aj objem odpadu a kapacita smetiarskeho vozu. Pri týždňom cykle sa naplnil za za čas X a išiel na skládku. Pri dvojnásobnom cykle sa naplní za polovicu času X a teda pôjde na skládku častejšie. Vo finále je fyzický objem odpadu rovnaký, rovnaký počet jázd a rovnaký objem odpadu odvezeného na skládku, ibaže v iných intervaloch.

  26. pre 9,21 pán Majko to dobre vysvetlil zo sirkami.Ani ja som to nechápala ale stačilo pár siriek a je mi to jasné.Z matematiky som mala dva ale musela som si to predstaviť.Pán Veselický blúzni.Asi mu to pán Majko vysvetlí.

  27. príklad pána Majka so zápalkami má predsa len jednu chybičku. Tie zápalky, čo boli minulý rok, už nie sú tie isté ako tento rok. Pretože ak myslí že zápalka´= smetná nádoba, tak práve vysypanie každej smetnej nádoby oproti minulému roku sa zvýšilo, takže preto sa to nedá celkom porovnať. Ale aj tak, mesto na zaplatení komunálneho odpadu spoločnosti KOPMLEX oproti minulému roku určite ušetrí. Lenže občan v svojom poplatku za odpady neplatí len za vývoz komunálneho odpadu, ale aj iných.
    Výsledkom týchto zmien je, že poplatky pre občanov neboli zvýšené, budú platiť ako minulý rok. Zmenili sa len frekvencie vývozu komunál. odpadu od rodinných domov, pri bytových domoch bol zredukovaný počet 1 100 l nádob.

  28. Kurbel má pravdu. Cena sa platí za to aby bol odpad, ktorý ľudia vyprodukujú preč, Platia si aby bol fuč spred ich domu. Neplatia si aby bol fuč každý týždeň. Je váš odpad preč od domu? Je. Áno predtým bol luxus, že sme to mali preč každý týždeň, a cítíme sa ukrátení. Ale odpadu tvoríme stále rovnako. Či nám to odnášajú týždenne alebo dvojtýždenne. Náš odpad je stále rovnaký. Stále je to rovnaký objem.

  29. Mária Fačkovcová 2. februára 2022, 10:08 – z pohladu obcana ktory nerobi prepocty a vidi „len“ to, ze tento rok mu bude za ROVNAKU CENU odvezena POLOVICA ODPADU (pri plnom smetiaku) je uplne jedno, co je v sume zapocitane (bolo to aj v uplynulom roku).

    Znizenim vrekvencie odvodu ospadu doslo k znizeniu nakladov mesta na ukor obcana. Mesto teda pani Fackovcova ZAROBI !! To, ze nezarobi plnych 100 %, lebo stupli naklady, je sice fakt, no to uz ide mimo obcana. Jedmnoducho ho to nezaujima.

    Dokonca aj niektori poslanci uznali, ze mala klesnut cena pre obcana. Objektivne – nebola by klesla o 50 % ale o ciastku, v ktorej by boli zohladnene zvysene naklady v tomto roku.

    Alebo jednoducho malo zostat po starom a mesto malo o zvysene naklady zdvihnut cenu.

    Najspravodlivejsie je vazenie pri vyvoze od kazdeho obcana. Je to motivujuce viac separovat a tvorit menej odpadu.

    Teraz nastal taky Seredsky Tomcanyiovsky efekt – obcan plati rovnako za polovicne sluzby, mesto setri a moze peniaze pouzit inde (napr. odmeny prednostu su fajn napad) a este prezentuju, ze v Seredi poplatky zvysene neboli.

    Pani Fackovcova, najblizsi priklad bude s realnymi smetnymi nadobami.

  30. Odpadu je rovnako 2. februára 2022, 10:35 – minuly rok za rovnaku ciastku ste mohol zaplnit 4 smetne nadoby za mesiac.

    Tento rok za rovnake peniaze 2 nadoby za mesiac. Ide o rovnake mnozstvo / objem odpadu, ktory bude za rovnake peniaze odvezeny ?

    Ste si isty, ze ste nevynechali podstatne hodiny na ZS?

  31. taký u koho býva tlupa srbov,alebo ukrajincov,takému 2-týždnový cyklus samozrejme nevyhovuje.Nám,ktorí podctivo separujeme, 2-týždnový odvoz v pohode postačuje.A za tie isté peniaze ako minulý rok nám odvezu rovnaké množstvo odpadu ako minulý rok.

  32. Možno hovoréme o tom istom, len každý z iného uhla pohľadu. Tu sú fakty vysúťažených cien za odvoz LEN komunálneho odpadu pre občanov od rodinných domov a bytoviek:
    Roky 2020-2021- cena za odvoz 110-120l nádoby:0,53, počet nádob2 197 , 52 vývozov (1 x týždenne): 60 549, 32 eur (bez DPH)
    od bytových domov: cena za vývoz 1 100 l nádoby: 2,60, počet nádob: 251, vývoz: 2 x týždenne: 67 870, 40 eur (bez DPH)
    Roky 2022- 2025 : cena za odvoz 110-120 l nádoby: 0,60, počet nádob: 2 200, 2 x týždenne: spolu: 34 320 eur (bez DPH)
    cena 1 100 l nádoby: 2, 94, 210 nádob, 2 x týždenne, spolu: 64 209, 60

    Takže podľa dojednaných zmlúv a odhadovaných počtov vývozov smetných nádob – zjednodušene som vybrala len fyzické osoby – je jasne vidno, že skutočne náklady mesta za odvoz komunálneho, LEN komunálneho odpadu, sa znížili, no nie o 100 %.
    No poplatok za odpad, ktorý platí každý občan, nezahŕňa len poplatky za komunálny odpad. A tento rok nebudú platiť viac.

  33. opravujem: pre roky 2022 -2025 od rodinných domov má byť vývoz 1 x za 2 týždne, ale výsledná suma je v poriadku

  34. Odpadu je rovnako. Áno súhlasim pán Majko. Minulý rok sme si mohli za rovnakú cenu dať vyhodiť viac odpadu. A to je tá podstata. To je to čo nás najviac bolí. Mať možnosť dať si odváža rovnako veľké množstvo odpadu je luxus. Odpad nás zasypáva. A preto cieľom nie je bojovať aby som si mohol za rovnakú cenu si dávať odvážať rovnaké množstvo odpadu. Cieľom je to aby sa za tie dva týždne vyprodukovalo menej odpadu. Aby nebolo treba vyčleňovať obrovské verejné peniaze (alebo hľadať aj takéto úspory) na jeho likvidáciu.

  35. odpadu je rovnko. 2. februára 2022, 12:50 – mylite sa !

    Cielom je skutocne menej odpadu, len to nedosiahneme tym, ze obmedzime jeho legalny a OBCANOM ZAPLATENY vyvoz na legalnu skladku.

    Separovanie a tvorba mensieho mnozstva odpadu je cesta! To je ale proces, ktory bol nastartovany a je dlhodoby. Je to v hlavach ludi. A da sa t, aj ked to je narocne. A verte, ze konkretne my vieme o com to je, kedze to ucime aj cudzincov, ktori su po prichode zo svojej domoviny schopni odpadky nie ze neseparovat, ale hadzat ich aj na balkon. Vsetky pekne na kopku vratane vajglov…

    Ja ale hovorim o nas, co to riesime. A to co kritizujem nie je snaha o menej odpadu, ale znizenie objemu odobrateho odpadu za rovnaku financnu ciastku.

    Kritizujem fakt, ze vedenie mesta na jednej strane umoznilo NEZAKONNE SKLADOVANIE NELEGALNE DOBEZENEHO ODPADU na Slovensko na mestskom pozemku pre biznis sukromnej firmy, z nasich penazi DOTOVALO A PODPOROVALO sukromnu firmu v tom, co sa na desiatky rokov ZMLUVNE ZAVIAZALA ROBIT ZDARMA, resp. na SVOJE NAKLADY, ze pripator mesta Tomcanyi vyplatil 65 000 Eur odmien prednostovi Krajcovicovi VOPRED za dohodnutie „pre mesto vyhodneho bisnisu“, ktory sa naokoniec de facto NEkonal, resp. konal snad jednu desatinu v odmene zohladneho casu a aj to nie zadarmo, ale s uz spomenutymi dotaciami od mesta.

    Ja som proti takemuto netransparentnemu konaniu mesta, inej samospravy ci statu a o tom pisem.

    A Veselicky je uz uplne mimo a ja rozmyslam, ci mi ten clovek vobec este stoji za cas straveny riesenim jeho clanku.

    Ano, odpad nas zasypava a ja som mal dojem, ze zalohovanim PET flias chceme odstranit aj tie, ktore v sucasnosti uz v prirode su. Nemyslim si, ze zmenou legislativy toto bolo dosiahnute…

  36. Kritizujete: „zníženie objemu odobratého odpadu“. Nikto neznížil objem vášho odobratého odpadu. Môžte vytvoriť toľko, koľko predtým. Znižila sa iba frekvencia zvozu toho istého odpadu, aký stale tvoríte. Ak tvoríte veľa, budete mať natlačenú nádobu a k tomu veďlajšie sáčky. Bránime sa, aby sa znižoval náš luxus – mať po ruke každý týždeň prázdu nádobu aby som ju mohol plniť. Aj kritizovaním toho, že sa znížila frekvencia, a že sa k tomu neznížila aj cena. Je namieste kritizovať odpadovú mafiu. Ale nie iné formy ako je možné znižiť tvorbu nášho odpadu.

  37. Mna by zaujímalo,či tí,čo ubytovávajú doma cudzincov ich majú aj riadne nahlásených,čiže či za nich platia za vývoz smetí.

  38. odpadu je rovnko. 2. februára 2022, 12:50 – presne, o toto je potrebne, aby sa samosprava zaujimala.

    Tvrdim to roky, podla vyjadrenia prislusneho odboru na MsU som bol PRVY kto chcel od prvopociatku riesit odpad po ubytovanych ludoch.

    Pracovnicky potvrdili, ze vedia o nelegalnej likvidacii odpadov z mnozstva bytov a domov ich odvazanim do smetiakov pred bytovkami.
    Ale ze to je tazke preukazat…

    Chapem, no znovu su znevyhodnovani ti, ktori veci robia poctivo.

    Preto si dovolim VEREJNE KRITIZOVAT nedostatky, poukazovat na ne a ziadat zjednanie napravy.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img