ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Ako znížiť spotrebu? Riaďme sa heslom „nie mať, ale byť“, radí Róbert Kráľ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  / 25 JAN 2022 /

Ing. arch. Róbert Kráľ, poslanec MZ v Seredi za volebný obvod č. 1: Amazonská, Bratislavská, Cukrovarská, Dolnostredská, D.Štúra, Fándlyho, Garbiarska, Južná, Kasárenská, Kostolná, Kukučínova, Letná, Malý háj, Mládežnícka, Mlynárska, Námestie slobody, Niklová, Novomestská, Nový majer, Parková, Pažitná, Poľná, Považský breh, Pribinova, Priemyselná, Starý most, Šintavská, Školská, Trnavská cesta, Vonkajší rad

 

ROZHOVOR

Spôsobuje Vašej rodine a Vám konkrétne nejaký problém aktuálny dvojtýždenný zber?

Vidím problém v zbere kuchynského odpadu od rodinných domov v zimnom období. (pozn.: Občania Serede z rodinných domov môžu svoje biologicky rozložiteľné odpady rastlinného pôvodu odovzdávať do hnedých nádob v období od polovice marca do polovice novembra bežného roka.)

 

Aké podnety od obyvateľov Serede dostávate v súvislosti s touto novinkou?

Očakávanie, že keď sa zberá menej, bude to aj menej stáť.

 

Koľko ľudí zapĺňa Vašu smetnú nádobu?

Zostali sme doma dvaja s manželkou.

 

Akú plnú máte smetnú nádobu, v deň zvozu? (teraz pri zníženej frekvencii) 

Nádobu zaplníme v priemere na 80 %. Na sviatky to je problém, je nás vtedy viac.

 

Čo tvorí najväčšie objemy Vašich smetí?

Obaly. Stále je dosť nerecyklovateľných.

 

V čom vidíte nedostatky takéhoto kroku (znížená frekvencia zberu odpadov na polovicu)? Čo by mohla vylepšiť samospráva?

Problém vidím v systémovom riešení celoročného zberu kuchynského odpadu od rodinných domov.

 

V čom vidíte Vaše osobné nedostatky hospodárenia s odpadmi vo Vašej domácnosti, v čom sa musíte zlepšiť? 

Snažíme sa, ale vždy je čo vylepšiť.

 

Čo by Vám k zlepšeniu dopomohlo?

Ako som písal vyššie: celoročný zber kuchynských odpadov od rodinných domov.

 

Aké rady, tipy, „vylepšováky“ v tejto súvislosti by ste nasmerovali občanom?

Nekupujme zbytočnosti, znížme spotrebu v duchu sloganu “nie mať, ale byť “. Vízia je v napredovaní technológií rýchlo rozložiteľnej obalovej techniky, čo je globálny problém. A samozrejme, vyrábajme a nakupujme „veci “ s dlhšou životnosťou.

 

***

Seredské novinky prinášajú opäť minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď. Cieľom je pomôcť obyvateľom mesta lepšie hospodáriť so svojimi vlastnými odpadmi v domácnosti.

 

Správnym vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu sa zníži objem vášho komunálneho odpadu na minimum.

 

Harmonogram zberu odpadov v Seredi. (separáty aj komunálny odpad)

 

Rady, ako si ešte viac odľahčiť nádobu na komunálny odpad, priniesli Seredské novinky v tomto článku: Odľahčite si smetiak odseparovaním plastov, papiera, skla a ostatných recyklovateľných zložiek. Ako na to?

 

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ďakujeme za dvojtýždňový odvoz odpadu od domov. Ľudia zastavia auto pri kontajneroch a vyhádžu odpad. Veľká pomoc, pre nás ktorí, bývame v bytových
    domoch. Smeti sú všade a hlavne v okolí. Ľutujem smetiarov.

  2. znižte frekvenciu aj od bytovych domov, nuž čo, zvyknete si, keď už si musia zvykať jedny tak nech aj druhý. A mesto ušetrí a môže dávať ušetrené peniaze napr. do športu

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img