ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Sú hry, pri ktorých víťazov niet. Sú len porazení.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vo veci Rusko – Ukrajina, svet už zlyhal. A hneď dva razy. Po prvý raz to bolo s Donbasom. Minimálne tajne služby vedeli, kto a prečo urobil výpad síce neoznačených, no vlastných vojakov na územie iného štátu.

Išlo o prvú skúšku. Také „brnkanie“, ponorený lakmusový papierik. Zafarbil sa slabo. Len tak verbálne konštatoval, „že to nie je úplne také, aké to má byť a nemalo by sa to stať.“

Skúška potvrdila predpoklad – druhý útok bol razantnejší, tvrdší a voči cudziemu štátu vyslovene arogantne dobyvačný. Nie, nedali to úplne na hulváta, urobili referendum tam, kde občanov s Ruským pôvodom žije hodne. Historicky. Rovnako, ako napr. v Odesse.

Tu už svet úplne zlyhal. Síce varovný prst dvihol, no stále nie príliš dôrazne.

Nejde o len také „pánske huncútstvo“ a vyhovenie požiadavkám obyvateľov poloostrova Krym, akoby sa zdalo a ako sa to snaží hovoriť ten, kto zásadne porušil medzinárodné právo a dohody, ku ktorým sa zaviazal.

Možno je treba dnes sa spýtať tých istých ľudí, ktorí hlasovali v referende za, či by sa opakovali…

No a v súčasnosti sa už deje predzvesť prúseru. Vážneho a s dôsledkami na desaťročia. Možno dlhšie. Ale ani to nie je úplne nezvyčajné, v týchto veciach ľudia ako Voloďa nerozmýšľajú v intenciách rokov, ale desaťročí veľa krát dúfajúc, že dejiny takéto kroky vyhodnotia pozitívne.

Evidentne začala hra, ktorej víťaza nepoznáme. Sú hry, pri ktorých víťazov niet. Sú len porazení.

A hodnotenie dejín? Záleží na tom, kto ich bude písať…

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Emmm 23. januára 2022, 10:05 – prosim, uvedte KONKRETNE FAKTY k Vasmu tvrdeniu „Američania začali na Ukrajine hru…“ s dokazmi, ktore je mozne overit a zdrojmi, kde ich je mozne overit.
    Dakujem.

  2. Myslím,že ani žiadne nebudú,keďže asi druhý Asange sa nenájde,veď kto by riskoval zaobchádzanie v rukavičkách od výstavnej skrine demokracie spoza mora

  3. Hmm.., aby som si to ujasnil..
    Takže prítomnosť cudzích armád pri ruskej hranici na Ukrajinskom území je cvičenie. A to aj každý mesiac..
    A cvičenie ruskej armády na svojom území je akože svetová hrozba.. Tak?
    A čo s tou hrou humUSAkov?
    No.., humUSAci sľúbili, že nebudú dodávať svoje zbrane Ukrajine.., ale Lotyšsko už môže.. A keď Nemecko odmietlo hrať túto „hru“, tak je zlé.
    To sú fakt všetci je*nutí alebo sa musíme na je*nutných hrať, lebo inak nám hrozia sankcie??

  4. 130000 vojakov na hraniciach je cvičenie? Ok…a čo teda ti ruskí vojaci priamo na Ukrajinskom území asi od roku 2014…to je tiež cvičenie 😃

  5. Takéto typy článkov sú nepodstatné,ľudia sa tu začnú hádať o niečom o čom vedia prd,ničomu to nevedie,pravdu sa aj tak nikdy nedozvieme a väčšinu obyvateľov aj tak viacej zaujímajú zľavy v Kaufe,či v Lidli..

  6. Faktom je ze ruska propaganda je uz na takom leveli ze ludia ignoruju fakty o napadnuti Ukrajiny, Gruzinska, Abchazka, Cecenska a dalsich krajin Ruskom. Ved sa zobudime ked zistime ze vojna je uz u nasich susedov a budeme znasat nasledky, masy utecencov, zastaveny obchod, dodavky energii. Len blazon by za tym hladal americanov toto je biznis Putina.

  7. pre: Vojna v Europe, poraď čo máme robiť, aby sme neznášali dôsledky vojny, masy utečencov, zastavený obchod a dodávky energií.

  8. 1950 Kórea
    1961 Kuba
    1964 Vietnam
    1983 Grenada
    1989 Panama
    1990 Irak
    1993 Somálsko
    1998 Afganistan, Sudán
    1999 Juhoslávia
    2001 Afganistan
    2002 Pakistan, Jemen, Somálsko
    2003 Irak
    2011 Libya, Tunis, Alžírsko, Jemen, Egypt, Bahrajn
    2014 Sýria

  9. Rusko iste dalsie uzemie nepotrebuje,len si chce udrzat naraznikovu zonu voci niekomu co je 10 tisic km od svojho uzemia a stale len rype tam kde by bol neaky osoh.
    Je zaujimave preco nechcu robit poriadok v takej Afrike,tam by bolo prace az moc.
    No a este by bolo zaujimave vidiet co by robili ak by si zakladne Rusko spravilo na takej Kube,trebars taky rok 1962 by nieco napovedal…

  10. A ty skadial berieš fakty ? Z novín ktoré vlastní západ alebo východ? Každý má svoju pravdu… jedna vec je však istá ak sa začne vojna u susedov skončíme niekde pri 200 litrovom sude v ktorom bude plápolať ohník a bude nám pekne teplúčko…

  11. A nebolo by fajn sa spýtať aj samotných ukrajincov či chcú Rusom robiť „naraznikovu zónu“..ti sú z toho určite nadšení..či na nich nezáleží? Proste ich ma svet nechať napospas Ruskemu medvedovi..

  12. fakt je že niekomu zaležalo na tom aby to tak skončilo , po majdane začalo obmedzovanie práv rusov na ukrajine . koniec tv signálu ruských staníc , zákaz používania ruského jazyka , zakaz rozhlasovích stanic vysielajúcich po rusky . skúste sa zamyslieť čo by sa stalo ak by sa niečo také stalo na sk k šíreniu signálu v maďarskom jazyku ? a ku krymu . ak by sa aj konalo opakované referendum myslíte si že by 51% občanov chcelo do ukrajiny? do ukrajiny v tom chaose a občianskej vojne ? rusko nie je žiadna výhra ale oproti ukrajine to je terno .

  13. Demagogie jak vyšité. Fakty sú jednoznačné, Rusko v roku 2014 napadlo suverénnu a samostatnú krajinu a obsadilo jej územie, následné referendum si strčte. Rusko v roku 1994 odzbrojilo Ukrajinu a podpísalo memorandum, že bude rešpektovať územnú celistvosť. Ostatné sú rozprávky platených agentov typu Blaha, Chmelár a podobných lúzrov, akých má každá krajina.

    V Rusku bežali protivládne protesty počas roku 2021 naprieč celou krajinou. Ruský národ má už dosť cárskej skorumpovanej oligarchie a chudoby, rovnako ako tomu bolo na Ukrajine, po volbách v Bielorusku, teraz v Kazachstane. Putin ak dostane na Ukrajine napapulu vlastný národ jeho systém zlikviduje zvnútra. Je rok 2022, doba internetu, obyvateľstvu týchto autokratických krajín už nestačia oblbovacie rečičky a sľuby, konšpiračné informácie si vedia overiť, chcú slobodne žiť. Putinové reči o tom, čo by sme mali a nemali my alebo niekto vo Fínsku sú na úrovni Hitlera alebo Stalina.

    Rozprávky o USA sú podobné rozprávkam starej metere deťom po večerníčku.

  14. okupačná armáda ku ktorej sa vo veľkom pridvala aj ukrajinská armáda zo základní na kryme a nepokoje v rusku ? áno sú a sú aj inde , keď je dôvod sú aj nepokoje ( žlté vesty , Black Lives Matter ).

  15. Na základniach na Kryme bola základňa ruskej čiernomorskej flotily dlhodobo v prenájme. Ukrajinské základne na Kryme boli obklúčené ruskou armádou a dňa 2.3.2014 do 05:00 dostali ultimátum na odzbrojenie inak mal nastať útok, údajne sa niektorí vzdali a niektorí nie a útok nenastal. Žiadne vo veľkom blbeček. Obsadením Krymu a jeho militarizáciou, zmodernizovaním vojenských objektov a systémov v praxi znamenalo priblíženie sa ruského teritória bližšie k členským štátom NATO.

    Obdobná akcia na Ukrajine ako obsadenie Krymu dnes nie je reálna bez vojny.

  16. Cisto a nezavisle. Kazdy kto si vie zratat dve a dve je ihned v obraze. Americky saso povedal, ze je nespravodlive aby jedna krajina ako Rusko mala k dispozicii take obrovske nerastne bohatstvo na stovky rokov. A teraz bridlicovy plyn z Ameriky… Ten vozi niekolko tankerov v sprievode dalsich lodi. A k tomu este dnes rokuje USA s Katarom o dodavke plynu do Europy. Aky je len ten nas americky brat starostlivy. A urcite to robi nezistne zo solidarity. A kde su teraz ekoblazni co tvrdia aka velka uhlikova stopa sa vytvarala dovozom surovin na Slovensko? Napriklad taka ruda do Niklovky co je nam najblizsie. To sa plynom z Ameriky a Kataru ani vytvarat nebude, vsakze. Lode a tankery na mazut. Bez dpf a podobnych filtrov… Hlupa Europa sa zase necha vtiahnut do nejakeho konfliktu rozduchaneho vo viere ze z Ukrajiny sa stane male Svajciarsko. Nikdy. Zapad funguje ako parazit. Vyuzival krajiny byvaleho vychodneho bloku ako odbytisko. Treba ale nove trhy a hlavne nerastne suroviny. Netvrdim, ze je vsetko zle. Je to vysoka hra s vysokou stavkou na ktoru doplatia zase len obycajni ludia. Je smutne, ze sa Europa nepoucila z chyb z minulosti.

  17. Plynovod z Ruska do Európy a naspäť penezovod do Ruska to najviac série Američanov. Jedine co vedia sankcie na sankcie a ešte tvrdšie sankcie.

  18. Anonym 23. januára 2022, 20:35 – podla mna, je pravda to, co chce Ukrajina.

    Ani USA a ani Rusko nemaju pravo rozhodovat o Ukrajine bez nej. Ak vsak Ukrajina poziada USA, EU, okolite staty (vlastne je na nich koho) o pomoc, rozhoduju sa tie krajiny, ci ju poskytnu.

    Takto si to vysvetlujem a nikde tam stale nevidim zasah tretej strany – tentokrat Ruska.

    Rovnako by som to videl aj vtedy, keby Ukraina poziadala o pomoc Rusko.

    Faktom podla mna je, ze RUSKO NEMA PRAVO inu zvrchovanu krajinu pouzivat ako naraznikovu zonu pred nikym, nema pravo rozhodovat o jej zacleneni do struktur, kde ma zaujem patrit a chcu ju tam.

    A uz vobec neuznava okupaciu Donbasu, anexiu Krymu, no zaroven tvrdim, ze aj Kosovo bol nebezpecny precedens a dnes sa tento „experiment“ vypomstuje.

    Ukrajina trpi uz dost dlho na to, aby sa svet postaral o bezodkladne riesenie problemu. Mam ale obavy, ze svetove mocnosti este chvilu budu ukazovat, kto ma nabopnanejsie svaly…

  19. Súdruhovia, navrhujem vám referendum:
    A., Chcete žiť v civilizovanej Európe
    B., Chcete žiť v degenerovanom Rusku

    Odpovedajte!!!

  20. Ja by som chcel žiť v anglicku kde podľa najnovšieho sčitania obyvateľstva je v samotnom londýne menej angličanov a viac migrantov …. vivat európa kalergiho plán sa napĺňa…

  21. Akýkoľvek preventívny uder proti rusom nebude znamenať nič ine ako 3.svetovú … ani to radšej nedopoviem, lebo už nežiju pamätníci tej druhej, takže si nikto dostatočne nevie predstaviť čo to bude znamenať pre ľudstvo…

  22. Peter 24. januára 2022, 14:43 – akakykolvek ozbrojeny konflikt sirsieho rozsahu sa nad nieze dotkne, ale sa nas bude tykat podstatne viac, ako si dnes dokazeme predstavit.

    Otvorena vojna by znamenala migraciu tu v centre Europy na urovni, ktora by mohla vyvolat humanitarnu krizu.
    V kombinacii so sucasnym stavom si to dost dobre neviem predstavit a teda zvyknem hovori, ze kde ini s predstavivostou koncia, tam ja zacinam.

    Ukrajina je velka, no pri vojne niet velkeho statu. Su len obavy, chudoba a snaha zachranit si zivot.

    To sa nedavno udialo v Nahornom Karabachu, v Syrii a pravidelne sa to deje po svete – to len my netusime, o com je rec, kedze najvacsim problemov mnohych Slovakom v poslednych rokoch je ci niektora sliepka v primitivnej „reality“ show niekomu v ten vecer da, alebo nie.

    Stale je treba verit, ze Voloda si uvedomi nezmyselnost svojich poziadaviek voci inym statom a pochopi, ze doma moze byt carom, ale dnes uz len doma…

  23. Peter 24. januára 2022, 14:43

    Akýkoľvek úder Rusov voči Ukrajine bude znamenať to isté.

    Nezachytil som, že by tu niekto išiel robiť útok proti Ruskej federácii, máš nejaký zdroj?

  24. Aj nás sa pýtali referendom či chceme predčasné voľby a výsledok ? Nezaleží na tom čo chcú radový občania…

  25. p.majko,kto bol carom v iraku lybii,srbsku,syrii…..atd? kto ma vyse 400 vojenskych zakladni na svete?ste nejaky kratkozraky a pritom informacii mate viac nez dost.

  26. Evidentne ani my o tieto zakladne nemáme záujem, to len naša vláda a ich novinárska uderka.

    Myslím, že do NATO nechcela vstúpiť väčšina ľudí v SR, lenže referendum o tom sa nikdy neuskutočnilo… O vstupe do EÚ bolo, ktovie prečo nebolo aj o vstupe do NATO.

  27. Musíme si uvedomiť, že sme malá krajina. My nemôžeme byť nezávislý ako Švajčiarsko, sme príliš na východe. Musíme sa k niekomu pridať. Skúsenosti s rusmi už máme zo „68“roku a aj ďalších. Keď sme v NATO, určite k nám nebudú prúdiť húfy amikov.keby sa do toho nerobil Fico, aby zakryl vlastné kauzy, nikto by to neriešil.!

  28. Pán redaktor, hlavne predkladať fakty písané médiami platenými agentúrami zo západu sú nedôveryhodné, nekonečný výsmech kopírovať statusy zástancov americkej propagandy….. Asi Vám bolo dobre za temného ruského komunizmu, kedže niekto chce návrat amerického temného kapitalizmu. Hocjaký názov spoločenského a ekonomického systému „Kapitalizmus“ neznamená ihneď slobodu a mier !

  29. Je šialené ako sa mediálnou propagandou podarilo u nás rozoštvať ľudí aj na tejto vojne, pričom už pred ňou bola spoločnosť mimoriadne polarizovaná a názory bežných slovákov na priebeh zástupnej vojny veľmocí nemajú žiaden reálny vplyv. Zo dňa na deň sa z pseudo-odborníkov na pandémiu stali pseudo-odborníci na geopolitiku a tak pre dosť veľa slovákov je dnes hlavný nepriateľ, ktorého by najradšej fyzicky zlikvidovali slovák s iným názorom na riešenie konfliktu. Pritom nikto z týchto prevažne „progresívnych“ hrdinov z bezpečia urážajúcich vlastných spoluobčanov nešiel bojovať do terénu a nechávajú za svoje záujmy umierať ukrajincov

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img