ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Súčasťou obrannej dohody s USA bude aj interpretačná doložka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 20. januára 2021 v Prezidentskom paláci vystúpila s vyhlásením pre médiá o obrannej dohode s USA.

Prezidentka považuje obrannú dohodu s USA za štandardný spôsob zlepšenia obrannej spolupráce s našimi partnermi, a preto ju podporuje. „Sme členskou krajinou NATO, súčasťou spoločných misií, naša armáda cvičí spoločne s našimi spojencami a k tomu má prispieť aj táto obranná dohoda. Prispeje k brániteľnosti nášho územia a tým pádom aj k posilneniu ochrany našej suverenity. Takúto zmluvu má podpísanú 23 z 29 členských krajín NATO, vrátane našich susedov Maďarska a Poľska a majú ju podpísané všetky členské štáty na hranici aliancie – Litvy, Lotyšska, Rumunska, Bulharska a ďalšie.“

Súčasťou dohody bude aj interpretačná doložka. „Súčasťou verejnej diskusie sú však aj hlasy, ktoré s ňou spájajú obavy, časť ľudí ju odmieta a iná časť ju politicky zneužíva. Myslím si, že širšej akceptácii zmluvy by pomohlo, keby niektoré jej ustanovenia boli naformulované spôsobom, ktorý by nevzbudzoval interpretačné nedorozumenia. Pre mňa ako prezidentku je dôležité v akejkoľvek téme zmierňovať napätie a prispievať k porozumeniu. Preto som sa rozhodla, že k citlivým témam pre slovenskú verejnosť, ktoré sú aj predmetom verejnej polemiky, dám jednoznačné interpretačné stanovisko. K splnomocneniu pre člena vlády k podpisu dojednaného textu zmluvy bude priložené interpretačné vyhlásenie a dojednaný text bude podpísaný aj s týmto vyhlásením. Táto doložka precizuje, ako si slovenská strana zmluvu vykladá, čo z nej pre naše záväzky a práva vyplýva a čo nevyplýva.“

V dohode prezidentka nevidí rozpory s Ústavou Slovenskej republiky. „Zaoberala som sa aj prípadným podaním zmluvy na posúdenie ústavným súdom, k čomu ma vyzvali niektoré politické strany a občianske iniciatívy. Preskúmali sme teda všetky vznesené výhrady v pripomienkovom konaní a aj vo verejnej diskusii. Ani po mnohých konzultáciách s ústavnými právnikmi a odborníkmi na medzinárodné právo sme však také argumenty, ktoré by dali dôvodnú pochybnosť o ústavnosti obrannej dohody nenašli. Je totiž rozdiel povedať názor, že niečo je v rozpore s ústavou a iné je dodať k nemu aj konkrétne právne argumenty a dôvody, pre ktoré by s konkrétnym článkom ústavy mala byť v rozpore.“

V najbližších dňoch prezidentka poverí člena vlády, ministra obrany, aby zmluvu spolu s jej interpretačným vyhlásením dojednal a predložil na prerokovanie parlamentu.

 

 

 

zdroj: prezident.sk , Zuzana Čaputová Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 20. januára 2022, 20:18 – na zaklade obsahu Vasho diskusneho prispevku predpokladam, ze sa chystate do Ruskej federacie, pripadne aktualne do Kazachstanu, Bieloruska, ci Severnej Korei.

    Mozete prosim specifikovat krajinu? Iste bude viac ludi nespokojnych s touto zmluvou baliacich sa k odchodu na smerom na vychod.

  2. Nechapem preco by sa mal niekto balit z tejto krajiny zato ze niekto bez mandatu prostredníctvom referenda naroda zapreda slovenske uzemie cudzej armade. Prave naopak. Balit by sa mali tí co taketo nieco spravili.

  3. Správame sa ako kurva kto príde raz Nemec, Rus teraz Američan. Sme bezvýznamná kolónia. Americká armáda nemá čo hľadať v Európe.

  4. Niekto tu zase zavádza a odvádza pozornosť malichernostami.Takze,pretože vatsina národa na čele s poprednými právnikmi a osobnosťami tej zmluve nerozumia,tak to im všetko musíme ( podľa prezidentky )vysvetliť nejakou prílohou.Ktora ale absolútne nič nemení na pôsobnosť zmluvy,a druhá strana ju nebude brať vôbec do úvahy.Je to len fraška

  5. Mňa skôr napadlo, načo nám vlastne tá zmluva je, keď tí američania u nás vlastne dokopy nič nemôžu… 🙂

    Len také krátke zamyslenie sa nad jednotlivými interpretačnými doložkami, resp. ich ustanoveniami:
    – všetky aktivity vykonávané na základe tejto dohody budú rešpektovať, okrem iného, právne predpisy SR. Vzápätí sa dozvedáme, že je možný aj prenos trestnej právomoci na orgány USA, takže to rešpektovanie právnych predpisov SR dostalo hneď trhlinu.

    – nejde o rozhodnutie o vytvorení vojenských základní na území SR ani o rozhodnutie o prítomnosti ozbrojených síl USA a ich príslušníkov na našom území. To je síce pekné, ale o prítomnosti rozhodne buď vláda SR alebo NR SR, čiže presne o tom tá dohoda je, že tu môže byť prítomnosť ozbrojených síl USA a ich príslušníkov.

    Čiže dohoda je koncipovaná v tom štýle, že tak to nebude, ale môže to tak byť.

    Vyveďte ma z omylu. Rád sa nechám presvedčiť.

  6. Lady Doložka sa snaží hájiť prítomnosť americkej armády na území SR. Pričom táto doložka neznamená pre americkú stranu žiadne záväzky, tak prečo vytvára dojem, že to ako si to vykladáme my si to budú vykladať aj USA. Veď to je zavádzanie slovenských občanov a HOAX.

  7. Marek máš pravdu. Táto interpretačná doložka, okrem toho že ide o trápny pokus zachrániť situáciu, nemá žiadnu právnu relevanciu a už vôbec nezaujíma druhú stranu. Nadarmo si to „výhlásenie“ takto vykladá.

  8. Nehrozí, že na Slovensku bude vybudovaná vojenská základňa bez toho, aby o tom rozhodli ľudia v referende. Igorko nám to sľúbil. A Naď pekne prikyvoval. A potom stačí yebať zvysoka na ľudí.

  9. V minulosti dokazala demonsracia v Bratislave asi stotisic ludi nastartovat zmenu a pad celeho rezimu socializmu na Sk a takto to islo v statoch celom vychodnom bloku. A teraz v Bruseli demonstracia asi stopedesiattisic ludi uz niekolko krat a popri tom sucastne demonstruje stotisíce ludi po celej Európe len za zmiernenie covid opatreni ako su nosenie rusok, povolenie slobody pohybu bez pasov atd. a nic sa nedeje. Teda deje len to ze demonstrantov policia rozozenie, dobije, obleje vodou a nieco zatkne. Takto funguje vysnívaná demokracia v Európe. A bude este horsie.

  10. Klikajte rýchlo. lebo MAJKO – zástanca slobody prejavu a práva na informácie podľa čl. 26 Ústavy SR tento link na SOL dlho nenechá.

    https:/

  11. Anonym 25. januára 2022, 11:18 – nemas pravdu, len musis taketo linky sirit na svoje naklady, nie na naklady inych.
    To sa Ti kopiruje, ked Tvoju rozkos za Teba platia ini, ze?

    Kludne si objednaj reklamny priestor a mozes si tam sirit cokolvek co nie je v rozpore s pravom SR a EU.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img