ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

80. výročie konferencie predstaviteľov nacistického režimu – „konečné riešenie židovskej otázky v Európe“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum holokaustu v Seredi /  Pred osemdesiatimi rokmi (20.1.1942) sa konala konferencia nacistických zástupcov ministerstiev, bezpečnostných zložiek a ďalších inštitúcii vo vile na predmestí Berlína pri jazere Wannsee.

Predstavitelia nacistického režimu na čele s Reinhardom Heydrichom sa stretli, aby naplánovali, logisticky a organizačne zabezpečili „konečné riešenie židovskej otázky v Európe“. Jeho výsledkom bolo systematické a masové vyvražďovanie európskych Židov. Plán sa týkal 11 miliónov Židov, vrátane tých zo Slovenska.

O Slovensku sa zachovala zmienka v protokole z konferencie, v ktorom sa písalo: „Na Slovensku a v Chorvátsku nie je situácia tak zložitá, pretože tam boli najdôležitejšie základné otázky v tomto smeru vyriešené.“ Naznačovali tým plánované transporty, ktoré začal organizovať režim slovenského štátu presne o dva mesiace a päť dní.

 

 

Zdroj: Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zhruba 8stranový protokol z Wansee zostáva najnázornejšou a najviac programovou výpoveďou o spôsobe, akým nacisti uskutočňovali genocídu. Na konferencii bol schválený aj tzv. Cyklon B. Od tohto momentu „továrne na smrť“ bežali na plné obrátky a genocída nabrala desivé rozmery, pretože nacisti našli spôsob, ako dať masovému vraždeniu systém – genocída bola v r 1942 prvýkrát zorganizovaná ako akási priemyselná, úplne odosobnená zákazka. V týchto zariadeniach dochádzalo k totálnej manipulácii, lámaniu človeka.
    A nacizmus pre tieto účely vytvoril aj vlastnú podobu vyjadrovania reality pomocou deformácie významu slov: ubermesch, likvidieren, endlosung a pod. Z tohto súdka je aj výraz „konečné riešenie“. Je to typický „newspeak“ ako ho popísal Orwell. V totalitných uzavretých spoločnostiach je totiž jazyk umelo vytvorený, ideologicky účelový, obsahovo zmanipulovaný, politicky zneužívaný konštrukt, v snahe ovládnuť skutočnosť a celú spoločnosť.
    A tak sa stalo, že SS-áci vôbec necítili vinu, pretože to brali ako obyčajnú „prácu“ a takto sa s pocitom dobre odvedenej „práce“ vracali s pokojným svedomím k svojim rodinám a dali si večeru. Veliteľ v Osvienčime Rudolf Hoss sa napr. rád dojímal nad smutným údelom nie svojich obetí, ale seba samého – že mal tak ťažkú prácu. Trpel zvláštnou zmesou cynizmu a sentimentality.
    Eichamnn, Brunner, Heydrich, Hoss,… to neboli psychopati, ale triezvi, výkonní úradníci, úplne normálni ľudia, ktorí chodili do Auschwitzu, Treblinky, Majdaneku…, ako do normálnej práce. Často to boli aj univerzitne vzdelaní ľudia. A toto je tá hrôza. To boli ľudia, ako my. Ani my preto nie sme imúnni. Mimochodom existuje akýsi Stanfordský väzenský experiment, ktorý to dokazuje.
    Čo tým chcem povedať? Že najsilnejší pilier totality je vždy stredný management. To sú ľudia, muži a ženy bez vlastností. Na ich horlivosti a spoľahlivosti totalita stojí. Adolf Eichmann bol človek, o ktorom by sa dalo povedať, že je priemerných kvalít, avšak výkonný manažér konečného riešenia židovskej otázky. Bol to typ, o ktorého by sa dnes pobili manažérske konkurzy (ak chcete dnešné firmy). Je to prototyp manažérskych príručiek ako by mal vyzerať človek výkonný a schopný (aj všetkého schopný) a iniciatívny. My by sme boli radi, aby sme ich mohli kategorizovať ako sadistov, bláznov, úchylákov, beštie, ale mašinéria (nielen) nemeckého nacizmu nemohla stáť a padať na existencii niekoľkých deviantných psychopatov. Na holokauste sa podieľali priamo či nepriamo státicíce „obyčajných“ ľudí . A táto logika je veľmi podobná aj v komunistických gulagoch, ako ju opisuje Solženycin alebo Šalamov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img