ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Kaštieľ v roku 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

GODY GROUP s.r.o. /    Od 1. januára 2021 má spoločnosť GODY GROUP s.r.o.na základe výsledkov obchodnej verejnej súťaže vyhlásenej vlastníkom, Mestom Sereď, v nájme časť objektu NKP Kaštieľ Sereď.

Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Trnava, projektovej príprave obnovy kaštieľa muselo predchádzať vypracovanie doplnkového architektonicko- historického výskumu, ktorého súčasťou mal byť aj dendrochronologický výskum zameraný na datovanie drevených prvkov objektu a umeleckohistorický výskum. Ďalej museli byť spracované archeologický a reštaurátorský výskum, ktorých rozsah taktiež určil KPÚ Trnava svojim rozhodnutím.

Už počas roka 2021 začal nájomca, v spolupráci s poverenými pracovníkmi KPÚ, s odpratávaním sutín a s čistením objektu. So súhlasom pamiatkového úradu boli odstránené niektoré novodobé priečky.  Boli doplnené vypadnuté alebo zvetrané časti muriva obvodových stien, ktoré vznikli ako následok zatekania cez poškodený strešný plášť alebo neúplný odkvapový systém.

Boli odhalené a vyčistené nosné trámy dreveného povalového stropu nad 1.NP, kedy sa ukázal rozsah poškodenia a hniloby drevených trámov, kde najmä záhlavia trámov v mieste uloženia ale aj drevené prvky v ploche sú z väčšej časti prehnité. Z dôvodu dlhodobého zatekania do objektu kaštieľa cez neuzatvorené okenné otvory, sú trámy povalového stropu v mieste uloženia do obvodovej steny kompletne odhnité.

Napriek komplikáciám spôsobenými mimoriadnou situáciou, ale aj vysokému rastu cien materiálov, najmä dreva, sa v závere roka podarilo zrealizovať statickú stabilizáciu a opravu havarijného stavu krovu v najviac poškodenej časti strechy (severná časť dvojtraktu západného krídla v blízkosti napojenia na severný rizalit), ktorý staticky pôsobil a narúšal korunnú rímsu muriva. Kompletná obnova krovu nad severnou časťou západného krídla po napojenie na severný rizalit, pozostávala z výmeny poškodených častí prvkov krovu, doplnenia chýbajúcich prvkov, chemického ošetrenia dreva, kompletnej výmeny latovania, strešnej krytiny a klampiarskych prvkov.

Obnova strechy bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Za ústretovosť a pomoc ďakujeme Ministerstvu kultúry, Mestu Sereď a Ing. Ondrejovi Kurbelovi a pracovníkom KPÚ Trnava.

Okrem stavebnotechnických komplikácií ktoré rekonštrukcia objektu v takomto stave so sebou prináša, musíme žiaľ riešiť aj ľudskú zlomyseľnosť, keď nám z uzamknutého objektu počas prác na obnove bolo ukradnuté pracovné náradie.

Tešia nás však pozitívne reakcie verejnosti na začaté práce na obnove kaštieľa, ako i odborná pomoc členov občianskeho združenia Vodný hrad, aj dobrá spolupráca s pracovníkmi pamiatkového úradu.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Parádička a super konečne sa uz niečo začalo robit na tom našom seredskom hrade.kolko vela miesta tam je na barz čo obchody podniky restravracie ci penzion na všeličo lepsie povedane od vymyslu sveta sa tam da robit a budovať.dakujeme mestu je to pekne prvorade treba strechu a okná.

  2. v prípade ak sa vie obracať a čerpať dotácie, štátne, europske, súkromné, fondy nórske tak to ide. Kde je vôľa tam je cesta.

  3. Nie je Kurbel ako Kurbel. Ondro, ideš! Veríme, že kaštieľ dostane novú šancu aj vďaka tebe. Veríme aj v to, že vyprášiš kožuch a vyženieš z neho staré zapelešené blchy.

  4. Ondro, mýlim že si ukázal na viacerých projektoch, že to vieš. Je načase ukázať, že máš na viac. Si šikovný a veci, do ktorých sa pustíš, jednoducho napredujú. Toto by sme tu potrebovali. Nebojíš sa pridať ruku k dielu a nielen o tom rozprávať a chvastať sa, na čo sme si už museli zvyknúť. Mal by si nabrať odvahu a postaviť sa…

  5. Starí, plesniví, zaprdení harcovníci ho zožerú v kampani ako malinu. Už teraz si viem vybaviť absurdnosti a zákernosti, ktoré by na neho vytiahli. Kurbelnstarší by o to vedel hovoriť po minulých voľbách. A navyše demografické a politické zoskupenie Serede nepustí. Sereď je prestarnutá a zasvinená nostalgickými pohrobkami komunistov, o čom svedčí aj kopa diskusných príspevkov.

  6. ale keby sa všetci slušní dali do kopy tak by toho mamlasa aj s jeho štbackymi metódami vykopli z úradu jedna radosť V každom prípade to chce zmenu a to zmenu k lepšiemu

  7. Ty sa preber s tou tvojou slobodou a demokraciou. Voľby možno také boli. Ale ďalej to už bola iná kávička. Pán Kurbel, nebojte sa! Ľudia už majú tohto tu vyše hlavy.

  8. Keď si ludia 3 krát po sebe zvolili Tomčániho,tak si myslím,že sú s ním spokojní.To len tu na SOL pár majkových ritolezov stále na niečo pičuje.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img